Άρση Lockdown: Πρώτα το λιανεμπόριο – Μετά τα σχολεία
Η εκτίμηση Σαρηγιάννη και Εξαδάκτυλου για το click away και το click in shop και η πρόταση για σταδιακό άνοιγμα. Κίνδυνο επιβίωσης για τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις βλέπει ο ΕΣΑ, που ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης.
- 14 Ιανουαρίου 2021 06:08
Πρόκριμα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε δεύτερη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έδωσαν επιστήμονες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη η επίδραση της δραστηριότητας του λιανεμπορίου μέσω click away στη διασπορά του κορονοϊού ήταν της τάξεως του 4%, ενώ κατά τον ίδιο με τη μέθοδο του click in shop (με λελογισμένη είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα) η επίδραση στη διασπορά θα είναι στο 5%.
Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε ότι οι παραπάνω μετρήσεις αφορούν «κανονικές συνθήκες» δηλαδή την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων υγειονομικής προστασίας που έχουν θεσπιστεί. Ερωτηθείς για τη διασπορά του ιού εντός των λειτουργούντων δικτύων λιανικής, δηλαδή των σούπερ μάρκετ, ανάφερε ότι προφανώς συμμετέχουν στη διασπορά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αλυσίδες έχουν εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα, που ατόνησαν κατά την περίοδο των γιορτών εξαιτίας και της κοσμοσυρροής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αν και τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε μια φάση που έχει περάσει ο υγειονομικός κίνδυνος», εν τούτοις υποστήριξε ότι οι επιστήμονες δεν ανησυχούν «με την εικόνα ενός αριθμού ατόμων σε ένα εμπορικό χώρο που ψωνίζουν παπούτσια, αλλά ο συνωστισμός στην Ερμού και σε κάθε Ερμού και ο συνωστισμός στα εμπορικά κέντρα».
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας, Κωνσταντίνος Σιούτας, ο οποίος ανέδειξε τη χρησιμότητα των συσκευών καθαρισμού του αέρα σε κλειστούς χώρους, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια επένδυση, η οποία δεν αφορά μόνον τη συγκράτηση εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και της αέριας μόλυνσης γενικότερα, η οποία θα μπορούσε να μπει στο πλάνο των καταστημάτων λιανικής και εστίασης.
Οι επιστήμονες συνομολόγησαν ότι κάθε άρση περιοριστικών μέτρων συνεπάγεται κίνδυνο, ωστόσο, επισήμαναν ότι για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς απαιτείται η ιεράρχηση των ανοιγμάτων κάθε δραστηριότητας. Τόσο ο κ. Εξαδάκτυλος όσο και ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησαν πως δεν πρέπει να υπάρξει μαζικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, επιμένοντας πως η εκπαίδευση μπορεί να περιμένει, ενώ υπογράμμισαν πως κάθε άρση περιορισμών πρέπει να γίνει με κανόνες.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Στ. Καφούνης ανάφερε πως με το λιανεμπόριο κλειστό στις γιορτές και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 1 στις 2 εμπορικές επιχειρήσεις. Πέρα από σειρά μέτρων για την επαναλειτουργία της αγοράς, ζήτησε νέα μέτρα στήριξης μεταξύ των οποίων και «κούρεμα» οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, και τις τράπεζες.
Ο Σ. Καφούνης πρότεινε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο click in shop με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία πρέπει να έχει διάρκεια, ακόμη και σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
«Αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις, όπως να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, και να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms».
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.