Νέα επενδυτικά σχέδια στα σκαριά από τη Metlen
Διαβάζεται σε 4'Μετά την ανακοίνωση για το βιομηχανικό πρότζεκτ των 295,5 εκατ ευρώ στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ο Όμιλος ξεδιπλώνει νέα επιχειρηματικά σχέδια, με κοινό παρονομαστή το διεθνές «πρόσημο».
- 20 Ιανουαρίου 2025 06:46
Νέες επενδύσεις προγραμματίζει η Metlen, οι οποίες θα πάρουν τη σκυτάλη από το μεγάλο μεταλλευτικό και βιομηχανικό πρότζεκτ των 295,5 εκατ ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, για την «είσοδο» στην παραγωγή γαλλίου και την αύξηση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας.
Τα επόμενα επιχειρηματικά σχέδια θα αφορούν εξίσου σημαντικές επενδύσεις, ενώ πρόκειται να αρχίσουν να δρομολογούνται από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι η μεγάλη επόμενη ανακοίνωση της Metlen τοποθετείται σε ένα μήνα από σήμερα. Επίσης, πολλά από τα καινούρια business plan θα μπουν στις ράγες μέσα στο τρέχον έτος.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κάποιες από τις επόμενες ανακοινώσεις θα αφορούν και πάλι τον Τομέα της Μεταλλουργίας της εταιρείας. Ωστόσο, εκτιμάται πως δεν θα περιορίζονται σε αυτόν.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των κινήσεων θα είναι το διεθνές τους «πρόσημο», δηλαδή το γεγονός ότι θα ενισχύουν τον κύκλο εργασιών και εσόδων της επιχείρησης εκτός συνόρων. Υπό αυτή την έννοια, θα ενισχύουν έτι περαιτέρω τη διεθνοποίηση της Metlen.
Η «είσοδος» στην παραγωγή γαλλίου αποτελεί τον ορισμό της διεθνούς επένδυσης και ένα σημαντικό άλμα στη διεθνοποίηση της εταιρείας, καθώς το σπάνιο μέταλλο που θα προέρχεται από τον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας προορίζεται δυνητικά για το σύνολο των παγκόσμιων αγορών. Με την ίδια λογική διεθνής επένδυση είναι οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με αντικείμενο ένα προϊόν το οποίο προορίζεται για διάθεση εκτός συνόρων.
Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή γαλλίου θα ανέρχεται σε 50 τόνους το χρόνο – όσο όλες μαζί οι ευρωπαϊκές εισαγωγές το 2022- μετάλλου απαραίτητου για πλειάδα υψηλής προστιθέμενης αξίας εφαρμογών. Από τα μικροτσίπ των υπολογιστών έως τα φωτοβολταϊκά, τα LEDs, τους μαγνήτες διαρκείας και τον οπτοηλεκτρονικό εξοπλισμό, του οποίου το 95% της παραγωγής βρίσκεται στα χέρια της Κίνας.
Το σημαντικό παραγωγικό αυτό capacity συνδέεται άμεσα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της επένδυσης, δηλαδή την αύξηση της παραγωγής βωξίτη σε 2 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο και της αλουμίνας σε 1,26 εκατ. τόνων, της οποίας το γάλλιο είναι υποπροϊόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Metlen έχει αναπτύξει ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με υποψήφιους αποδέκτες της παραγωγής της στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Οι συνεργάτες αυτοί θα συνδράμουν την Metlen τόσο στη μελέτη εγκατάστασης όσο και στη μελέτη λεπτομερειών για τη μονάδα παραγωγής του σπάνιου μετάλλου. Επίσης, θα προμηθεύσουν τον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής.
Οι συνεργαζόμενες εταιρείες προέρχονται από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ενώ είναι κορυφαίοι στο είδος τους. Έτσι, για τις μελέτες η Metlen θα έχει τη συνδρομή της σουηδικής MEAB και της αυστραλιανής HydrometWA. Ο εξοπλισμός θα παραγγελθεί από την Puritech από τη Νότια Κορέα και τη σλοβακική Europur, οι οποίες πρωτοπορούν διεθνώς στην προμήθεια συστημάτων για μεταλλουργικές εφαρμογές.
Η Metlen έχει κάνει ήδη κρούσεις σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το σπάνιο μέταλλο, όπως για παράδειγμα στη Freiberger, εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων με βάση τη Γερμανία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο «καταναλωτή» γαλλίου στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Freiberger χρησιμοποιεί το γάλλιο ως πρώτη ύλη σε διάφορες εφαρμογές ημιαγωγών (μικροτσίπ), αποτελώντας παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της. Επίσης, υποψήφιος «πελάτης» είναι η σλοβακική CMK, όπως και η γερμανική Tradium, η οποία αποτελεί προμηθευτή σπάνιων γαιών και μετάλλων για βιομηχανικές διεργασίες.
Παράλληλα, η Metlen έχει έρθει σε επαφή και με υποψήφιους αποδέκτες της παραγωγής της στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εταιρεία Coherent στην Πενσιλβάνια, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή λέιζερ και οπτικών συστημάτων, η Neo Materials στο Τορόντο που παράγει μαγνήτες και βιομηχανικά υλικά, καθώς και η Indium Corporation στη Νέα Υόρκη η οποία προμηθεύει υλικά σε βιομηχανίες ημιαγωγών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.