Αποχώρηση δύο “μνηστήρων” από τη διεκδίκηση του 20% της εταιρείας “Αριάδνη”

Διαβάζεται σε 3'
Αποχώρηση δύο “μνηστήρων” από τη διεκδίκηση του 20% της εταιρείας “Αριάδνη”

Αιτία είναι ότι ο εν δυνάμει επενδυτής διατηρεί ρόλο “παθητικού μετόχου”, δηλαδή χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ο λόγος που εξώθησε προ ημερών το αυστραλιανό fund Macquarie να εγκαταλείψει την κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου και τα σχέδια για την εξαγορά του 20% της «Αριάδνης» του ΑΔΜΗΕ, υπήρξε η αιτία για την αποχώρηση ακόμη δύο διεκδικητών, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Ιταλικής TERNA (διαχειριστής του ιταλικού συστήματος μεταφοράς).

Και οι δύο εταιρείες ήταν ανάμεσα στους «μνηστήρες» που είχαν περάσει στη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Αριάδνης» κατά 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης.

Σύμφωνα με το καθεστώς του διαγωνισμού, σε συμμόρφωση με όσα επέβαλε σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ, ο εν δυνάμει επενδυτής για το μετοχικό πακέτο του 20% διατηρεί ρόλο «παθητικού μετόχου», δηλαδή χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά για τις προαναφερόμενες εταιρείες στο να προχωρήσουν ως το τέλος και να υποβάλουν προσφορές.

Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Macquarie από το κοινοπρακτικό σχήμα που είχε συστήσει από κοινού με την εταιρεία Φαέθων, συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου. Βέβαια την θέση της στο σχήμα πήρε το γαλλικό fund Meridiam, γνωστό στην ελληνική αγορά από την συμμετοχή του στη διεκδίκηση άλλων υποδομών στη χώρα.

Μετά και τις νέες αποχωρήσεις, τα δύο σχήματα που μένουν στην κούρσα της διεκδίκησης είναι το προαναφερόμενο «αναβαπτισμένο» κοινοπρακτικό σχήμα των Meridiam – Φαέθων και η κινέζικη εταιρεία State Grid, η οποία ως γνωστόν διατηρεί μερίδιο 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων έχει παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου. Οι υποψήφιοι έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) που έχει δημιουργηθεί σχετικά και περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και το υλικό εκείνο που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.

Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των προσφορών, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,1 δις. ευρώ.

Μετά και την τελευταία επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος, τα χρονικά ορόσημα αφορούν στην ολοκλήρωση του κατασκευαστικού σκέλους εντός του τρέχοντος έτους για να ακολουθήσει η ηλέκτριση του καλωδίου στα τέλη του 2024 και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας το καλοκαίρι του 2025. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας θα σηματοδοτήσει την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.

Έτσι θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη όσον αφορά την αναβάθμιση του επιπέδου ηλεκτροδότησης του νησιού, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και φυσικά την αξιοποίηση του δυναμικού σε ΑΠΕ, σε συνδυασμό και με την λειτουργία της μικρής διασύνδεσης, Κρήτη-Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι η θέση σε λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης θα σημάνει δημιουργία πρόσθετου ηλεκτρικού «χώρου» για εγκατάσταση νέων ΑΠΕ περί τα 2,5 GW.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα