ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η μητέρα των μαχών που ο Α. Καλλιτσάντσης προσπαθεί να αποφύγει
Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στην Ελλάκτωρ, με αντικείμενο την αλλαγή ή τη διατήρηση της παρούσας διοίκησης. Οι μονομάχοι, τα επιχειρήματα και η προσπάθεια νέας αναβολής της Γενικής Συνέλευσης.
- 25 Ιανουαρίου 2021 09:50
Εβδομάδα εξελίξεων στην πολύπαθη τα τελευταία χρόνια “Ελλάκτωρ”, καθώς την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων, με βασικό θέμα προς ψηφοφορία το αν θα διατηρηθεί η σημερινή διοίκηση, υπό τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση ή αν θα αναλάβει νέο διοικητικό συμβούλιο, όπως προτείνει το επενδυτικό fund Reggborgh Invest.
Η ΓΣ, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε μετά από αίτημα της οικογένειας Καλλιτσάντση (Αναστάσιο και Δημήτρη) και των μετόχων Ι. Μπάκο και Δ. Καϋμενάκη, των δύο εφοπλιστών που στηρίζουν την παρούσα διοίκηση.
Οι δύο εφοπλιστές έχουν υπογραψει δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 18.33% της Ελλάκτωρ με πωλητή την Pemanoaro κοινή εταιρεία των αδερφών Καλλιτσάντση. Αν γίνει θα φτασουν το 25.5%. Εις εκ των αδελφών, ο κ. Δημητρης Καλλιτσάντσης πρόσφατα παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ.
Η Reggeborgh απο την πλευρά της αν προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την αγορά των μετοχών του Λεωνιίδα Μπόμπολα, θα φτάσει συνολικά σε ποσοστό άνω του 26,7%. Σήμερα η Reggeborgh έχει το 14.5% των μετοχών. Στόχος της Reggborgh Invest είναι η αλλαγή της σημερινής διοίκησης και η τοποθετηση νέας με επικεφαλής τον Άρη Ξενόφο, μέχρι πρότινος Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα προβλήματα του ομίλου
Ο όμιλος στην παρούσα φάση και παρά τις διακηρύξεις του σχήματος Change4Ellaktor (αδελφοί Καλλιτσάντση), που είχε επικρατήσει, επί των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα σε μια ανάλογη “μάχη”, πριν 2,5 χρόνια, αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και έχει χρέη σε προμηθευτές.
Πρόσφατη απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκλειει την Άκτωρ από την ανάληψη έργων από 15 Δεκεμβρίου 2020 έως και 14 Μαρτίου 2022, επικαλούμενη πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Τελευταίο επεισόδιο, ενδεικτικό της κατάστασης, είναι η δικαστική ήττα στη διαμάχη με την Ιταλική Cimolai με την οποία η Άκτωρ είχε συνεργαστεί για το έργο του νέου αεροδρομίου στη Ντόχα του Κατάρ. Η αδυναμία της Άκτωρ στην καταβολή των απαιτήσεων που επιδικάστικαν, οδήγησε σε μπλοκάρισμα των τραπεζικών της λογαριασμών.
Η σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ υποστηρίζει πως επι των ημερών της έγιναν προσπάθειες για την ουσιαστική εξυγίανση του ομίλου και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και ότι η βασική πληγή ήταν οι ζημιές από έργα του εξωτερικού, των οποίων όμως την ευθύνη είχαν στο παρελθόν οι αδελφοι Καλλιτσάντση.
Ενδεικτική πάντως του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και η σημερινή παρέμβαση του Δημήτρη Καλλιτσάντση, ο οποίος αφού παραιτήθηκε καταφέρεται κατά του αδελφού του Αναστάσιου, με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση και εύχεται να προκύψει μια νέα διοίκηση.
Η Reggeborgh, από την πλευρά της, σε παρουσίαση των προτάσεών της ενόψει της Γενικής Συνέλευσης σημειώνει πώς η Ελλάκτωρ αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς, καθώς χάνει βασικά έργα, διαθέτει υψηλά επίπεδα δανεισμού και προβλήματα ρευστότητας. Τονίζει ακόμα ότι υποβαθμίστηκε από τις Fitch και S&P κατά τη διάρκεια του 2020, χάνει ειδικευμένο προσωπικό και επικεντρώνεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, αντί να αναπτύσσει νέες δραστηριότητες υψηλών αποδόσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στην αρνητική πορεία των οικονομικών μεγεθών αλλά και της τιμής της μετοχής τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Η ολλανδική εταιρεία, αναφέρει ότι στοχεύει μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους να “ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της Ελλάκτωρ” μέσω της αντικατάστασης της τωρινής διοίκησης από μια ομάδα ειδικών που γνωρίζουν την τοπική αγορά και να υποστηρίξει στη συνέχεια την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη προτείνει τη διενέργεια μιας ενδελεχούς μελέτης από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τωρινής κατάστασης του ομίλου και την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών προκειμένου ο όμιλος “να σταματήσει να παλεύει για την επιβίωσή του”.
Προσπάθειες αναβολής της ψηφοφορίας
Η μάχη όπως δείχνουν και οι θέσεις που έχουν πάρει οι δύο πλευρές είναι σκληρή, ωστόσο πληροφορίες φέρουν την πλευρά Καλλιτσάντση να προτίθεται να καταθέσει ασφαλιστικά ή αλλα δικονομικά μέτρα για να αποτραπεί η ψηφοφορία της Τετάρτης
Οι πληροφορίες λένε πως θα επικαλεστεί ερωτήσεις που έστειλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σχετικά με τη συμμετοχή της οικογένειας Βέσελς (Reggeborgh), με 30,5% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και το Ολλανδικό Fund, έχει ξεκαθαρίσει ότι πριν αποκτήσει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της “Ελλάκτωρ”, είχε λάβει τις απαραίτητες νομικές γνωμοδοτήσεις, ότι δεν προκύπτει κανένα ζήτημα ανταγωνισμού.
Πηγές της αγοράς, εκτιμούν πάντως ότι μια νέα αναβολή με πρωτοβουλία της ίδιας πλευράς, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανησυχίας της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.