Νέα επιτροπή “σοφών” για τις “εμβληματικές επενδύσεις” – Ποιοι συμμετέχουν
Πώς η επιτροπή "σοφών" θα γνωμοδοτεί την ένταξη στο καθεστώς και στις επιχορηγήσεις των επενδυτικών σχεδίων τόσο από το ΠΤΔ όσο και από τους πόρους του ΤΑΑ. Τα κονδύλια και το "πρόκριμα" για τα ενεργειακά έργα.
- 30 Αυγούστου 2022 06:17
Νέο σώμα «σοφών», που θα κρίνουν εν πολλοίς την ένταξη σχεδίων στο πλαίσιο των «Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας» και άρα της χρηματοδότησης αυτών, τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, συγκροτήθηκε χθες υπό την αιγίδα του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.
Η Επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες κύρους και ειδικότερα, ως πρόεδρος της ορίστηκε ο κ. Ευάγγελος Σαμπράκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλη ο κ. Νικόλαος Σταθόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός ( και πρώην Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών για μόλις λίγους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ, καθώς αποχώρησε από τη θέση του το Μάρτιο του 2021) και ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναπληρωματικά μέλη της εν λόγω Επιτροπής είναι ο κ. Νικόλαος Μιχελακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών Μαθηματικών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η κ. Μυρτώ Παπαθάνου, Οικονομολόγος και ο κ. Απόστολος Χριστοδουλάκης, Οικονομολόγος.
Το έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής επικεντρώνεται στη γνωμοδότηση αναφορικά με τον εμβληματικό ή μη χαρακτήρα των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε Στρατηγικές Επενδύσεις και αιτούνται να χαρακτηριστούν ως «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» με σκοπό να λάβουν τα κίνητρα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, μεταξύ των οποίων και η επιχορήγηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο καθορίστηκε η διαδικασία από το ΥΠΟΙΚ, με την οποία μια επένδυση θα μπορεί να εντάσσεται στην κατηγορία των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής σημασίας. Νωρίτερα, είχε αποφασιστεί και το ύψος της δημόσιας δαπάνης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 171.139.129,14 ευρώ, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε ποσό ύψους 17.113.912,91 ευρώ.
Οι αιτήσεις πέρα από κριτήρια που διέπουν το νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, οφείλουν να αφορούν τους βασικούς πυλώνες που ούτως ή άλλως προβλέπεται να χρηματοδοτήσει το ΤΑΑ, δηλαδή αφορούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων επενδυτικών projects που αφορούν σε ΑΠΕ, ήδη παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μεγάλο μέρος των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν (και ενδεχομένως εγκριθούν) αφορούν σε επενδύσεις δημιουργίας μονάδων παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις