ΚΡΙ ΚΡΙ: Αδικαιολόγητες αυξήσεις πρώτων υλών πιέζουν τη βιομηχανία

ΚΡΙ ΚΡΙ: Αδικαιολόγητες αυξήσεις πρώτων υλών πιέζουν τη βιομηχανία
Ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι, Π. Τσινάβος INTIME NEWS

Κερδοσκοπικές κινήσεις πίσω από τις ανατιμήσεις πρώτων υλών διαπιστώνει και η βιομηχανία. Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας Π. Τσινάβου για την εγχώρια αγορά και οι στόχοι εξαγωγών και νέων επενδύσεων.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε ότι αφορά τις τιμές των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας αλλά και στις τιμές ενέργειας διαπιστώνει ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι, Π. Τσινάβος, όπως τοποθετήθηκε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας μονάδας βιοαερίου, που δημιούργησε η εταιρεία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εκτόξευση τιμών σε όλες τις πρώτες ύλες είναι αδικαιολόγητη και τις απέδωσε σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας. Ανάφερε επίσης ότι σε διάφορους τομείς δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση, που θα μπορούσε να αποσοβήσει εν μέρει την εκτίναξη των τιμών. Σημείωσε πως η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος για να ελεγχθούν οι τιμές των ζωοτροφών, δεν υιοθετήθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να διαπιστωθεί το ύψος των αποθεμάτων και η πορεία των τιμών, που εν πολλοίς επηρέασαν την κτηνοτροφία και αλυσιδωτά τη μεταποίηση.

Κατά τον κ. Τσινάβο, οι ανατιμήσεις έχουν επιφέρει αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20% για την Κρι Κρι, και παρά την απορρόφηση μέρους αυτών, οδήγησε σε αύξηση τιμής τελικών προϊόντων κατά 10% περίπου.

Το 2022 όπως είπε, παρά τις αυξήσεις των τιμών, συνολικά η αγορά των καταναλωτικών προϊόντων είναι πτωτική κατά 3% σε αξία και κατά 4,6% σε ποσότητες. Όσον αφορά το γιαούρτι, σημείωσε ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους έχει μειωθεί η αγορά κατά -12% σε όγκο και -8% σε αξία παρότι οι τιμές έχουν αυξηθεί.

Στο περιβάλλον αυτό, στόχος της Κρι Κρι είναι να ενισχύσει τις εξαγωγές της και να επεκτείνει τις αγορές που δραστηριοποιείται αξιοποιώντας την τάση ενίσχυσης του ελληνικού γιαουρτιού παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα ενισχύσει την παρουσία της στις βασικές αγορές της (Ιταλία, Βρετανία) ενώ φιλοδοξεί στην προσεχή τριετία το 60% του τζίρου της να προέρχεται από εξαγωγές (από 46% σήμερα).

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης η εταιρεία σχεδιάζει νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη ολοκληρώσει κατά την περίοδο 2014-2021 επενδύσεις ύψους 78 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση 6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου, για παραγωγή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας αποκλειστικά από τα υγρά απόβλητα & παραπροϊόντα της βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί ταυτόχρονα απόβλητα μεγάλης παροχής και υψηλού οργανικού φορτίου που προκύπτουν από την παραγωγή παγωτού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ορού γάλακτος. Η μονάδα έχει δυνατότητα αναερόβιας επεξεργασίας έως 3.000 κυβικά λυμάτων ανά ημέρα & έως 200 κυβικά ορού γάλακτος ανά ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι πολλαπλά. Το ρυπαντικό φορτίο που εξουδετερώνεται ισοδυναμεί με μια πόλη πληθυσμού 200.000 κατοίκων. Επιπλέον, το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & θερμότητας, η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων συμβάλλοντας στη μείωση κατά 30% της χρήσης φυσικού αερίου.

Η μονάδα παράγει 500 κυβικά βιοαερίου ανά ώρα και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειώνονται κατά 350 τόνους, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της εγκατάστασης στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια επίτευξης κλιματικά ουδέτερης & κυκλικής οικονομίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ίδια κεφάλαια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα