Η ιστορία του Βγενόπουλου. Από τις σοκολάτες Παυλίδη στην Ολυμπιακή και από τον ΠΑΟ στην Marfin

Η ιστορία του Βγενόπουλου. Από τις σοκολάτες Παυλίδη στην Ολυμπιακή και από τον ΠΑΟ στην Marfin

Στον επιχειρηματικό τομέα ο Ανδρέας Βγενόπουλος υπήρξε ένας από τους πλέον δραστήριους επενδύοντας σε εμβληματικά ελληνικά σήματα όπως η Ολυμπιακή, η ΔΕΛΤΑ και ο Παναθηναϊκός

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος που έφυγε το πρωί του Σαββάτου από την ζωή αφήνει πίσω του ένα ισχυρό αποτύπωμα στον επιχειρηματικό τομέα της Ελλάδας. Μπορεί η παρουσία του στις επιχειρήσεις να ήταν μικρότερη των 20 χρόνων όμως οι κινήσεις τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που δραστηριοτήτων που ξεκινάει από τα τρόφιμα και την ακτοπλοϊα και φτάνει στην τεχνολογία, τον αθλητισμό, τις αερομεταφορές και τις τράπεζες.

Τα πρώτα βήματα

Τα νεανικά χρόνια του  Ανδρέα Βγενόπουλου δεν ήταν εύκολα. Σε νεαρή ηλικία βιώνει την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του, λόγω της χρεοκοπίας του έμπορου πατέρα του, η οποία θα τον αναγκάσει σε αναζήτηση εργασίας από πολύ νωρίς. Μάλιστα κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του επωφελούμενος κάποιων ευνοϊκών διατάξεων που αφορούσαν Έλληνες πρωταθλητές, τίτλο που κατείχε και ο ίδιος ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας. Ως πρωταθλητής είχε ταξιδέψει μάλιστα ως μέλος της εθνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Η καριέρα του ξεκινά από μία αγγελία. Η αγωνία για να βρει δουλειά έκανε τον νεαρό δικηγόρο να ψάχνει ακόμη και στα ναυτιλιακά έντυπα αναζητώντας μια επαγγελματική ευκαιρία. Εξάλλου ως πρωταθλητής στην ξιφασκία ήξερε πολύ καλά να εκμεταλλεύεται ακόμη και το πιο μικρό άνοιγμα σε κάθε άμυνα που έπρεπε να αντιμετωπίσει, ενώ μπορούσε να μελετήσει κάθε λεπτομέρεια με τα ακονισμένα αντανακλαστικά του. Τελικά καταφέρνει να προσληφθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του Πειραιά.

Ήταν το 1976. Η χρονιά αφετηρία για τον 23χρονο, φιλόδοξο δικηγόρο, Ανδρέα Βγενόπουλο που ουσιαστικά κατεβαίνει από τις αθηναϊκές γειτονιές που μεγάλωσε, στο πλούσιο σε επιχειρηματική δραστηριότητα λιμάνι. Από την ημέρα που πέρασε την είσοδο της εταιρείας, τον γοητεύει το κλίμα των επιχειρήσεων. Τότε ήταν που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το χώρο των εφοπλιστών και αντιλαμβάνεται την μεγάλη τους δύναμη και τον πλούτο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εφοπλιστικά ήταν τα πρώτα κεφάλαια που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη αυτή.

Το 1981 εν μέσω αλλαγών στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας, ο 28χρονος Ανδρέας αποφασίζει να φύγει από τη ναυτιλιακή εταιρεία, έχοντας αποκομίσει πλούσια εμπειρία σε νομικά ζητήματα του κλάδου, αποφασίζοντας να δημιουργήσει το δικό του δικηγορικό γραφείο. Το γραφείο αυτό θα ανοίξει τελικά ένα χρόνο αργότερα και στο διάστημα που μεσολαβεί θα εξακολουθήσει να εργάζεται σε ναυτιλιακές και να αποκτά ακόμη περισσότερη εμπειρία. Το 1983 η ναυτιλία περνάει κρίση και οι τράπεζες κυνηγάνε τους εφοπλιστές. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εκπροσωπεί τις τράπεζες, αλλά ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα έχει ως αποτέλεσμα να τον εμπιστευτούν και οι αντίδικοι εφοπλιστές, καθώς κατορθώνει πάντα να βρίσκει λύσεις που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Ο ρομπέν των μικρομετόχων

