Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Πώς η σύζευξη αγοράς, πανεπιστημίων και αγροτών φέρνει “έξυπνη σπορά βιωσιμότητας”
Διαβάζεται σε 8'Σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη διασφαλίζονται από την “Έξυπνη σπορά” της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που είναι ένα πρόγραμμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- 13 Ιουλίου 2024 08:24
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασαν σε κοινή εκδήλωση το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», μια σημαντική πρωτοβουλία της μεγαλύτερης ελληνικής ζυθοποιίας, που επενδύει στο μέλλον του ελληνικού αγροτικού τομέα και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός άμεσα εφαρμόσιμου και εύχρηστου εργαλείου που να ενδυναμώνει και να θωρακίζει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Αυτό αναφέρουν σε συζήτηση με το News247.gr o Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και ο Kαθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Αθηνών, Σπ. Φουντάς, δίνοντας τον τόνο για το πώς η “σύζευξη” δράσεων αγοράς, ΑΕΙ με αναφορά στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να στήσει αναχώματα βιωσιμότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία. Εκτιμάται, χαρακτηριστικά, ότι με τη νέα αυτή δράση θα μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα των εκτάσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σε ποσοστό έως και 30%.
Να σημειωθεί ότι με το βραβείο Gold του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index 2023-2024 διακρίθηκε, για δεύτερη φορά, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πριν λίγες μέρες.
Ο καθ. Σπ. Φουντάς
Ποιοί είναι οι στόχοι του νέου προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας “Έξυπνη σπορά” (πχ προσαρμοστικότητα ποικιλιών, βελτιωτικό υλικό, κτλ);
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός άμεσα εφαρμόσιμου και εύχρηστου εργαλείου που να ενδυναμώνει και να θωρακίζει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ως αφετηρία του μεγάλου αυτού έργου επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ουσιαστικά είναι μια δράση που σε “σύζευξη στόχων”, ενισχύει την “πράσινη μετάβαση” αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον πρωτογενή τομέα, ενώ ανοίγει το δρόμο για την λεγόμενη “γεωργία ακριβείας”, που έχει ως κεντρικό πρόταγμα τη μείωση των εισροών, τη βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας, περιβαλλοντικής και οικονομικής, στις περιοχές ενδιαφέροντος.
Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι η ψηφιακή γεωργία αξιοποιείται σε ποσοστό μόλις 1% στη χώρα, ενώ σε άλλες χώρες είναι στο 20%. Εδώ και δύο χρόνια έχει αλλάξει το θέμα με πιο πολλά apps κτλ.
Τι άραγε είναι διείσδυση στο οικοσύστημα τεχνολογίας για τους αγρότες; Εδώ έχουν ευκαιρία να έχουν ένα μεταβλητό μηχάνημα που να καθορίζει εισροές εκροές.
Είναι όπως το Serious Gaming – gamification για τη αυτοκινητοβιομηχανία με τις νέες τεχνολογίες. Έτσι πχ με δοσολογίες λιπασμάτων αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι προς αυτήν την ίδια κατεύθυνση
Τι στόχους μείωσης εισροών έχει το νέο πρόγραμμα και τι στόχο σε σχέση με την αύξηση της παραγωγής;
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θεωρούμε ότι θα αυξηθεί η στρεμματική απόδοση αλλά και θα μειωθούν οι εισροές, κάτι κομβικό για την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών. ‘Ετσι μπορεί να καταστεί εφικτή η θωράκιση της παραγωγής στις συνεχείς οικονομικές αλλαγές, να ενισχυθεί η συμμορφωση με περιβαλλοντικους κανονισμους. Μια πρώτη εκτίμηση για αύξηση παραγωγής είναι για 10% με βελτίωση της ποιότητας του καρπού.
Μάλιστα, με τις νέες ποικιλίες, που ήδη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει επεξεργαστεί με την καθηγήτρια Γαρυφαλλιά Οικονόμου βλέπουμε καταγράφεται σταθερή αύξηση αποδόσεων, καθώς μάλιστα κάποιες από αυτές φτάνουν τα 600 κιλά.
Κατά περίπου 50% σε πειραματικούς αγρούς η αύξηση απόδοσης, όπως έχουμε δει.
Ποιά είναι η στοχοθεσία για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος;
Εκτιμάται ότι με τη νέα αυτή δράση θα μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα των εκτάσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σε ποσοστό έως και 30%. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δοθέντων των νέων στόχων που βάζει η “πράσινη συμφωνία” της ΕΕ, αλλά και βέβαια της αδήριτης ανάγκης για “δράσεις αναχώματα” στην κλιματική κρίση.
Χτίζουμε μοντέλα με γλώσσα προγραμματισμού με επιστημονικη μοντελοποιηση κι έτσι εισφέρουμε στη μεγάλη προσπάθεια.
Πώς μπορεί, ενδεχομένως, να αξιοποιηθεί κι από αγρότες εκτός του προγράμματος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας;
Το πρόγραμμα είναι ανοικτό. Βέβαια ο “βατήρας” εκκίνησης είναι οι συνεργάτες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ωστόσο το πολύ σημαντικό είναι ότι μέσα από την ανάπτυξη του προγράμματος “Έξυπνη σπορά” θα σπείρουμε γνώση κι εμπειρία καινοτομίας σε έναν τομέα κομβικό για το εθνικό παραγωγικό μας αφήγημα.
Πόσο “ελληνικός” είναι ο νέος γονότυπος που θα αξιοποιηθεί στο πρόγραμμα; αποτελεί “ανάχωμα” και πώς στην κλιματική αλλαγή;
Μετά από επιλογές 89 τοπικών πληθυσμών επιλέχθηκαν 6 γονότυποι στο αγρόκτημα του Γεωπονικού με βάση πρωιμότητα, μέγεθος καρπού και ασθένειες. Μετά από αξιολόγηση δυο γονότυποι είναι να γίνουν ποικιλίες στο εθνικό μητρώο. Θα είναι οι δύο πρώτες ποικιλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που επιλέχθηκαν μέσα στις ελληνικές συνθήκες και θεωρούμε ότι είναι άξιες να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών.
Ερωτήσεις κ. Γεωργακέλλος
Πώς συναρθρώνεται με τη μεταποίηση το όλο πρόγραμμα και τι υπεραξίες δίνει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία;
Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας τρέχει εδώ και 16 χρόνια χρόνια. Είναι η βάση για την παραγωγή των προϊόντων μας με 100% ελληνικό κριθάρι, το οποίο μάλιστα είναι κατά 98% πιστοποιημένο ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας Άλλωστε για μας η σχέση πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης, που φτάνει μέχρι τον τελικό καταναλωτή, μέσω μιας ελληνικής αλυσίδας αξίας που προσθέτει αξία στην εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε, είναι θεμελιώδους σημασίας. Με αυτό ως οδηγό λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια.
Τι αποτύπωμα έχει αφήσει όλο αυτά τα χρόνια που τρέχει;
Απο το 2011 συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, μια συνεργασία που χτίζει υπεραξίες για όλες τις πλευρές. Έχουμε, επίσης, δύο χιλιάδες περίπου, συνεργάτες – παραγωγούς. Ένας σταθερός πυρήνας, που αποτελεί πυλώνα για την παραγωγή μας καθώς εξασφαλίζουμε μια από τις βασικότερες πρώτες ύλες για τα προϊόντα μας. Επίσης, με αφορμή το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας τρέχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα από το 2015 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Με φορείς όπως τον ΣΕΥΦ, τον ΣΠΕΛ (λιπάσματα) έχουμε υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, με συμμετοχή άνω των 500 καλλιεργητών, με θέματα όπως η χρήση φυτοφαρμάκων, ορθές πρακτικές άρδευσης, λίπανσης κτλ. Αυτό χτίζει “αξία γνώσης”, που είναι πολύ σημαντική.
Με βάση, δε, την Έρευνα Κοινωνικής Απόδοσης που έγινε το Δεκέμβρη του 2021, για κάθε ένα ευρώ που η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει «γεννιέται» κοινωνική αξία 2,43 ευρώ. Δηλαδή υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής, που ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας πυροδοτεί ανάπτυξη και λειτουργεί ως ανάχωμα στην ερήμωση και τη φυγή παραγωγικών δυνάμεων.
Στα δυο τελευταία, δε, χρόνια, του προγράμματος συμβολαιακής, οι 116 χιλ τόνοι κριθαριού έχουν φέρει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς.
Ποιος ο βαθμός αποδοχής, που τυγχάνει το όλο πρόγραμμα; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πειστούν οι αγρότες;
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως πρόκειται για ανοικτό πρόγραμμακαι δεν περιλαμβάνει κανένα κόστος για τους συμμετέχοντες. Γίνεται με εθελοντική συμμετοχή και είναι βέβαιο ότι όλοι θα δουν τα οφέλη του. Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για τη συμμετοχή καθώς βρισκόμαστε στο πιλοτικό στάδιο της υλοποίησής του.
Απαιτεί κόστος για τους αγρότες και τι “κέρδος” έχει ένας/μία αγρότης ή αγρότισσα από την ένταξη σε αυτό την ώρα που όλος ο κόσμος της παραγωγής είναι “ζαλισμένος” από μια διαδικασία υπερρύθμισης, νέων απαιτήσεων κτλ;
Με την “Έξυπνη σπορά” ο καθένας και η καθεμία εκπαιδεύεται σε πράσινο και ψηφιακό τρόπο παραγωγής. Και βέβαια η ψηφιακή ανάπτυξη είναι μέρος και της ίδιας της ανάπτυξης. Μην ξεχνάτε, ότι όπως ανέφερε και ο κ. Φουντάς η ψηφιακή γεωργία αξιοποιείται σε ποσοστό μόλις 1% στη χώρα, ενώ σε άλλες χώρες φτάνει και το 20%. Να η ευκαιρία, λοιπόν, για επιταχυντές ψηφιακού μετασχηματισμου.
Επίσης, για μας το πρόγραμμα είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγιής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, που στο βαθμό που μας αναλογεί έχουμε τη βούληση να συνεισφέρουμε. Χωρίς αγρότες δεν υπάρχουμε. Είμαστε συνέταιροι και με αυτή τη βασική αρχή προχωράμε.
Επενδύουμε στην ανάπτυξη των ίδιων των καλλιεργητών με ενέργειες και εργαλεία που θα επηρεάσουν θετικά τα έσοδά τους. Με τη γνώση, δε, που αποκτούν έχουν οδηγό δράσης και στις άλλες καλλιέργειες, πέραν του κριθαριού.
Ελληνική μπύρα από το χωράφι στο ποτήρι. Κι όλα αυτά από μια πολυεθνική;
Η εθνικότητα στο διαβατήριο του βασικού μετόχου δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη “σφραγίδα” της μπύρας, δεν είναι αυτό που κρίνει την ελληνικότητα – αυτό κρίνεται από το διαχρονικό αποτύπωμά μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Φορολογούμαστε εδώ, παράγουμε αξία εδώ. Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό μας η ΕΥ το 2021, εκείνη τη χρονιά, σε μόνο ένα έτος δηλαδή, από τη συνολική δραστηριότητα της εταιρείας προστέθηκαν στην ελληνική οικονομία σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Αυτό μετράει. Αυτή είναι η φιλοσοφία της εταιρείας, σε ό,τι κάνουμε να προσθέτουμε αξία, σε πελάτες, καταναλωτές, οικονομία, τοπικές κοινωνίες κ.ο.κ. Και αυτή τη φιλοσοφία τη μοιράζονται και οι εργαζόμενοί μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Εταιρεία με παραγωγή εδώ και με συνεργασία με ΑΕΙ, με τον πρωτογενή τομέα, με αλυσίδα αξίας μέχρι τον Έλληνα καταναλωτή είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Θα διευρυνθεί η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο;
Η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία που ήδη μετράει πολλά χρόνια. Φυσικά συνεχίζεται και ήδη διευρύνθηκε με τη νέα μας πλατφόρμα. Είναι στο DNA της εταιρείας η ανάπτυξη αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών που προσθέτουν αξία. Το έχουμε αποδείξει αυτό.