Eurobank: Νέα ευκαιρία για τη χώρα η δεύτερη αξιολόγηση

Eurobank: Νέα ευκαιρία για τη χώρα η δεύτερη αξιολόγηση

Μήνυμα διοίκησης Eurobank προς τους μετόχους της: Αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός για να μπει τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία! Θετικός ο απόηχος του Eurogroup, παρά τα κενά στο QE και τις άλλες θετικές εξελίξεις.

Της Λίλυ Σπυροπούλου

Αναμφίβολα θετικό χαρακτήρισε το πρωί της Παρασκευής το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα, η διοίκηση της Eurobank, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Απευθυνόμενος στους μετόχους του, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, Ν. Καραμούζης, τόνισε ότι προφανώς και αποτελεί θετικό βήμα η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Διευκρίνισε όμως ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δεν επιτρέπει την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το QE,  και ότι τελικά, μάλλον θα έπρεπε η Ευρώπη και ΔΝΤ να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα  αυτό. Έτσι μάλιστα, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι όποιες θετικές εξελίξεις.

Το ζητούμενο, πλέον είναι -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας- να εστιάσουμε την προσπάθεια στην επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από σχεδόν μια δεκαετία ύφεσης. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, «μας δίνεται τώρα μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός ώστε να μπει τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία».

Ο κ. Καραμούζης, τόνισε ότι προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Επομένως, να υπάρξει αναθεώρηση του φορολογικού πλαισίου και διενέργεια των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί φιλοεπενδυτικό κλίμα.

Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για τους μετόχους της Τράπεζας που τη στηρίζουν όλη αυτή την περίοδο, όσο και προσωπικά στον κ. Prem Watsa (επικεφαλής του βασικού μετόχου Fairfax Financial Holding) για την έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Eurobank, ο κ. Καραμούζης, υπογράμμισε: «Στο χέρι μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και δημιουργία πλαισίου που να ενισχύει την εξωστρέφεια. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης και την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα επιτρέψουν την απελευθέρωση των επιχειρηματικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Στο σημείο αυτό ανέφερε και την εμπιστοσύνη της Fairfax που και δεν δίστασε να επενδύσει σε δύσκολες στιγμές όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας ήταν εμφανές, πιστεύοντας  προφανώς αταλάντευτα στο μέλλον και της τράπεζας και της χώρας .

«Είναι αδιανόητο με τις ίδιες και καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία, η Ελλάδα να πληρώνει 2.5% ακριβότερο επιτόκιο και να μην μπορεί να δανειστεί και να βρίσκεται 5 μονάδες χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων (S&P και Moody’s)» επεσήμανε αναφέροντας στοιχεία, βάσει των οποίων οι  χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2018-2023 ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν και 11-12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό να μην μπορεί να βρει την χρηματοδότηση αυτή από τις αγορές, κατέληξε την ομιλία του, συμπεραίνοντας ότι ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε αυτό πυο μέχρι τώρα περιγράφουμε. Με μικρές κινήσεις θα δούμε γρήγορα τις θετικές επιπτώσεις» κατέληξε.

Καραβίας: Προς μια απαρέγκλιτη τροχιά σταθεροποίησης

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας έδωσε το δικό του αντίστοιχο μήνυμα, απευθυνόμενος στους μετόχους.

«Παρά το γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι όλοι περίμεναν, η  ολοκλήρωσή της, όμως, αποτελεί ένα θετικό ορόσημο” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “τώρα  μπορούμε να εστιάσουμε στον τελικό στόχο: να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας και να μπούμε σε μια απαρέγκλιτη τροχιά σταθεροποίησης, με καταληκτικό στόχο την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές».

«Η συμφωνία ξεκαθαρίζει και τον οδικό χάρτη προς τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετυχαίνει σταθερά η χώρα μας για ένα μεγάλο βάθος χρόνου, μέχρι το 2060» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank  στη γενική συνέλευση των μετόχων για να προσθέσει: «Θα ήταν ωφέλιμο είχαμε πάρει άμεσα κάποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, θα ήταν ιδιαίτερα θετική για την οικονομία η ένταξη των ομολόγων μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η συγκυρία δεν βοήθησε, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, και η Κύπρος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και τα ομόλογα της διαπραγματεύονται σε αποδόσεις χαμηλότερες του 3% και η οικονομία της γνωρίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη».

«Συνεπώς μπορεί να μην έγινε ένα άλμα προς τα εμπρός, στο οποίο προσβλέπαμε, έγινε όμως ένα σταθερό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, που μας επιτρέπει -και μας επιβάλλει- να εστιάσουμε στο πραγματικό ζητούμενο για την οικονομία μας που είναι η ανάπτυξη» συνέχισε.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Eurobank το 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κατέστησε σαφές ότι «ιδιαίτερη σημασία τους είναι ότι παρέχουν τη σταθερή βάση, «πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα επόμενα βήματα για το μέλλον της Τράπεζας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα