Μέλισσα – Κίκιζας: Άλμα κερδοφορίας με οδηγό της εξαγωγές

Διαβάζεται σε 2'
Μέλισσα-Κίκιζας
Μέλισσα-Κίκιζας melissa-kikizas.com

Παρά την πίεση του περιθωρίου κέρδους στην Ελλάδα, οι εξαγωγές και οι τιμές ελαιολάδου ώθησαν τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας εμφάνισε το 2023 ο όμιλος πλέον τροφίμων Μέλισσα-Κίκιζας, υποστηριζόμενος κυρίως από τις εξαγωγές που συμμετέχουν πλέον στο 42% του κύκλου εργασιών.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου (περιλαμβάνει και τη θυγατρική στην Πολωνία) ανήλθε το 2023 στα 136,54 εκατ. ευρώ από 124,64 εκατ. ευρώ το 2022 αυξημένος κατά περίπου 10% κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων στο εξωτερικό καθώς και της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου.

Τα προ φόρων κέρδη του ανήλθαν σε 5,33 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά 15%, ενώ τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,16 εκατ. ευρώ από 3,31 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 86%. Ωστόσο και το 2023, το ποσοστό του περιθωρίου καθαρού κέρδους της εταιρείας παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα όπως και το 2022 (μόλις 3,7%) λόγω της συνεχούς συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους στην εγχώρια αγορά.

Επίσης τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων που επισκίασε την μείωση του δανεισμού. Συγκεκριμένα, τα δάνεια του ομίλου και της εταιρείας μειώθηκαν κατά περίπου 11% λόγω της βελτιωμένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Η εταιρεία συνέχισε το 2023 την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στη Λάρισα και στα Χανιά δαπανώντας κατά την χρήση του 2023 πάνω από 9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως αθροιστικά οι επενδύσεις του ομίλου την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για τη χρήση του 2023, φέτος αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή σίτου και ελαιολάδου που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, αναμένει ώθηση των εξαγωγών ελαιολάδου και ζυμαρικών τόσο στις υφιστάμενες χώρες που δραστηριοποιείται όσο και σε νέες αγορές. Η Γερμανία το Βέλγιο, η Κίνα, η Πολωνία και η Κύπρος ανήκουν στις κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της εταιρείας, η οποία το 2023 έκλεισε και συμβόλαιο με των αμερικανικό κολοσσό της Walmart για την προμήθεια ζυμαρικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα