Άκυρη η παύση λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές

Άκυρη η παύση λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη την απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία σταμάτησαν οι εργασίες. Ποιο το σχόλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι αναφέρει η ΝΔ

Ξανά σε λειτουργία αναμένεται να μπουν τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με κρίση του ΣτΕ είναι άκυρη η απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και με την οποία ουσιαστικά σταμάτησε μέρος των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή.

Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας έκρινε πως πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας. Κι αυτό καθώς το ΣτΕ είχε ήδη εκδόσει απόφαση τον Αύγουστο του 2015, η οποία είχε κρίση άκυρη την υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί από τους συμβούλους δεδικασμένο.

Με εκείνη την απόφαση, το ΣτΕ ανέπεμψε τον καθορισμό εκ νέου των όρων λειτουργίας των μεταλλείων στη διοίκηση, προκειμένου να βρεθεί ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.

Η αντίδραση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν, άλλωστε, αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακύρωσε τις πράξεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο: «Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος, με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28.4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη διοίκηση για νέα κρίση».

ΝΔ: Ο υπουργός υποχρεούται να σεβαστεί επιτέλους τη νομιμότητα

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας τα εξής:

“Σήμερα, το ΣτΕ ακυρώνει οριστικά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη και της Κυβέρνησης να σταματήσουν το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων».

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Ο Γιάννης Μανιώτης, υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενέργεια, το περιβάλλον και τις υποδομές, δήλωσε:

“Όταν σε μια χώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κατεξοχήν αυστηρός κριτής σε θέματα περιβάλλοντος, με μια σειρά σημερινών αλλά και παλαιότερων αποφάσεων του, ασκεί το ρόλο του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, τότε είναι φανερό ότι η χώρα πάει στα βράχια και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να πάει σπίτι του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα