Το “τρέξιμο” για την 8η Μάρτη και αυτό που δεν θα μάθουμε

Διαβάζεται σε 4'

Μυστήριο θα παραμείνει το τί είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση για τον “περί ευθύνης υπουργών”, ενώ νόμοθετούν όπως – όπως για τις γυναίκες

Δεν θα μάθουμε

Όπως μας πληροφόρησε ο Παύλος Μαρινάκης τελικά η κυβέρνηση θα φέρει νόμο που να εναρμονίζει την νομοθεσία με το Σύνταγμα για την προθεσμία παραγραφής τυχόν αδικημάτων υπουργών. Η ιστορία αυτή αφορά φυσικά τα Τέμπη και την επικείμενη προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Καθότι έχει τροποποιήθεί ήδη από το 2019 το Σύνταγμα ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι. Όμως για… «να μην λένε» η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία

Τώρα το αν αυτή η κίνηση γίνεται επειδή υπήρξαν δημόσιες καταγγελίες για το θέμα αυτό και προβληματισμός αρκετών συνταγματολόγων ή επειδή ούτως η άλλως περιλαμβάνονταν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Σε τέτοιες καταστάσεις η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει.

Πάντως αν δεν είχε υπάρξει η σχετική «φασαρία», θεωρητικά τουλάχιστον, θα βρισκόμασταν στα μέσα του καλοκαιριού (τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η προανακριτική που θα συσταθεί από την Βουλή) με την κυβέρνηση να έχει μια… ελκυστική διέξοδο από πιθανά αδιέξοδα…

Τρέχει

Ε, κάτι έπρεπε να έχει να «δείξει» η κυβέρνηση ενόψει της 8ης Μάρτη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Έτσι λοιπόν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας  έσπευσε να ψηφίσει στην Βουλή την ευρωπαϊκή οδηγία «Women on Boards» (2831/2022)

Αυτή προβλέπει την συμμετοχή τουλάχιστον κατά 33% γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών. Ως δείγμα καταπολέμησης παθογενειών και στερεοτύπων. Μόνο που η συγκεκριμένη οδηγία έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία εδώ και δύο χρόνια. Το «deadline» που είχε τεθεί από την Ε.Ε ήταν ο Δεκέμβριος του 2024.

Μάλιστα – όπως δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη- σε εκκρεμότητα παραμένει και η οδηγία 970/2023 που αφορά την ισότητα της αμοιβής ανδρών και γυναικών στην εργασία. Παρότι έχει εκδοθεί ήδη από το 2023.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση «τρέχει» για μία ακόμη φορά να «μπαλώσει» καταστάσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Κι όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον λόγο αυτό νομοθετεί πρόχειρα. Εξαιρώντας π.χ από τις εταιρίες οι οποίες θέλουν να έχουν πιστοποίηση για ζητήματα ισότητας, αυτές που δεν είναι εισηγμένες αλλά και τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Πάνω από 100 άρθρα

Μια και αναφερθήκαμε στην κυβερνητική νομοθέτηση πάντως, «χαμός» ακούμε ότι γίνεται με το νομοσχέδιο της Λίνας Μενδώνη που αφορά θέματα του υπουργείου Πολιτισμού και …όχι μόνον.

Όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήρθε εσπευσμένα στην Βουλή έχοντας πάνω από 100 άρθρα. Κατά βάση ασύνδετα μεταξύ τους που αφορούν σειρά θεμάτων. Από μουσεία μέχρι πνευματικά δικαιώματα και από περιφερειακές δομές μέχρι διοικητικές ρυθμίσεις.

Αυτό που εξαρχής καταγγέλθηκε πάντως είναι η προσπάθεια της υπουργού να ελέγξει τους διορισμούς διοικητών σε κάθε μουσείο χωριστά με ειδική διαδικασία. Κάτι μας λέει πάντως ότι αυτό το νομοσχέδιο θα είναι από αυτά που θα ψηφιστούν και σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει κατανοητό τι πραγματικά ψηφίστηκε. Είδωμεν.

Ο Τσίπρας για την Ευρώπη

Κάθε άλλο παρά… συγκαταβατικός ήταν τις προάλλες ο Αλέξης Τσίπρας για τις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης που δηλώνουν «έκπληκτες» για όσα γίνονται πέρα από τον Ατλαντικό και την ωμή σχέση του Ντόναλντ Τράμπ με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως είπε «ας μην εκπλήσσονται τόσο πολύ για το πού βρισκόμαστε σήμερα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες :  Οι οποίες στηρίζουν μεν πολέμους, αλλά δεν θέλουν πρόσφυγες  Θέλουν μεν ξένους εργάτες, αλλά δεν θέλουν αυτοί να έχουν δικαιώματα, Θέλουν την πράσινη ατζέντα, αλλά με τα βάρη να πέφτουν όλα στους πολίτες».

Πρόσθεσε πως «η Ευρώπη στην οποία τα τελευταία χρόνια είδαν τα πλούτη τους να αυγατίζουν δεκάδες πολυεκατομυριούχοι από το εμπόριο με τη Ρωσία μέσα στον πόλεμο, από την πανδημία, ή από την ενεργειακή κρίση, ας μην εκπλήσσεται τόσο πολύ με τις ανισότητες στις ΗΠΑ.Ούτε από τον ρόλο που αποκτούν εκεί οι δισεκατομμυριούχοι».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μάλιστα την δυσοίωνη πρόβλεψε πως «ένα τέτοιο μέλλον μπορεί δυστυχώς να μην είναι μακριά ούτε για εμάς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα