Alpha SecureWeb:To ασφαλές, πιο εύκολο από ποτέ

Alpha SecureWeb:To ασφαλές, πιο εύκολο από ποτέ

Η Alpha Bank ξεκίνησε να παρέχει την ανανεωμένη υπηρεσία της Alpha SecureWeb.

Οι Έλληνες αγοράζουν όλο και περισσότερο από το διαδίκτυο, αλλά αποφεύγουν -ακόμη- να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους, είτε πιστωτικές είτε χρεωστικές, επειδή συνεχίζουν να ανησυχούν για το κατά πόσον είναι ασφαλείς οι συναλλαγές τους. Πρόκειται για μία διαπίστωση που κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και γι’ αυτό αναζητούν τρόπους προκειμένου να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Ένας τρόπος είναι να πληκτρολογεί ο καταναλωτής όλα τα στοιχεία της κάρτας του κάθε φορά που θέλει να πραγματοποιήσει μία online αγορά. Για όσους το έχουν κάνει είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι πρόκειται για μία λύση που δεν συνίσταται και μάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά για την χρήση του «πλαστικού χρήματος» στις ηλεκτρονικές αγορές. Μία άλλη μέθοδος είναι η χρήση ενός κωδικού και η εγγραφή σε σχετικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μία λύση με αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς το μόνο που χρειάζεται να θυμάται ο καταναλωτής είναι ένας κωδικός. Και αν αυτό μοιάζει ως η ιδανική λύση για πολλούς online καταναλωτές, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που δυσανασχετούν όταν ενημερώνονται ότι χρειάζεται να μάθουν έναν ακόμη κωδικό. Κάτι που ακούγεται ως λογικό, αν σκεφτεί κανείς πόσους κωδικούς καλούνται να γνωρίζουν οι καταναλωτές στην καθημερινότητα τους: από το PIN της κάρτας για την ανάληψη χρημάτων στο ΑΤΜ, μέχρι τον κωδικό για τη σύνδεση στο Gmail και στο Facebook. Ένας επιπλέον κωδικός είναι προφανές ότι αποτελεί πρόβλημα, ιδίως όταν δεν είναι οι κωδικοί τα μόνα πράγματα που χρειάζεται να θυμάται κανείς.

Η τεχνολογία, όμως, έρχεται να δώσει μία άλλη λύση, η οποία απαιτεί απλώς τη χρήση μίας συσκευής που όλοι οι καταναλωτές έχουν συνεχώς μαζί τους και δεν είναι άλλη από το κινητό τους. Η λύση αυτή είναι  η δυνατότητα δημιουργίας κωδικών μίας χρήσης (One Time Password ή OTP) και μία από τις πρωτοπόρες τράπεζες στον συγκεκριμένο τομέα είναι η Alpha Bank, η οποία ξεκίνησε να την παρέχει στην ανανεωμένη υπηρεσία της Alpha SecureWeb.

H καινοτομία της υπηρεσίας έγκειται στο ότι κάθε φορά που ο καταναλωτής κάνει μία online αγορά με μία κάρτα της Alpha Bank αντί να πληκτρολογήσει κάποιον κωδικό, απλώς του αποστέλλεται -μέσω SMS- στο κινητό τηλέφωνο που έχει συνδέσει με την υπηρεσία ένας κωδικός μίας χρήσης. Με τον κωδικό αυτό μπορεί να ολοκληρώσει την online αγορά του εύκολα, γρήγορα και με τη μέγιστη ασφάλεια, καθώς δεν χρειάζεται να θυμάται ούτε usernames ούτε passwords.

Όσον αφορά την εγγραφή και αυτή γίνεται εύκολα και γρήγορα κατά τη διάρκεια της πρώτης online αγοράς, οπότε και θα ζητηθεί από τον χρήστη να εγγράψει την κάρτα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έμπορος δεν βλέπει ποτέ τον κωδικό μίας χρήσης που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής για τη συναλλαγή, ενώ το γεγονός ότι σε κάθε αγορά χρησιμοποιείται διαφορετικό OTP είναι προφανές ότι ενισχύει περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειας. Η υπηρεσία Alpha SecureWeb μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα που φέρουν το σήμα «Verified by Visa», «MasterCard SecureCode» ή/και «American Express SafeKey».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα