Δημήτρης Μάρης: Απασχόληση, εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας τα κλειδιά για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο
Ο πρόεδρος της 24Media, Δημήτρης Μάρης, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2018 μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας και των εποικοδομητικών συμβιβασμών στον δύσκολο δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη.
- 15 Νοεμβρίου 2018 17:19
Στην ανάγκη περισσότερων συνεργασιών και συμβιβασμών στον ελληνικό επιχειρηματικό σκηνικό αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων ο Δημήτρης Μάρης Πρόεδρος της 24Media από το βήμα του 3ου Thessaloniki Summit. Παράλληλα άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΕΒ ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη επένδυσης της χώρας στην αναμόρφωση της εκπαίδευσης.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη σύμπραξη της Stoiximan με τον OΠΑΠ του έκανε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Μάρης επισήμανε ότι “βασίστηκε στην πεποίθηση μας και στην στρατηγική μας να επενδύσουμε στην ελληνικότητα της εταιρείας. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου, είναι μία πραγματικότητα. Το να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τον ελληνικό πυρήνα της εταιρείας για εμάς ήταν θεμελιώδης αρχή και συγκριτικό πλεονέκτημα. Δύο ανταγωνίστριες εταιρείες οι οποίες επί μακρόν είχαν αντιπαλότητα και ανταγωνισμούς, κάθισαν σε ένα τραπέζι και μέσω ενός συμβιβασμού αποφασίσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Είναι μία πολύ σημαντική κίνηση καθώς στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία ιδιαίτερα δυναμική εταιρεία με έντονα ελληνικά χαρακτηριστικά”.
Ο κ. Μάρης ανέφερε ότι το μοντέλο αυτού του συμβιβασμού και της συνεργασίας επιβάλλεται να βρει εφαρμογή και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς καθώς ακόμη και οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι είναι μικρομεσαίοι για τα διεθνή δεδομένα. “Μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαστούμε και να εξασφαλίσουμε τις μέγιστες δυνατές συνέργειες για να πετύχουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία με ασύμμετρα προβλήματα και ανταγωνιστές”.
Σε ένα μεγάλο μέρος της συνομιλίας ο κ. Μάρης επικεντρώθηκε στον ζωτικής σημασίας τομέα της εκπαίδευσης. “Επιβάλλεται να επενδύσουμε στην εκπαίδευση τόσο των νέων όσο και στην επιμόρφωση του υπάρχοντος δυναμικού με ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Δημιουργική ρήξη και ανατροπή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δεν μπορούμε πλέον να κρυβόμαστε πίσω από ιδεοληψίες και φοβικές συμπεριφορές, χρειάζεται τολμηρή κίνηση προς τα εμπρός. Η αγορά εργασίας είναι απολύτως ανταγωνιστική το ίδιο πρέπει να είναι και η εκπαίδευση. Ειδάλλως θα παράγουμε διαρκώς μη ανταγωνιστικούς αποφοίτους που θα υστερούν σε σχέση με αυτούς που παράγουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού”.
Το ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν και ο βασικός λόγος όπως παραδέχθηκε που η Stoiximan προχώρησε στην ίδρυση γραφείων στην Συμπρωτεύουσα. “Φτιάχνουμε ένα τεχνολογικό hub σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι μια κίνηση η οποία ανοίγει άμεσα 70 θέσεις εργασίας στο τεχνολογικό κομμάτι ενώ πιστεύουμε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές οι θέσεις θα έχουν πολλαπλασιαστεί. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν έγινε τυχαία. Εδώ βρήκαμε τις δεξιότητες που ζητάγαμε, βρήκαμε τα ταλέντα, ανθρώπους ιδιαίτερα αξιόλογους και ήρθαμε σε επαφή με ένα πραγματικά εξαιρετικό πανεπιστημιακό και ερευνητικό τομέα. Η Stoiximan ήρθε εδώ γιατί το προσφερόμενο προϊόν ήταν ανταγωνιστικό”.
Ο κ. Μάρης, οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιο Σαββάκη, για την διοργάνωση του Thessaloniki Summit και για τον εκμοντερνισμό του Συνδέσμου, αναφέρθηκε και στην στασιμότητα του ΣΕΒ. “Μπορεί να υπάρχουν σοβαρές φωνές νέων ανθρώπων και επιχειρηματιών που προσπαθούν να εκφράσουν και να φέρουν μία νέα πρόταση, συνολικώς ο οργανισμός έχει μείνει στάσιμος, σε μία ρητορική ξεπερασμένη, που αν δούμε διαχρονικά δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Για εμένα είναι αδιανόητο ένα θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί το σύνολο του επιχειρήν στην Ελλάδα να μην διαμορφώνει το τοπίο έστω και οραματικά έστω και σε επίπεδο προτάσεων. Εκεί η ευθύνη είναι δική μας και πρέπει να την αναλάβουμε”.
“Πρώτα εμείς, πρώτα μαζί”
Καταλήγοντας και απαντώντας στο ερώτημα πώς βλέπει την Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια, ο κ. Μάρης ανέφερε: “Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος μου αρέσει να είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι η Ελλάδα στο μέλλον θα είναι μία χώρα της οποίας οι νέοι δεν θα χρειάζονται να φεύγουν για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Το εκπαιδευτικό σύστημα θα παράγει ανταγωνιστικούς εργαζόμενους σε ένα περιβάλλον καινοτομίας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα εκπαιδευτικό hub όχι μόνο για την περιοχή αλλά παγκοσμίως. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μία χώρα η οποία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Η κουλτούρα ενός λαού μπορεί να μην αλλάζει εύκολα, όμως όσο η κοινωνία γίνεται πιο ανοιχτή μπολιάζεται από νέες ιδέες, και έχει την δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Φαντάζομαι μια Ελλάδα όπου το νέο, όπως το ορίζουμε γενικότερα θα επικρατήσει, γιατί αλλιώς αν το νέο διαφθαρεί από το παλιό δεν νομίζω ότι θα έχουμε ελπίδα για πρόοδο”, ενώ σημείωσε με νόημα “πρώτα εμείς, πρώτα μαζί”.
Δείτε την ομιλία του προέδρου της 24MEDIA, Δ. Μάρη: