Εστίαση: Aτυπη παράταση στην εγκατάσταση των νέων ταμειακών μηχανών

Διαβάζεται σε 3'
Ταμειακή μηχανή
Ταμειακή μηχανή ISTOCK

Με τις νέας γενιάς  ταμειακές μηχανές, τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, όπως λέγονται, μπορεί να ενημερώνεται  αυτόματα η ΑΑΔΕ για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες (ανοιχτά τραπέζια).

Ένα εύλογο μικρό περιθώριο για την εγκατάσταση των νέων “έξυπνων” ταμειακών μηχανών φαίνεται να δίνει με “σιωπηρό” τρόπο η φορολογική διοίκηση καθώς 15.000 επιχειρήσεις δεν τις έχουν, ακόμη, προμηθευτεί.

Καθώς με βάση πληροφορίες, ήδη έχουν αντικατασταθεί 50.000 παλαιού τύπου ταμειακές στην εστίαση από νέες και υπολογίζεται ότι απομένουν περίπου 15.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, οι αρχές δείχνουν μια σχετική επιείκεια λόγω και των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν με προβλήματα ελλείψεων στην αγορά αλλά και έλλειψη τεχνικών που θα κάνουν τις αλλαγές.

Πάντως, η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΕΠΕ έχουν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή με την οποία έχουν ζητήσει παράταση εξηγώντας τους λόγους που αιτιολογούν το αίτημά τους. Όπως αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους «αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι λείπουν από την αγορά περίπου 20.000 νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν στην αντικατάσταση των παλαιών ΦΗΜ όχι γιατί δεν θέλουν ή γιατί το έχουν αμελήσει, αλλά γιατί δεν είναι διαθέσιμος ο νέος εξοπλισμός ή/ και δεν υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού από τις επιχειρήσεις – προμηθευτές εγκαταστάτες να τους εγκαταστήσουν μέσα στο καλοκαίρι».  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι επιχειρήσεις της εστίασης θα έπρεπε να είχαν αντικαταστήσει τους παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς έως 31 Ιουλίου 2024 και από την 1η Αυγούστου 2024 θεωρητικά οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί απειλούνται με πρόστιμα. Το αίτημα παράτασης δεν έγινε αποδεκτό αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί άτυπη πίστωση χρόνου έως το τέλος Αυγούστου ώστε η αγορά να προσαρμοστεί.

Με τις νέας γενιάς  ταμειακές μηχανές, τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, όπως λέγονται, μπορεί να ενημερώνεται  αυτόματα η ΑΑΔΕ για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες (ανοιχτά τραπέζια). Με αυτό τον τρόπο μπαίνει οριστικό τέλος στα φαινόμενα με τις διαγραφές τζίρου καθώς κάθε επιμέρους παραγγελία από τον πελάτη θα καταχωρείται στη φορολογική μνήμη της ταμειακής Επίσης, η  απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Όπως αναφέρεται, με τους νέους αυτούς φορολογικούς μηχανισμούς μπαίνει άλλο ένα ανάχωμα στη φοροδιαφυγή με τα “πειράγματα’ των ταμειακών, που επέτρεπαν  “σβήσιμο” αποδείξεων και διαγραφές τζίρου από επιμέρους παραγγελίες.

Να σημειωθεί ότι παλιοί μηχανισμοί δεν κατέγραφαν τραπέζια και παραγγελίες δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτήδειους να ακυρώνουν δελτία παραγγελίας και να μην εκδίδουν αποδείξεις προχωρώντας έτσι σε απόκρυψη τζίρου από την εφορία τζίρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα