Κοινή στρατηγική τραπεζών – κυβέρνησης για την θωράκιση των επιχειρήσεων
Μετά την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα 1 και 2», κυβέρνηση και τράπεζες εργάζονται για την επιτάχυνση της ροής ρευστότητας στην οικονομία αλλά και για τη διεύρυνση και την εξειδίκευσή της.
- 04 Ιουνίου 2021 06:29
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τους τελευταίες μήνες το εγχώριο πιστωτικό σύστημα με την κυβέρνηση, έχοντας θέσει ένα κοινό στόχο που περιλαμβάνει αφενός την θωράκιση τους από τις συνέπειες της πανδημίας και αφετέρου την προμήθεια τους με τα κατάλληλα εργαλεία ρευστότητας για την επιτυχή προσαρμογή τους στα δεδομένα της μετά Covid εποχής.
Πρώτο βήμα η στήριξη της επιχειρηματικότητας
Στο τέλος Μαΐου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών, με τις αιτήσεις των επιχειρήσεων να ανέρχονται στις 42.000. Το πρόγραμμα επιδοτεί για οκτώ μήνες τις δόσεις των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, εμφανίζοντας μείωση του εισοδήματός του κατά 20% τουλάχιστον και αποτελεί σημαντική ανάσα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Εξίσου σημαντικό είναι το πρόγραμμα για τις τράπεζες, μέσω του οποίου θα στηριχθούν τα έσοδα από τόκους όχι μόνο κατά τη διάρκεια των 8 μηνών που ισχύει η επιδότηση, δηλαδή το 2021, αλλά και για το 2022, χρονιά κατά την οποία θα παρακολουθείται στενά η εξυπηρέτηση των δανείων προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην εκπέσουν της επιδότησης. Η κρατική στήριξη μέσω επιδότησης της δόσης των δανείων που δίνεται μέσα από τα δύο προγράμματα «Γέφυρα 1» για την πρώτη κατοικία και «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελεί και βασικό εργαλείο σταδιακής μετάβασης των δανείων που είχαν ενταχθεί σε μορατόριουμ σε καθεστώς ομαλής αποπληρωμής.
Στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» έχουν ενταχθεί 160.000 περίπου δανειολήπτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των δανειοληπτών που θα επιδοτηθούν μέσω και των δύο προγραμμάτων, στις 200.000 περίπου. Οι τράπεζες έχουν εντάξει περίπου το 20% των δανείων που είχαν μπει σε αναστολή πληρωμής στα δύο προγράμματα επιδότησης δόσεων, και μέσω αυτών εξασφαλίζεται ότι τα δάνεια αυτά θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται και μετά το τέλος του μορατόριουμ, περιορίζοντας τον κίνδυνο τα δάνεια αυτά να κοκκινίσουν.
Οι εκτιμήσεις των τραπεζών με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, περιορίζουν τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, εκτίμηση που βασίζεται και στη στήριξη που παρέχεται μέσω του δύο προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του «Γέφυρα 2» επιδοτούνται τόσο τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή είχαν καταγγελθεί έως τα τέλη του 2018 και προκειμένου να δοθεί η επιδότηση, τα δάνεια αυτά θα παρακολουθούνται έως και 18 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης. Συγκεκριμένα η διάρκεια της παρακολούθησης του δανείου είναι 6 μήνες μετά τη διακοπή της επιδότησης για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, 12 μήνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και 18 μήνες για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Επόμενο βήμα η ενίσχυση της ρευστότητας
Μετά την στήριξη της επιχειρηματικότητας ακολουθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και πλέον το οικονομικό επιτελείο και οι τράπεζες αλλάζουν προσανατολισμό και από την διαχείριση της κρίσης, περνάνε στην «επιθετική» ανάπτυξη.
Μία ανάπτυξη όπως που όπως επισημαίνουν πηγές και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να είναι στοχευμένη στις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και ικανότητα μεγέθυνσης και προσαρμογή τους στην μετά κορωνοϊό εποχή.
Αυτές είναι οι παράμετροι που δίνονται με κάθε ευκαιρία από την κυβέρνηση στις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας που αναμένονται στη χώρα μας, σταδιακά ήδη από τον Ιούλιο.
Οι διοικήσεις των τραπεζών εργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες πυρετωδώς για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πλέον κλιμακώνονται και οι πιέσεις που δέχονται από την κυβέρνηση, όχι μόνο για επιτάχυνση της ροής ρευστότητας στην οικονομία, αλλά και για τη διεύρυνση και την εξειδίκευσή της.
Στις πρόσφατες τακτικές συναντήσεις το οικονομικό επιτελείο ζητεί μετ’ επιτάσεως από τις τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας για πολύ μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων και δη μικρομεσαίων, αλλά την ίδια στιγμή να τις διακρίνουν σε βιώσιμες και μη βιώσιμες ώστε να μην σπαταληθούν κεφάλαια σε επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό μέλλον.
Το μήνυμα που επιχειρεί να εμφυσήσει στις τράπεζες η κυβέρνηση είναι ότι στην φάση που ακολουθεί και που ταυτίζεται με την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητούμενο είναι η ρευστότητα που θα διατεθεί να μην τροφοδοτήσει επιχειρηματικά «ζόμπι» αλλά αξιόπιστες και βιώσιμες επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις