Κυκλική οικονομία: Σε λειτουργία η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Αρκαδία – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 3'
Κυκλική οικονομία: Σε λειτουργία η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Αρκαδία – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Η μονάδα έχει ήδη πολλές εξαγωγές δευτερογενών προϊόντων στο εξωτερικό, σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και Γερμανία.

Μόλις το 10% των παραγόμενων αποβλήτων, μέχρι το 2030, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης θα καταλήγει σε διαδικασία υγειονομικής ταφής ως υπόλειμμα, με βάση όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Αρκαδία στη θέση Παλιοχούνη. Είναι μία από τις τρεις που καλύπτουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δυναμικότητα επεξεργασίας στους 200 χιλ τόνους.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με το έργο δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας, και 200 στη φάση της λειτουργίας. Έκανε δε, ξεχωριστή μνεία στην ενεργειακή εξοικονόμηση που φέρνει η κυκλική οικονομία καθώς θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια 6.000 νοικοκυριά.  Επιπλέον με τη μονάδα εκπέμπονται 24.000 τόνοι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε στη “δευτερογενή” επεξεργασία των αποβλήτων, που διασφαλίζει ενέργεια, που πλέον μπαίνει σε ρότα με τον εθνικό σχεδιασμό.

Παράλληλα στάθηκε στο ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα από ουραγός, έχει καταφέρει να προωθήσει τις διαδικασίες ολοκληρωμένης διαχείρισης, ξεπερνώντας μάλιστα και το “ταμπού της θερμικής επεξεργασίας των αποβλήτων”. Εξήρε, δε, την συμβολή του Γ.Γ. του υπουργείου Μ. Γραφάκου στην όλη προσπάθεια και στο ότι έχουν δρομολογηθεί σειρά από εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης ανά την επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι με βάση το Εθνικό Σχέδιο προβλέπεται η  ανακύκλωση του 55% του συνόλου των αστικών αποβλήτων έως το 2025 και του 60% έως το 2030. Στην ανακύκλωση συσκευασιών προβλέπεται ανακύκλωση του 60% κατά βάρος έως το 2025 και το 70% έως το 2030.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σε ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου “έτρεξε” το έργο ανέφερε ότι η επένδυση αφορά στην πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης που υπάρχει. “Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 ξεκίνησε το 2021 και εντός 2 ετών. Ευχαρίστησε, δε, την περιφέρεια που έλυσε πολλά προβλήματα”.

Ο Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωσε ότι η μονάδα στην Αρκαδία είναι η πιο σύγχρονη της χώρας και από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. “Καταρρίπτει ρεκόρ απόδοσης δίνοντας λιγότερο υπόλειμμα μεγαλύτερη ανακύκλωση περισσότερη πράσινη ενέργεια” ανέφερε και τόνισε ότι διασφαλίζει “καλύτερα αποτελέσματα για τουρισμό γεωργία” ανέφερε. Η μονάδα διασφαλίζει ότι περίπου 50.000 τόνοι υγρά απόβλητα ετησίως δε θα καταλήγουν στο έδαφος, ενώ παράγει διπλάσια πράσινη ενέργεια από αυτή που καταναλώσει.

Να σημειωθεί ότι η  μονάδα έχει ήδη πολλές εξαγωγές δευτερογενών προϊόντων στο εξωτερικό, σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και Γερμανία” τόνισε ο κ. Αγραφιώτης, που σημείωσε ότι η μονάδα παράγει σήμερα ανακυκλώσιμα υλικά, ενέργεια και σε δεύτερο χρόνο εναλλακτικά καύσιμα (RDF, SRF). Τα δευτερογενή υλικά, όπως ανέφερε, κατά 50% μέσω του ΦΟΣΔΑ, γυρίζουν ως όφελος στον πολίτη και κατά το υπόλοιπο 50% μέσω του ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μονάδας. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί με 600 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρέτησε το έργο και χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα για την Περιφέρεια και την Ελλάδα: “Κάναμε ένα βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στους 26 δήμους της Πελοποννήσου” σημείωσε, τονίζοντας ότι μια σειρά από ζητήματα λύθηκαν με τη συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων. Εστίασε, δε, στο ότι η μονάδα αποτελεί “μοντέλο” εξάγοντας τεχνογνωσία σε άλλες χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα