Άλμπερτ Μπουρλά: Η Θεσσαλονίκη κέρδισε με το σπαθί της την επένδυση της Pfizer

Άλμπερτ Μπουρλά: Η Θεσσαλονίκη κέρδισε με το σπαθί της την επένδυση της Pfizer
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Την εκίμηση οτι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη μπορούν να εξελιχθούν σε κέντρο προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδύσεων εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξη Τύπου.

Πολύ πριν αναλάβει το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού πολυεθνικού κολοσσού, o Άλμπερτ Μπουρλά αντιλαμβανόταν τη σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όταν το 2019 ανέλαβε την ηγεσία «στρατολόγησε» κορυφαία στελέχη για να υπηρετήσουν αυτή τη στρατηγική.

Μ’αυτό το σκεπτικό ιδρύθηκε το hub καινοτομίας του κολοσσού της φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ο Άλμπερτ Μπουρλά σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου εξήγησε σήμερα πως οδηγήθηκε σ’αυτή την απόφαση, που διέψευσε το σκεπτικισμό άλλων στελεχών.

«Η Θεσσαλονίκη κέρδισε με το σπαθί της αυτή την επένδυση» υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επαφή του ίδιου με το οικοσύστημα της πόλης και τα Πανεπιστήμια της, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση. Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα και ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο προσέλκυσης μεγάλων ανάλογων διεθνών επενδύσεων. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ θετικό το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, αναφέροντας επίσης τις κινήσεις των Cisco, Amazon και Microsoft ως απόδειξη.

Ανάφερε πως η στελέχωση του  Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου  Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό, ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, διευρύνοντας τον αρχικό σχεδιασμό που αφορούσε στην πρόσληψη 200 επιστημόνων. Σήμερα η Pfizer απασχολεί 550 εργαζόμενους με στόχο να φθάσει στους 700. Σημειώνεται ότι  από τους εργαζόμενους στο hub της Θεσσαλονίκης περίπου το 60% είναι Θεσσαλονικείς που ζουν στην πόλη, το 15% είναι Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας, το 15% Έλληνες που ήρθαν  από το εξωτερικό και το 10% ξένοι από άλλες χώρες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το hub διαχειρίζεται 200 projects και σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της ομάδας της Pfizer, η παραγωγικότητα του είναι υψηλή. Ο επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού ανάφερε επίσης  ότι η Pfizer σκοπεύει να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη και ένα Κέντρο Αριστείας στην Κβαντική Πληροφορική. Σε ότι αφορά το οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην προβολή του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία,  σε βάθος δεκαετίας, θα η συγκεκριμένη επένδυση στην τοπική οικονομία περί τα 650 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,4% του εγχώριου ΑΕΠ.

Ξεκινά η παραγωγή των αντιϊκών φαρμάκων κατά της Covid 19

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία για το φάρμακο κατά της  COVID 19, ο κ. Μπουρλά υπογράμμισε ότι προετοιμάζονται τόσο το χάπι όσο και το ενέσιμο προϊόν. Δήλωσε πως η Pfizer αναμένει τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών πριν το τέλος του χρόνου, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή στα δικά της εργοστάσια «Είμαστε αισιόδοξοι. Περιμένουμε αποτελέσματα πριν από το τέλος της χρονιάς. Θα επενδύσουμε στην παραγωγή αυτού του σκευάσματος, χωρίς να ξέρουμε αν θα πάρει τελικά αδειοδότηση. Είναι μεγάλο το ρίσκο, καθώς πρόκειται για επένδυση 1 δισ.δολ., αλλά θα το αναλάβουμε, άσχετα αν θα έχει θετική κατάληξη ή όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα