Με “καύσιμο” από τη ΔΕΗ και τις κατασκευές, μια επένδυση αλλάζει τη Σκιάθο

Διαβάζεται σε 7'
Με “καύσιμο” από τη ΔΕΗ και τις κατασκευές, μια επένδυση αλλάζει τη Σκιάθο

Τουριστικές επενδύσεις που μετατρέπουν τη Σκιάθο σε διεθνή προορισμό με έντονη σφραγίδα βιωσιμότητας σε μια εμβληματική περιοχή υλοποιεί η Elivi Hotels.

Την περίοδο που όλοι γύριζαν την «πλάτη» σε προτάσεις επενδύσεων και απέφευγαν να δώσουν «ψήφο» εμπιστοσύνης στη χώρα, που περνούσε τη μεγάλη τρικυμία των μνημονίων, μια κατασκευαστική εταιρεία, από την Πτολεμαΐδα, η ΤΕ.Ν.Α., με τη ΔΕΗ στα πρώτα της βήματα να είναι ένας από τους βασικούς πελάτες της, αποφάσισε να κάνει το βήμα ανοίγματος στον τουρισμό.

Έτσι, το 2013 η ΤΕ.ΝΑ., σε ακολουθία, όπως αναφέρει η διοίκησή της, με το στρατηγικό επιχειρηματικό της σχέδιο για ανάπτυξη, πραγματοποίησε το άνοιγμά της στον πολυτελή τουρισμό πλειοδοτώντας για το δημόσιο ακίνητο έκτασης 69.000 m2 του πρώην Ξενία Σκιάθουκαι το οποίο περιήλθε στην κατοχή της μέσω της θυγατρικής της «ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε.» για 99 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ.

Να σημειωθεί ότι η ΤΕ.ΝΑ. «Τεχνική Ναθαναηλίδη» ιδρύθηκε το 1993 από τον κύριο Ηλία Ναθαναηλίδη, με έδρα την Πτολεμαΐδα. Κατά την διάρκεια των 31 χρόνων από την ίδρυσή της, έχει συνεχή επιχειρηματική δραστηριότητα και υλοποιεί σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα με συνέπεια, «νοικοκυριό», καινοτόμες πρακτικές, υψηλή αξιοπιστία και ποιότητα. Κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 6ης Τάξης ενώ εξετάζει μέσα από συνέργιες να λάβει πτυχίο 7ης τάξης.. Η πιστοληπτική ικανότητα (credit rating) για την εταιρεία είναι ΒΒ- ενώ η συνολική αξιολόγηση της εταιρείας είναι 5* (Άριστα).

Στόχευσε, έτσι, μετά τη σειρά έργων μεταξύ των οποίων και έργα για τη ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σημαντικά σε δημόσιες υποδομές εν γέρνει, στο να δώσει στη Σκιάθο ώθηση, ώστε μέσα από αναμόρφωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, να καταστεί διεθνής προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν την πολυτέλεια και την απλότητα της φύσης του Σκιαθίτικου τοπίου.

Αυτό, όπως σημείωσε σε δημοσιογραφική συνάντηση πριν λίγες μέρες, η διοίκηση του Ομίλου, είναι το όραμα της ELIVI Hotels για το νησί της Σκιάθου που σήμερα ήδη γίνεται καθημερινή πράξη μέσα από την εμπειρία που προσφέρεται.

Το ELIVI Skiathos

Σήμερα, έτσι, το εμβληματικό ELIVI Skiathos που αποτελείται από το ανακαινισμένο κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ, ένα μνημείο νεωτέρων χρόνων, δυναμικότητας 32 δωματίων, ήδη αποτελεί μοντέλο επιτυχημένης αναβίωσης, των εμβληματικών δημιουργιών του εργαστηρίου του μεγάλου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινιδη, συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού τουρισμού στη δεκαετία του ´60.

Να σημειωθεί ότι στην επέκταση του Δημοσίου Ακινήτου κατασκευάστηκαν 68 νέα πολυτελή bungalows με ήπια δόμηση και βιοκλιματικά ενεργειακής απόδοσης Α+, δημιουργώντας το πρώτο Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα, στον όρμο των Κουκουναριών.

Μάλιστα, με βάση τη διοίκηση, μετά την αναβίωση του ιστορικού Ξενία και τη δημιουργία Παραθεριστικού Τουριστικού Χωριού στον όρμο των Κουκουναριών με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, η ELIVI Hotelsδρομολογεί νέα βιώσιμη επένδυση στη Σκιάθο, με σημαντική συνεισφορά στον τουρισμό, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 , η ΕΣΤΙΑ Επενδυτική συμφερόντων, επίσης του Ομίλου Ναθαναηλίδη, αγόρασε έκταση 129.604 m2 σε όμορη περιοχή με το δημόσιο ακίνητο του πρώην ΞΕΝΙΑ Σκιάθου.

Η έκταση προς βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του Ομίλου στην Σκιάθο, επίσης, φτάνει τα 200 στρέμματα στον όρμο των Κουκουναριών και περιλαμβάνει τις παραλίες Κουκουναριές (μέρος αυτής), Αμπελάκια, Μικρή Μπανάνα και Μεγάλη Μπανάνα.

Μάλιστα με βάση όσα αναφέρονται θα ακολουθήσει και η νέα φάση ανάπτυξης τις αρχές που ήδη αποτελούν σηματωρό δράσης

Η αξιοποίηση και λειτουργία του δημοσίου ακινήτου του πρώην ΞΕΝΙΑ Σκιάθου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ουσιαστικά αποτελεί πετυχημένο μοντέλο συνέργειας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη.

«Η Σκιάθος αποτελεί έναν μη εδραιωμένο προορισμό πολυτελείας το οποίο αλλάζει με την επένδυση του ELIVI σταθερά, καθώς καλύπτει την έλλειψη καταλύματος πολυτελείας του νησιού, και κατάφερε μόλις σε διάστημα 6 ετών:

– Σε τοπικό επίπεδο, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την ανάπτυξη και λειτουργία της.

-Σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί ένα πρότυπο έργο πετυχημένου συνδυασμού ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη.

– Σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύει τον προορισμό της Σκιάθου ως έναν προορισμό για αξιομνημόνευτες, αυθεντικές και πολυτελείς διακοπές.

-Προσελκύει επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου με σταθερά ανοδική τάση καθώς η μέση τιμή δωματίου (ADR) ξεπερνάει τα 490€, κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των καταλυμάτων του νησιού αλλά και του μέσου όρου των ResortHotels 5* στην χώρα ενώ η πληρότητα ξεπερνάει ετησίως το 76% με ανοδική τάση

-Εγκαταστάσεις ξενοδοχείου πολυτελείας, πιστοποιημένης ενεργειακής απόδοσης Α+ και πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικών διαδικασιών, απόδειξη του στόχου μας για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

-Άνω από 200 σταθερές νέες μόνιμες θέσεις εργασίας

-300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή» σημειώνει η διοίκηση.

Νέα Επένδυση στην Σκιάθο από την ELIVI

Ήδη, η επένδυση έχει ενταχθεί στις στρατηγικές, σε έκταση 129.604 m2 σε όμορη περιοχή με το δημόσιο ακίνητο του πρώην ΞΕΝΙΑ Σκιάθου.

Με το ΦΕΚ 7747/31.12.2023 εγκρίθηκε η χορήγηση των κινήτρων για την υλοποίησή της και παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας γνωμοδότησε θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων και την τελική αδειοδότησή του.

Η ELIVI θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί ένα νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα στην Σκιάθο, συνολικής δυναμικότητας 267 δωματίων, μια επένδυση της τάξης των 52 εκατ. Ευρώ.

«Κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους συνοδεύεται από ένα μεγάλο εύρος σημαντικών ωφελειών, τόσο στην περιοχή στην οποία πραγματοποιείται, όσο και στην υπόλοιπη χώρα» αναφέρει η εταιρεία που σημειώνει ότι θα εισφέρει εργασία σε 320 άτομα 8μηνης και 27 μόνιμης σύμβασης αλλά και:

– €152 εκατ τα δημόσια έσοδα σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας σε 20 έτη

– €268 εκατ. η προστιθέμενη αξία για την Ελληνική οικονομία μέσα σε 20 έτη

Όπως προβλέπεται θα γίνει από 50% από ίδια κεφάλαια και 50% από δανεισμό η χρηματοδότηση της επένδυσης.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, η ELIVIHOTELS εγγυάται ότι θα διαθέτει 0,1% του κύκλου εργασιών της για έργα και δράσεις περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (EnvironmentalSocialGovernance, ESG) που θα μπορούν να παράξουν αξία και να διαμορφώσουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα «φρένα»

Βασική προϋπόθεση, πάντως, με βάση τη διοίκηση, για να ολοκληρωθεί η νέα επένδυση είναι να υπάρχει σταθερό νομοθετικό πλαίσιο που να μην εμποδίζει την εξέλιξη του επιχειρηματικού πλάνου.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις 2.9.2022 ψηφίσθηκε το άρθρο 5 του ν.4965/2022 και ισχύουν αναδρομικά νέες ρυθμίσεις επί των πολεοδομικών μελετών ότι περιέρχονται στο οικείο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα τα τμήματα των δημοσίων ακινήτων, τα οποία καταλαμβάνονται από τους κοινοχρήστους και κοινωφελείς χώρους σύμφωνα με τις εγκριθείσες ήδη ή τις εγκριθησομένες στο μέλλον πολεοδομικές μελέτες που καταρτίστηκαν ή πρόκειται να καταρτισθούν σε εκτέλεση των θεσπιζομένων με τα Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α ρυθμίσεων.

Εύλογο, με βάση τη διοίκηση, είναι ότι, οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε παρεμπόδιση ή αναστολή νέων επενδύσεων, καθώς καταργούνται κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα των επενδυτών και δη άνευ αποζημιώσεως. Επιπλέον, η επιφερόμενη μεταβίβαση της δημόσιας γης στο Δήμο, δημιουργεί πλαίσιο στο χώρο της επένδυσης και ενδεχόμενη παράλυση κάθε μέτρου κατοχύρωσης συνθηκών ασφάλειας και ησυχίας που αποτελούν βασικές συνιστώσες της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της εγκατάστασης.

Γαλάζιες Σημαίες και Δασικά Μονοπάτια

Εν τω μεταξύ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ELIVI Skiathos κατέκτησε τρεις Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες Αμπελάκια ELIVI, Μεγάλη Μπανάνα ELIVI και Μικρή Μπανάνα ELIVI, αναγνώριση που υπογραμμίζει την αφοσίωση της εταιρίας στη διατήρηση υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων. Μετά τη βράβευση των ακτών που διαχειρίζεται με την “Γαλάζια Σημαία”, το Ξενοδοχείο σχεδιάζει τη δημιουργία δασικών μονοπατιών και ζωνών πυροπροστασίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, αλλά και την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχέση με το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, η ELIVI HOTELS, όπως τονίζεται, εγγυάται και δεσμεύεται σε έργα και δράσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, κοινωνικής υπευθυνότητας και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance, ESG) σε συνεργασία με όσους επιθυμούν να παράξουν αξία και να διαμορφώσουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα