Επενδυτικό ενδιαφέρον με… αγκάθια για την εγκατάσταση data centers
Διαβάζεται σε 4'
Οι “παίκτες” που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τέτοια κέντρα στη χώρα μας είναι πολλοί και σημαντικοί, αλλά και τα προβλήματα που μένει να λυθούν, είναι επίσης μεγάλα.
- 31 Μαρτίου 2025 06:45
Μια πραγματική επενδυτική έκρηξη ενδιαφέροντος για κέντρα δεδομένων στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, όπως φάνηκε από την ειδική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του 6ου Power & Gas Forum που οργανώνει το energypress, τα εκκρεμή θέματα για μια ομαλή ανάπτυξη είναι πολλά.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιρέκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι η ανάπτυξη των data center αποτελεί μια πρόκληση για τους διαχειριστές, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι οι καταναλώσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για απαιτητικά φορτία και συγχρόνως για μια κρίσιμη υποδομή όπου η απώλεια ηλεκτρικής τροφοδοσίας ενέχει πολλούς κινδύνους ακόμη και εθνικής ασφάλειας.
Στα πρόσθετα χαρακτηριστικά είναι ότι τα φορτία συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εκδηλώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως πέριξ της Αττικής (μόνο σε μια περίπτωση έχουν χορηγηθεί όροι σύνδεσης στην Κορινθία) όπου το δίκτυο δεν μπορεί να σηκώσει αυτές τις καταναλώσεις καθώς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με την τροφοδότηση υψηλών καταναλώσεων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που παρουσιάζουν πλεόνασμα ενέργειας. Εάν συνυπολογιστεί όπως αναφέρθηκε ότι η αιχμή του φορτίου είναι για κάποιες ώρες το χρόνο γύρω στα 11 γιγαβάτ, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μεγάλο μέγεθος που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Ως εκ τούτου απαιτείται σχεδιασμός και κατασκευή νέων δικτύων, όπως σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Digital Realty κ. Αλέξανδρος Μπεχράκης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ εξήγησε πως δεν είναι εφικτό να υπάρξει αποκέντρωση σε όλα τα επενδυτικά σχέδια καθώς τα κέντρα δεδομένων πρέπει να είναι κοντά στις πόλεις. «Δεν προέκυψε αυτό μόνο για την Ελλάδα καθώς τα μεγαλύτερα data center της Ευρώπης είναι Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Άμστερνταμ, Παρίσι και Μασσαλία. Οι λόγοι είναι ότι τα data center εξυπηρετούν κάποιο σκοπό που είναι να είναι κοντά στους τελικούς χρήστες ώστε να έχουν καλύτερη η εμπειρία χρήσης. Για αυτό και τα κέντρα δεδομένων αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να είναι μακριά από τα αστικά κέντρα».
Η εταιρεία, είναι ένας από τους παλιότερους παίκτες στην ελληνική αγορά έχοντας επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στα data center Athens 1,2,3 που λειτουργούν, το 4 που είναι σε κατασκευή για να μπει σε λειτουργία μέχρι τέλος του χρόνου και την Κρήτη όπου ανοίγει στο Ηράκλειο τις επόμενες μέρες. «Είμαστε εδώ και σε εποχές που δεν ήταν της μόδας τα data center. Ωστόσο υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν είναι επαρκές και παραμένει παρωχημένο. Θα θέλαμε ιδανικά να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε πόσα μεγαβάτ θα χρησιμοποιήσουμε σήμερα και πόσα μεγαβάτ τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να μπορούν όλοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Αυτό δεν υπάρχει. Πρέπει να μπούμε σε μία ουρά και να περιμένουμε». Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε το παράδειγμα της Κρήτης λέγοντας ότι σχεδιάζανε πέντε χρόνια ένα σχετικά μικρό κέντρο δεδομένων αλλά στρατηγικό όταν το ίδιο το χτίσιμο είναι οκτώ μήνες.
Στο ρόλο του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης στην ανάπτυξη επενδύσεων για data centers στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο γγ του υπουργείου, Δρ Κωνσταντίνος Καράντζαλος.
«Δουλεύουμε για να δούμε γεωγραφικά που θα εγκατασταθούν. Κοιτάμε τα ζητήματα τηλεπικοινωνιών, που έχουμε τη διαθέσιμη ενέργεια, θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά φυσικά κάθε επένδυση έχει τα δικά της κριτήρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καράντζαλος.
Ειδικότερα, αναφορικά με το πλαίσιο ανάπτυξης και τις υποδομές, σημείωσε ότι το πλαίσιο της χώρας για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών καλωδίων είναι από τα ταχύτερα στην Ευρώπη. Ανέφερε σαν παράδειγμα την ανάπτυξη σχετικών υποδομών στην Κρήτη, με πάνω από 10 τέτοια καλώδια. Σε ότι αφορά τις ενεργειακές υποδομές, ο γγ επανέλαβε ότι από κοινού με το Υπουργείο Ενέργειας θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα hot spots, τα οποία θα αποτυπωθούν σε σχετικό χάρτη το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρέπει να σημειωθείότι ο ΑΔΜΗΕ έχει χορηγήσει ήδη προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ για επενδύσεις σε data centers, την ώρα που υπάρχουν νέες αιτήσεις για επιπλέον 300 μεγαβάτ με το ανεπίσημο ενδιαφέρον να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι σχεδιάζει να αναστήσει το άλλοτε ενεργειακό κέντρο στην Δυτική Μακεδονία δημιουργώντας μια «κοιλάδα data center» που θα προσελκύσει ισχυρούς μνηστήρες είναι το επιστέγασμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχώς μεγαλώνει και έχει φέρει ήδη στην χώρα μας διεθνείς παίκτες όπως η Microsoft, η Google, η data4, η Digital Realty, κ.α. με τους περισσότερους εξ’αυτών να έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν τους φιλόδοξους σχεδιασμούς τους.