Η πρώτη του επενδυτική κίνηση έγινε πριν από 19 χρόνια όταν τον Μάιο του 1997 εμφανίστηκε, ως εκπρόσωπος της Marfin με έδρα τις Παρθένους Νήσους, στην Γενική Συνέλευση της σοκολατοποιίας Παυλίδης κατέχοντας ένα αξιοσημείωτο κομμάτι των μετοχών της ελληνικής θυγατρικής της πολυεθνικής Kraft/ Jacobs Suchard. Τι είχε συμβεί; Η πολυεθνική στην πάγια τακτική της να βγάζει από τα τοπικά χρηματιστήρια τις θυγατρικές της ετοίμαζε και την έξοδο της Παυλίδης. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αντιλαμβανόμενος ότι πρόκειται για μία ευκαιρία από την οποία μπορούσε να βγάλει γρήγορο κέρδος ξεκίνησε να συγκεντρώνει μετοχές ώστε να μπλοκάρει αυτή την κίνηση. Στο πλευρό του είχε και τους υπόλοιπους μικρούς μετόχους και μερίδα εφημερίδων της εποχής τον παρουσίαζαν ως τον “Ρομπέν των Μικρομετόχων” που ήρθε από τις εξωτικές Παρθένους Νήσους. Όντως μετά από συμφωνία με την πολυεθνική ο δεινός δικηγόρος που είχε αντίστοιχη εμπειρία από ναυτιλιακές υποθέσεις κατάφερε να πουλήσει τις μετοχές του με μεγάλη υπεραξία.

Το επόμενο βήμα του συνεχίστηκε στον επενδυτικό τομέα και με παρουσία στο Χρηματιστήριο καθώς το 2000 ο εισηγμένος εκτυπωτικός όμιλος Επιφάνεια – Ιντερτυπ μετονομάζεται σε MARFIN COMM A.E. Συμμετοχών. Τα επόμενα χρόνια μέσω της Marfin Comm ο Ανδρέας Βγενόπουλος ξεκινάει ένα χορό επενδύσεων και συμμετοχών.

Το 2001 θα εξαγοράσει την Πειραιώς Prime Bank την οποία θα μετονομάσει σε Marfin Βank ενώ το 2005 θα πατήσει πόδι και στην Εγνατία Τράπεζα αποκτώντας αρχικά ένα 10% του μετοχικού της κεφαλαίου το οποίο θα φτάσει ένα χρόνο αργότερα σε 44,95%.

Οι μεγάλες κινήσεις

Το 2006 ήταν η χρονιά που εισήλθε και στον χώρο της υγείας αποκτώντας το 49% του θεραπευτηρίου Υγεία και την εξαγορά του ΜΗΤΕΡΑ και Λητώ ενώ αποκτά παρουσία και στην Κύπρο μέσω της Λαϊκής Τράπεζας. Την επόμενη χρονιά θα προχωρήσει στην τριπλή συγχώνευση των τραπεζών Marfin, Εγνατία, Λαϊκή που τελικά κατέληξε, μετά από την τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, κάτω από την ομπρέλα της Πειραιώς.

Ένα νέο κύμα  επενδύσεων ξεκίνησε το 2007 – λίγο πριν την έλευση της ύφεσης στην Ελλάδα – με πρώτο βήμα την απόκτηση της ενοποιημένης τότε Vivartia των Δασκαλόπουλου και Θεοδωρόπουλου που είχε κάτω από την ομπρέλα της τις Δέλτα, Chipita, Goody’s, Everest, Μπαρμπα – Στάθη κ.α.. Ακολούθησαν την ίδια χρονιά η απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Hilton Κύπρου, και της Attica Group (Blue Star Ferries, Superfast Ferries).

Το 2008 και ενώ είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια της ύφεσης ο όμιλος που είχε δημιουργήσει, η ΜΙG, πραγματοποιεί τεράστια για τις συνθήκες της εποχής, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ με την είσοδο των αραβικών κεφαλαίων της Dubai Finance.

Στις αρχές της ίδιας χρονιάς, μετά από την βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη με 4-0 στις 17 Ιανουαρίου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος
ανακοινώνει την ίδρυση της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή του τριφυλλιού τα επόμενα χρόνια.

To 2009 σε μία κίνηση έκπληξη αποκτά την Ολυμπιακή Αεροπορία και σε μία συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, που αρκετοί την χαρακτήρισαν προεκλογική, ρίχνει τα βέλη του στην Aegean λέγοντας ότι το “πάρτι στις αερομεταφορές τελείωσε”. Λίγα χρόνια αργότερα αναγκάζεται να πουλήσει τελικά στον βασικό ανταγωνιστή καθώς η Ολυμπιακή δεν κατάφερε να μεγαλώσει αρκετά στα πρώτα χρόνια της ύφεσης.

Θα έρθει στην συνέχεια η απόκτηση του 16% των μετοχών του ΟΤΕ που θα πουλήσει στην Deutche Telecom ίσως μία από τις πλέον επιτυχημένες επενδυτικές κινήσεις οι οποίες έγιναν μέσα στα χρόνια της ύφεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα