Νέες παραχωρήσεις μαρινών διεκδικεί η Lamda Marinas

Διαβάζεται σε 3'
Νέες παραχωρήσεις μαρινών διεκδικεί η Lamda Marinas
Κέρκυρα Getty Images/iStockphoto

Η θυγατρική της Lamda Development αναμένεται να αναλάβει σύντομα τη μαρίνα στην Κέρκυρα αυξάνοντας το μέγεθός της.

Μετά τη Μαρίνα Φλοίσβου και τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά στο χαρτοφυλάκιο της η Lamda Marinas, θυγατρική του ομίλου Lamda Development αναμένεται σύντομα να εντάξει και τη Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών στην Κέρκυρα, για την οποία πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Με βάση τη σύμβαση προβλέπεται η 40ετής παραχώρηση και εκμετάλλευση της εν λόγω Μαρίνας για την οποία η Lamda Marinas έχει ήδη δημιουργήσει τη σχετική εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία Lamda Corfu Marina. Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο 40 ετών θα ξεπεράσει τα 89 εκατ.ευρώ ενώ η επένδυση για την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ.ευρώ.

Ως προς το έργο, σύμφωνα με την ισχύουσα χωροθέτηση, περιλαμβάνεται η κατασκευή μαρίνας υψηλών προδιαγραφών 98 θέσεων, με χωρητικότητα σκαφών μήκους από 30 έως 140 μέτρα (mega yaghts) και χερσαίες αναπτύξεις οικοδομήσιμης επιφάνειας έως 7.800 τ.μ., με χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, εστίασης, ξενοδοχείων και γραφείων. Η χερσαία ζώνη περιλαμβάνει, επίσης, εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πεζοδρόμων, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης. Το οριστικό master plan του έργου θα ολοκληρωθεί κατά τη φάση σχεδιασμού και θα είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύμβασης Παραχώρησης έως τις αρχές του 2025, η Μαρίνα Κέρκυρας θα μπορούσε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο τέλος του 2027. Παράλληλα η εταιρεία δηλώνει παρούσα για τη διεκδίκηση και νέων μαρινών, όπως για παράδειγμα εκείνη της Καλαμαριάς (εάν και όποτε προχωρήσει η δημοπράτηση της) αλλά και όπου υπάρχουν σχετική διαγωνισμοί.

Σε ό,τι αφορά το αποτύπωμα του τομέα των Μαρινών της Lamda Marinas για το 2023, τα λειτουργικά κέρδη της Μαρίνας Φλοίσβου αυξήθηκαν κατά 5% έναντι του 2022 στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ της Μαρίνας Αγ. Κοσμά (Ελληνικό) αυξήθηκαν κατά 11% στα 5 εκατ.ευρώ, επίδοση που προοιωνίζεται πολλαπλάσια οφέλη όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις αλλά και τεθούν σε λειτουργία του επιμέρους projects στο παραλιακό μέτωπο.

Η ανάπτυξη συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο του 2024 με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 15,4 εκατ.ευρώ στα 15,4 εκατ.ευρώ (αύξηση 13% έναντι του ‘α εξαμήνου του 2023) ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 9% έναντι του α’ εξαμήνου του 2023 στα 9,8 εκατ.ευρώ. Η εν λόγω σημαντική επίδοση αποδίδεται κυρίως στη σταθερή προτίμηση των πελατών στις δύο mega yacht Μαρίνες (και οι δύο Μαρίνες καταγράφουν 100% πληρότητα στις μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού) και στις ετήσιες συμβατικές αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα