Εξαγωγές σε 50 χώρες για τον “Μακεδονικό Χαλβά”

Εξαγωγές σε 50 χώρες για τον “Μακεδονικό Χαλβά”
eurokinissi

Αυξημένες πωλήσεις και εξαγωγές το 2022 για την παραδοσιακή βιομηχανία Αφοί Χαϊτογλου. Ο στόχος για 100 εκατ.ευρώ τζίρου το 2023.

Στόχο πωλήσεων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ το 2023 έχει θέσει η διοίκηση της ιστορικής βιομηχανίας Χαϊτογλου, η οποία συμπληρώνει έναν αιώνα λειτουργίας αλλά και μια φάση σοβαρής χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, που της επέτρεψε να αναπτύξει περαιτέρω την παρουσία της.

Το 2022 η εταιρεία κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ τζίρου, ξεπερνώντας στα 93 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ελευθέριο Χαΐτογλου, marketing director της εταιρείας, ο οποίος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συνάντησης ανάφερε πως η επίδοση αυτή δεν προήλθε από ανατιμήσεις, αλλά οφείλεται κατά 80% στην ενίσχυση των όγκων και ακόμα περισσότερο σε αύξηση των εξαγωγών, τόσο στα κλασικά προϊόντα, όπως το ταχίνι, ή ο χαλβάς όσο και σε προϊόντα ειδικά για τις αγορές εξωτερικού. Σημειώνεται πως το 2022, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης, που οι πωλήσεις του εξωτερικού ξεπέρασαν τις αντίστοιχες της εσωτερικής αγοράς, φθάνοντας στο 52% του τζίρου της Αφοί Χαΐτογλου.

Πέρα από τα επώνυμα προϊόντα της εταιρείας σημαντικό μερίδιο του κύκλου εργασιών καταλαμβάνουν επίσης οι παραγωγές για τρίτους (προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας) που αντιστοιχούν στο 50% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, μετά από ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, βρέθηκε υπερδανεισμένη και προχώρησε σε και προχώρησε σε συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων της με τις εγχώριες τράπεζες, διαδικασί που ολοκληρώθηκε το 2019. Από τα 130 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2022 ο δανεισμός περιορίστηκε στα 110 εκατ.ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2021 σε 83 εκατε.ευρώ και το 2022 στα 93 εκατ.ευρώ. Παράλληλα τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ.ευρώ το 2021, τάση που παραμένει διατηρήσιμη και το 2022, υποστηρίζοντας την επαναφορά της εταιρείας σε ένα υγιές επίπεδο λειτουργίας.

Εκτός από τα προϊόντα σησαμιού (χαλβάς, ταχίνι), η εταιρεία δραστηριοποιείται παράγοντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως μαρμελάδες, πραλινάτες, λουκούμια, γκοφρέτες-πουράκια κ.α.

Ιστορική διαδρομή

  • Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη.
  • Το 1932, δημιουργείται σημαντική, για τα δεδομένα της εποχής, βιομηχανική εγκατάσταση στη οδό Δάμωνος, μεταξύ του παλαιού και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.
  • Το 1962, με αξιοσημείωτη διορατικότητα, επιλέγεται η περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης ως τόπος μετεγκατάστασης της εταιρείας.
  • Το 1974, η εταιρεία αποκτά εξαγωγικό προσανατολισμό, με αιχμή του δόρατος τον «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΑΛΒΑ», ο οποίος κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις αγορές του εξωτερικού.
  • Το 1985, η επιχείρηση μετατρέπεται στη σημερινή ανώνυμη βιομηχανική και εμπορική εταιρεία με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ», που αποτελεί τη συνέχεια της «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Ο.Ε.».
  • Το 1994, την 70η από την ίδρυσή της επέτειο, η εταιρεία θέτει σε λειτουργία την καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά, η οποία καλύπτει 12.000 τ.μ.
  • Το 1997, προωθεί στην αγορά ένα νέο προϊόν, το χαλβά με επικάλυψη σοκολάτας. Παράλληλα η εταιρεία πιστοποιείται από τον ΕΛΟΤ σχετικά με την εφαρμογή συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά το πρότυπο EN ISO 9002. Την ίδια χρονιά συνδέει τα εργοστάσια παραγωγής της με το φυσικό αέριο και συγκαταλέγεται έτσι ανάμεσα στις 3 πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνδέονται με το δίκτυο φυσικού αερίου.
  • Το 2000, η εταιρεία πιστοποιείται από τον ΕΛΟΤ σχετικά με την εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά το πρότυπο EN ISO 14001.
  • To 2002, τίθεται σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας πουράκι κι ένα καινούργιο προϊόν ξεκινά την, εξαγωγική αρχικά, πορεία του με την επωνυμία TWISTIES, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων.
  • Το 2003, γίνεται αναβάθμιση του συστήματος διασφάλισης ποιότητας και η εταιρεία πιστοποιείται από τον ΕΛΟΤ για την εφαρμογή συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά το πρότυπο EN ISO 9001.
  • Το 2004, ξεκινά η λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και η παραγωγή παρθένου σησαμελαίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  • Το 2007, ολοκληρώνεται η παραγωγική εγκατάσταση της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και συσκευασίας ταχινιού.
  • Το 2008, η εταιρεία απέσπασε μια πολύ σημαντική διάκριση, για το Παρθένο Σησαμέλαιο. Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας (International Taste & Quality Institute) που είναι σημαντικός και ανεξάρτητος φορέας, αποτελούμενος από Σεφ και Γευσιγνώστες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα