Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου

Διαβάζεται σε 5'
Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου
ISTOCK

Η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα του ΥΠΕΘΟ που ζήτησε να εφαρμόσει την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων για συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στην Ελλάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για την καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου σε όλες τις επιχειρήσεις καθώς, η Κομισιόν ενέκρινε το σχετικό αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που ουσιαστικά εντάσσει το εν λόγω μέτρο στη “φαρέτρα” διαθέσιμων “όπλων” για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Ήδη, βέβαια, χιλιάδες επιχειρήσεις εφαρμόζουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και πλέον μετά την απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων σταδιακά και ανάλογα με τον τζίρο τους από τον Ιούλιο του 2025.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση παρέκκλισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, προκειμένου να της επιτραπεί να εφαρμόσει την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων για συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στο φόρο εγκατεστημένων στην Ελλάδα.

Μόλις πριν λίγες μέρες, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Open, “Limit up” ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτιστιλης, είχε αναφέρει ότι παράλληλα με τους ελέγχους για τα μη διασυνδεδεμένα POS στην όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπαίνουν εντάσσεται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής από τον Απρίλιο, με στόχο να βάλει τάξη στην διακίνηση των αγαθών αλλά και η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για όσους χρησιμοποιούν ακόμη έγχαρτα παραστατικά.

«Εγκαθιστούμε ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, που είναι και το πρότυπο που χρησιμοποιούν οι χώρες του ΟΟΣΑ», με στόχο την μείωση του κενού ΦΠΑ, που ήταν κοντά στο 30% το 2007 και το 2022 έπεσε στο 13,7%. «Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο ευρωπαικό μέσο όρο που είναι κοντά στο 5% στην επόμενη 5ετία».

Κύριος δίαυλος

Οπως αναφέρεται, δε, στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα αποτελέσουν τον κύριο δίαυλο για τη διαβίβαση αυτή, με τα στοιχεία τους να τροφοδοτούν άμεσα την πλατφόρμα myDATA.

Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες θα φθάνουν σε πραγματικό χρόνο και με υψηλό επίπεδο ποιότητας, καθιστώντας ευκολότερο και ταχύτερο για τη φορολογική διοίκηση τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Επιπλέον, οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται θα χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ.»

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι «Τα διάφορα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής βοήθησαν την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ της. Σύμφωνα με την έκθεση για το έλλειμμα ΦΠΑ στην ΕΕ δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έλλειμμα συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ μειώθηκε από 29,1 % το 2017 σε 17,8 % το 2021, σύμφωνα δε με τις προβλέψεις για το 2022 αναμένεται κατακόρυφη μείωση του εν λόγω ποσοστού.

Κατά τις ελληνικές αρχές, η θέσπιση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση αυτού του ποσοστού, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της κυκλικής ή αλυσιδωτής απάτης, επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη εντός συντομότερου χρονικού διαστήματος

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα είναι επίσης επωφελής για τους υποκείμενους στον φόρο, παρέχοντάς τους προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και επιτρέποντας την έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων επιστροφής φόρου» αναφέρει η εκτελεστική απόφαση από την ΕΕ.

Παράλληλα αναφέρει ότι σύμφωνα με την Ελλάδα, η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα είναι επίσης επωφελής για τους υποκείμενους στον φόρο, παρέχοντάς τους προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και επιτρέποντας την έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων επιστροφής φόρου.

Η υλοποίηση της διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA αποτελεί σταδιακή διαδικασία που ξεκίνησε το 2018, με διάφορες ενημερωτικές εκστρατείες, δοκιμές και πιλοτικά έργα.

Στη διαδικασία δοκιμών συμμετείχαν υποκείμενοι στο φόρο, λογιστές, εταιρείες λογισμικού και πάροχοι υπηρεσιών. Η διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω πέντε διαφορετικών διαύλων διαβίβασης:

  1. αδειοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης,
  2. προγράμματα λογισμικού (ERP) για την έκδοση τιμολογίων και τη διαχείριση λογιστικών εγγραφών,
  3. ειδικό έντυπο καταχώρισης δεδομένων, απευθυνόμενο σε μικρές οντότητες, το οποίο παρέχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) υπό ορισμένες προϋποθέσεις,
  4. ηλεκτρονικοί μηχανισμοί για την έκδοση εγγράφων συναλλαγών λιανικής και
  5. εφαρμογή έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων υπό την ονομασία «timologio», η οποία παρέχεται από την Α.Α.Δ.Ε.

Τα οφέλη

Επίσης σημειώνει η απόφαση, ότι η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επιτρέψει την αποστολή των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα σε myDATA πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας παράλληλα την υψηλότερη δυνατή ποιότητα των υποβαλλόμενων δεδομένων. Επιπλέον, θα απλουστεύσει τις υποχρεώσεις των υποκειμένων στο φόρο όσον αφορά τον ΦΠΑ, επιτρέποντας την κατάρτιση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ.

Ως εκ τούτου, η προβλεπόμενη υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση θα συμβάλει τόσο στην απλούστευση των υποχρεώσεων ΦΠΑ για τους υποκείμενους στον φόρο όσο και, ιδίως, στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Παρόμοιο μέτρο εφαρμόζεται στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει προοδευτικά, από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2025, την υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών / δημόσιου τομέα για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά μέσον όρο, σε καθημερινή βάση, διαβιβάζονται περισσότερα από 1.700.000 ηλεκτρονικά τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, περισσότερα από 4 700 000 έγγραφα μέσω προγραμμάτων λογισμικού, περισσότερα από 62 000 έγγραφα μέσω της εφαρμογής «timologio» και περισσότερα από 9 000 έγγραφα μέσω του ειδικού εντύπου καταχώρισης.

Η εφαρμογή «timologio» παρέχεται δωρεάν και είναι κατάλληλη για τη συμμόρφωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα