Με ρομπότ το “πράσινο” κέντρο logistics της H.I.G. στον Ασπρόπυργο – Ξεκινούν τα έργα εντός 5 μηνών

Διαβάζεται σε 4'
Με ρομπότ το “πράσινο” κέντρο logistics της H.I.G. στον Ασπρόπυργο – Ξεκινούν τα έργα εντός 5 μηνών
DCIM106GOPRO

Οι εγκαταστάσεις του μοναδικού trimodal πάρκου της χώρας (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ, θα διαθέτουν ρομποτικές αποθήκες 18 μ., που θα είναι οι πρώτες του είδους και αυτού του μεγέθους του στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνεται σε 18 μήνες από σήμερα η μεγάλη επένδυση της H.I.G. για το “πράσινο” Logistics Park στον Ασπρόπυργο, με τα έργα να ξεκινούν εντός των προσεχών 5 μηνών.

Αυτό ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Inventio Edge, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024, που λαμβάνει χώρα στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Ήδη έχει εκδοθεί η πρώτη εκ των συνολικά τριών αδειών για το εν λόγω project, με τις διαδικασίες να έχουν ωριμάσει ώστε να εκκινήσουν τα εργοτάξια εντός των προσεχών 5 μηνών.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μπήτρος, οι εγκαταστάσεις του μοναδικού trimodal πάρκου της χώρας θα διαθέτουν ρομποτικές αποθήκες 18 μ., που θα είναι οι πρώτες του είδους και αυτού του μεγέθους του στην Ελλάδα. Το κτίριο θα είναι LEED Gold, ενώ θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος 25 MW τόσο για ιδιοκατανάλωση όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, θα κατασκευαστεί γέφυρα που θα συνδέει το βόρειο και το νότιο κομμάτι του πάρκου, ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με διάφορους υποψήφιους ενοικιαστές με στόχο το μέγιστο όφελος τόσο για τον επενδυτή όσο και για τη ίδια τη χώρα.

Η συγκέντρωση των “δυνάμεων”

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 η συγχώνευση των Streem Global Α.Ε. και Makios Logistics Α.Ε., η οποία αποτέλεσε τη Β’ φάση του σχεδιασμού που αφορά στην πορεία συγχωνεύσεων του Ομίλου εντός χρονοδιαγράμματος. Τον Ιανουάριο του2024 είχε προηγηθεί η συγχώνευση της Streem Globalμε τις Unit Hellas A.E., Unit Shipping A.E., ContradeA.E.

Επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος στον κλάδο των logistics με ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά και διεθνή δραστηριότητα, θα είναι η συγχώνευση με την Ορφέας Βεϊνόγλου A.E. για την ολοκλήρωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρει η εταρεία, “ο νέος Όμιλος με τις θυγατρικές του, συνιστά ένα διεθνές εταιρικό σχήμα που στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών end to end logistics (οδικό, ναυτιλιακό, αεροπορικό, σιδηροδρομικό, αποθηκευτικό, courier και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας).”

Επίσης, “ο Όμιλος με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, αναμένει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά logistics με εφαλτήριο την

  • Ενδυνάμωση του δικτύου γεωγραφικά
  • Διεύρυνση της τεχνογνωσίας στο χώρο των logistics
  • Καινοτομία στις υπηρεσίες μέσα από επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής

Όσον αφορά στην Makios Logistics Α.Ε., οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην περιοχή Καλοχώρι (εγκατάσταση Καλοχωρίου), στην περιοχή Νέας Χαλκηδόνας (εγκατάσταση Γέφυρα) με υποδομή τρένου και στην Κεντρική Βιομηχανική Περιοχή Αθηνών στον Ασπρόπυργο (2 εγκαταστάσεις).

Με την δραστηριότητά της να ξεκινάει το 1927 στην Καβάλα και μετέπειτα στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών 3PL στη ΝΑ Ευρώπη και η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς υγρών και χύδην τροφίμων στα Βαλκάνια, καθώς και μεταφοράς χύδην πλαστικών υλικών για συσκευασίες τροφίμων, και υποπροϊόντων κατηγορίας ΖΥΠ 3.

Πράσινες επενδύσεις

Αναφερόμενος στο κομμάτι των «πράσινων» κατασκευών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Inventio Edge ανέφερε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να εισέλθει στο κομμάτι των μπαταριών και του υδρογόνου στοχεύοντας έτσι σε καλύτερους όρους χρηματοδότησης και μεγαλύτερης κεφαλαιακής επάρκειας.

Όπως είπε, τα «πράσινα» στοιχεία καθίστανται πλέον υποχρεωτικά για την εξεύρεση χρηματοδότησης και την ανάπτυξη σύγχρονων κτιρίων, είτε πρόκειται για τον κλάδο του τουρισμού, είτε των logistics.

Τόνισε ότι η διάσταση συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής -την οποία αναπλάθει η Inventio Edge- έχει μεγάλη σημασία για την ίδια την εταιρεία.

«Οπότε ένα μέρος της ταχύτητας, με την οποία υλοποιούμε τα έργα, εμπεριέχει αυτή την ανταποδοτική ισορροπία με τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το well being της τοπικής κοινωνίας όπου δραστηριοποιούμαστε» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα