ISOMAT: Από τον startupper των ΄80s στον “καταλύτη” του “εξοικονομώ” και τη διεθνή επέκταση
Διαβάζεται σε 11'Η εταιρεία τρέχει επενδυτικό πλάνο 23,5 εκατ. ευρώ, έχοντας στόχους για νέες αγορές, ενώ ήδη λειτουργεί μια νέα μονάδα μηδενικών εκπομπών
- 30 Σεπτεμβρίου 2024 08:10
Ένας “startupper” των ‘80s, με καταγωγή από την Αδριανούπολη και με ισχυρές βάσεις παιδείας από το γερμανικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, ο Στέφανος Τζιρίτης αφήνει τη “σιγουριά” μιας ενδεχόμενης διαδοχής στο οδοντιατρείο του πατέρα του και ξενιτεύεται στη Γερμανία το 1963 για να σπουδάσει μηχανικός, σε μια χώρα που βιώνει το μεταπολεμικό της “όνειρο” κλείνοντας πληγές και ανοίγοντας φτερά για το οικονομικό της θαύμα. Κάνοντας το “αγροτικό” του, λοιπόν, στη μεγάλη ευρωπαϊκή μηχανή της εποχής και δη στην “πατρίδα” των χημικών δομικών υλικών έρχεται στην Ελλάδα στη γενέθλια πόλη και λίγο μετά το φοβερό σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978 ξεκινά τη δική του επιχείρηση διαβλέποντας τις ευκαιρίες που γεννιούνται, μέσα από τις ρωγμές και τα ερείπια της εποχής, για κτίρια νέας γενιάς, ήδη από τότε. Με “οπλισμό” τη Γερμανική κουλτούρα κατασκευών, στήνει τη δική του “μάντρα” υλικών και σιγά σιγά αρχίζει να αναπτύσσει ιδέες, λύσεις και βέβαια να βάζει το δικό του λιθαράκι στο “χάρτη” των κατασκευών της χώρας. Κάπως έτσι γεννιέται η ISOMAT, που πλέον αποτελεί έναν ελληνικό, πολυεθνικό Όμιλο παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου με ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάπως έτσι παρουσίασε το “χτίσιμο” της εταιρείας ο υιός του Στέφανου Τζιρίτη, Θάνος Τζιρίτης που σήμερα είναι επικεφαλής της του κλάδου ISOMAT εν Ελλ’αδι.
Ο Όμιλος διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, διαθέτει 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα πορτφόλιο που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα.
Η νέα μονάδα
Πλέον, από τον Ιούλιο, η ISOMAT, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της μοντέλου που εστιάζει στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για τις ανάγκες των κατασκευών, προχώρησε σε μία στρατηγική κίνηση καθετοποίησης της παρουσίας της στην εξωτερική θερμομόνωση, με τη λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη), την κατασκευή της οποίας ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2024, στις εγκαταστάσεις της μητρικής εταιρείας, στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.
Οι επενδύσεις
Όπως ανέφερε ο Θάνος Τζιρίτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, σε παρουσίαση για τα ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή, η νέα μονάδα, που “κλείνει” τις “γραμμές” παραγωγής για τα συστήματα θερμοπροσόψεων της εταιρείας προσφέροντας λύσεις πολυστερινης, είναι επένδυση της τάξης των 7 εκατ. και εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Συνολικά μέχρι το 2027 οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 23,5 εκατ. αφορώντας την αυτοματοποίηση, τη βελτιστοποίηση παραγωγής, τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων, τις κτιριακές εγκαταστάσεις και της διεύρυνση της παραγωγικής δυνατότητας σε κονιάματα. Κατά 35% αναμένεται μάλιστα, με την προσθήκη τρίτης γραμμής να αυξηθεί η παραγωγή κονιαμάτων.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, η νέα μονάδα παραγωγής EPS της ISOMAT ξεκίνησε τη λειτουργία της πιλοτικά το καλοκαίρι και από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σε έναν ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500m2. Στον χώρο αυτό παράγονται αρχικά τα ημιέτοιμα blocks με δύο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής λευκών και γραφιτούχων προϊόντων σε μία πλατφόρμα, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ανάμιξή τους. Για τη διατήρηση της σταθερής ποιότητας, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον γνωστό γερμανικό οίκο BASF για την προμήθεια πρώτης ύλης λευκής. Τα ημιέτοιμα προϊόντα, μετά την «ωρίμανσή» τους και τον ποιοτικό έλεγχο, οδηγούνται στην αυτόματη γραμμή κοπής και συσκευασίας η οποία διαθέτει και την state-of-the-art ρομποτική παλετοποίηση.
Πράσινη μονάδα
Με βάση όσα αναφέρθηκαν,η νέα μονάδα παραγωγής EPS της ISOMAT αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα, και για την ώρα τη μοναδική του είδους της, που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ με χρήση Φ/Β ισχύος 1 μεγαβάτ. Επιπρόσθετα, η μονάδα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα. Η παραγωγική διαδικασία, βασιζόμενη σε προηγμένες τεχνολογίες και αυτοματισμούς, χωρίς την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.500m3 ανά ημέρα (υπολογισμένη σε 2 βάρδιες), με δυνατότητα αύξησης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Η ISOMAT, πιστή στις δεσμεύσεις της για υψηλή ποιότητα, ακολουθεί πιστά τα ευρωπαϊκά πρότυπα τόσο με συνεχείς ελέγχους από καταρτισμένο προσωπικό όσο και με ένα σύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου.
Η εν λόγω επένδυση εμπίπτει στον συνολικό επενδυτικό προγραμματισμό της ISOMAT για κτιριακή αναβάθμιση και εμπλουτισμό της προϊοντικής της γκάμας, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ηγετικής παρουσίας της στον κλάδο των δομικών υλικών.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, Θάνος Τζιρίτης, «απαντώντας στις ανάγκες της αγοράς και των συνεργατών μας, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη δυναμική μας παρουσία στο κομμάτι της εξωτερικής θερμομόνωσης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής διογκωμένης πολυστερίνης.
Στόχος μας είναι η αμεσότερη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών που μας εμπιστεύονται και η πλήρης ανταπόκρισή μας στις ανάγκες του σήμερα».
Οικονομική εικόνα και ανάπτυξη
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία σε επίπεδο Ομίλου, με βάση όσα ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Νίκος Παππάς, το 2023, έκλεισε με πωλήσεις στα 107 εκατομμύρια ευρώ, με 17 εκατ. EBITDA έναντι 14,5 εκατ το 20222. Όπως σημείωσε ο Όμιλος καταγράφει αύξηση πάνω από 17% αύξηση σε σχέση με 2022, ενώ η μητρική, δηλαδή, η ελληνική παραγωγική εταρεία, κινήθηκε με ανάλογο ρυθμό ανάπτυξης με κερδοφορία EBITDA κοντά στα 16,5 εκ.
“Το 2023 Ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε σχέση με συνηθισμένα. Αισιοδοξούμε και για φέτος και για την κερδοφορία” συμπλήρωσε ο κ. Θάνος Τζιρίτης και είπε ότι “το, δε, 2024 η εταιρεία της Ελλάδος το πρώτο 8μηνο είχε μονοψήφια ανάπτυξη λόγω του “φρένου” του καιρού, ενώ το πρώτο πεντάμηνο έτρεξε με διψήφια. Ομοίως κινείται και ο Όμιλος κοντά στο διψήφιο.”
Το “φρένο” του καιρού
“Είναι μικρή αγορά η Ελληνική. Είμαστε εστιασμένοι στην εξωστρέφεια. Καιρός και ώρες εργασίες μας πάγωσαν το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος αιχμής για μας” συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Φ. Πετρίδης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, αναφερόμενος στον θερινό καύσωνα. “Η βασικη οικοδομική δραστηριότητα είναι το καλοκαίρι και ο καιρός μας έπληξε. Η κατανάλωση μας ήταν μετριασμένη, είχαμε μιαν σταθερότητα και έτσι μας μείωσε την αυξητική τάση που είχαμε” συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης.
Εξωστρέφεια
Στη στρατηγική πάντως της εταιρείας είναι η τόνωση της εξωστρέφειας και η περαιτέρω διείσδυση σε ξένες αγορές, με κύριους στόχους το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ήδη ξεκινά συνεργασία με αλυσίδα 220 καταστημάτων DIY, (“κάντο μόνος σου”), την Πορτογαλία, που αντιμετωπίζεται ως “πύλη” για τη Λατινική Αμερική, την ΝΑ Ευρώπη, την Ινδία, όπου έχει αναπτυσσόμενη παρουσία με μονωτικά υλικά, αλλά και εν γένει τις περιοχές του Κόλπου και της ΝΑ Ασίας.
Σημειώνεται ότι η ISOMAT αποτελεί έναν ελληνικό, πολυεθνικό Όμιλο παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου με ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Όμιλος διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, διαθέτει 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα πορτφόλιο που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα.
Βασικός μοχλός της διείσδυσης στις ξένες αγορές είναι προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, κυρίως μονωτικά και διακοσμητικά χρώματα, αλλά και οι εξατομικευμένες λύσεις για μονώσεις.
Όπως τόνισε ο Αλεξ. Φ. Πετρίδης “στρατηγική ανάπτυξης είναι η εξωστρέφεια με πλάνο να ξεπεράσει το 50% με τις δύο προσθήκες μονάδες παραγωγής σε Σερβία και Ρουμανία”.
Παράλληλα ο Θάνος Τζιρίτης ανέφερε ότι “λόγω του ότι κάποια προϊόντα είναι εντάσεως κόστους μεταφοράς η ύπαρξη δύο εργοστασίων μας σε Ρουμανία και Σερβία μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, όπως βέβαια και η παρουσία μας στην αγορά με τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα.”
Ο χάρτης του κλάδου
Να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο οι βιομηχανίες για δομικά χημικά υλικά έχουν μια μεγάλη διασπορά και πολλαπλά μεγέθη. Κάτι που επιτρέπει σε μια νοικοκυρεμένη ελληνική εταιρεία, με ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα να κοιτάζει στα “μάτια” τον ανταγωνισμό, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής, από το ενεργειακό, τις ελλείψεις προσωπικού και τον ανταγωνισμό από εταιρείες εκτός ΕΕ, όπως οι τουρκικές, που δεν έχουν τα ρυθμιστικά βάρη των ευρωπαϊκων εταιρειών. “Η ποιότητα είναι το κλειδί” τόνισε ο Θάνος Τζιρίτης.
One stop shop
Από την πλευρά της, η επικεφαλης marketing της ISOMAT, Ιωάννα Τζιρίτης εστίασε στο ότι η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις “κομμένες και ραμμένες” στις ειδικές ανάγκες κάθε πελάτη. Π.χ. προσφέρουμε πέντε διαφορετικά συστήματα θερμοπροσόψεων ανάλογα με το κτίριο και τις ανάγκες του. Πηγαίνουν μηχανικοί μας στο έργο και δίνουν λύσεις” σημειώνει η Ιωάννα Τζιρίτη και συμπληρώνει ότι στοχος της ISOMAT είναι να γίνει one stop shop για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά για τις νέες κατασκευές.
“Μοχλός” το “εξοικονομώ”
“Μέχρι το 2030 400 χιλιάδες κατοικίες θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάτι που επηρεάζει καταλυτικά την αναπτυξιακή μας διαδικασία” σημείωσε ο κ. Πετρίδης και συμπληρώνει ότι “γιαυτό ολοκλήρωσαμε τη συγκεκριμένη πολυστρωματική λύση με τη νέα μονάδα πολυστερίνης”. Υπενθυμίζεται ότι στόχος στο προς έγκριση ΕΣΕΚ είναι για αναβαθμίσεις σε 68.000 κατοικίες ετησίως, μέχρι το 2030.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικά κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη. Όπως αναφέρθηκε το 3 – 4% του τζίρου πάει σε έρευνα κι ανάπτυξη, καθώς μάλιστα διατηρεί συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας. Όπως αναφέρθηκε συγκεκριμένα, η ISOMAT επενδύει στην Έρευνα & Ανάπτυξη με 7 χημεία R&D και 3 εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου, όπου κάθε χρόνο αναπτύσσονται πληθώρα νέων προϊόντων, ενώ βελτιώνονται συνεχώς τα υφιστάμενα, σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου και με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι περίπου το 50% των 400 εργαζόμενων είναι πτυχιούχοι.
“Στην εξωτερική θερμομόνωση είμαστε πρώτοι όπως και στην κατηγορία με τις κόλλες πλακιδίων και αυτή των αρμόστοκων. Επίσης έχουμε μεγάλη παράδοση στη στεγάνωση” τόνισε ο κ. Πετρίδης και συμπλήρωσε: Επενδύουμε σε νέες κατηγορίες που είναι εξωστρεφείς όπως πχ πολυουρεθάνης η στεγνωτικά εποξειδικά δάπεδα”.
Μπάσιμο στα χρώματα
Παράλληλα η εταιρεία εν μέσω της κρίσης στη χώρα ξεκίνησε την παρουσία της στον κλάδο των χρωμάτων.”Στα χρώματα έχουμε καλή ποιότητα, αλλά επειδή μπήκαμε 70 χρόνια αργότερα και το κάναμε στην περίοδο των ισχνών αγελάδων, στο χρώμα δεν είμαστε τόσο δυνατοί” σημείωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Στέφανος Τζιρίτης αναφερόμενος στο ότι η εταιρεία ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή χρωμάτων πολλές δεκαετίες πιο αργά από τις πρώτες προσπάθειες για στήσιμο εργοστασίων στην Ελλάδα, τα χρόνια του ‘50 και του ‘60.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εταιρεία τρέχει προγράμματα προσφοράς απέναντι στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «ISOMAT από καρδιάς», ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και εκπροσωπώντας επάξια την ιδιωτική πρωτοβουλία.