Noval: Ξεκινά η πορεία στο Χρηματιστήριο – Η τιμή της μετοχής και τα επόμενα βήματα

Διαβάζεται σε 3'
Noval: Ξεκινά η πορεία στο Χρηματιστήριο – Η τιμή της μετοχής και τα επόμενα βήματα
Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Η εταιρεία βρίσκεται σε μια φάση περαιτέρω ανάπτυξης με ένα επενδυτικό σχέδιο 340 εκατ. ευρώ έως το 2028 που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στα 2,78 ευρώ έκλεισε η τιμή διάθεσης των μετοχών της Noval, δηλαδή κοντά στο άνω όριο του εύρους (2,6 έως 2,82 ευρώ).

Μάλιστα, με βάση την ανακοίνωση, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 39.592.341 Νέες Μετοχές στα €2,78 ανά Νέα Μετοχή, ήτοι συνολικό ποσό €110,07 εκατ., υπερκαλύπτοντας τις προς διάθεση μέσω Δημόσιας Προσφοράς 17.388.025 Νέες Μετοχές, κατά 2,28 φορές περίπου.

Όπως επισήμανε, την περασμένη Τρίτη, ο Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της Novan Property, σε παρουσίαση της εταιρίας σε δημοσιογράφους με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εταιρεία βρίσκεται σε μια δυναμική φάση περαιτέρω ανάπτυξης με ένα επενδυτικό σχέδιο 340 εκατ. ευρώ έως το 2028 που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα, με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο η εταιρεία, όπως ανέφερε, θα έχει ακόμη περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις. Αναλυτικότερα, όπως είπε, στο τέλος του 2023 η Noval είχε 75 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και σε συνδυασμό με τον στόχο να αντληθούν και 52 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ( €49 εκατ. από τη δημόσια προσφορά μέσω ΑΜΚ της εταιρείας και τα υπόλοιπα €3 εκατ. είναι η συμμετοχή της EBRD μέσω μετατροπής ομολογιακού δανείου.) θα έχει διαθέσιμα 125 εκατ. ευρώ για να επενδύσει στην ανάπτυξη δικών της ακινήτων, αλλά και να πραγματοποιήσει αγορές ακινήτων από την αγορά. Το 82% του επενδυτικού προγράμματος αφορά ακίνητα που είναι ήδη στην ιδιοκτησία μας και το 18% είναι επενδυτικές ευκαιρίες από την αγορά.

Η, δε, είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου, ενώ οι μετοχές θα μπουν  με έκπτωση – discount σχεδόν 30% καθώς όπως είπε ο κ. Καπετανάκος «θέλουμε να έχουμε ευχαριστημένους μετόχους» προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε πολύ στην εταιρεία μας, η οποία έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, καταφέρνοντας να αυξάνει την εσωτερική της αξία κατά €50-€60 εκατ. κάθε χρόνο».

Μετά την είσοδο των μετοχών στο Χ.Α., η ελεύθερη διασπορά θα είναι στο 15,6% με τον όμιλο Βιοχάλκο να διατηρεί συμμετοχή 69% (από 82% που είναι σήμερα) και την EBRD να κατέχει ποσοστό 1,25% μετά την μετατροπή του ομολογιακού.

Αναλυτικά, ο βασικός μέτοχος -όμιλος Βιοχάλκο- μετά τη διαδικασία θα ελέγχει το 61,83% της ΑΕΕΑΠ, ενώ ποσοστό περίπου 5,2% θα διακρατήσουν ο Ιπποκράτης και ο Μιχάλης Στασινόπουλος, έκαστος.

Υπενθυμίζεται δε ότι η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα χρήσης 2023 (διανέμει σταθερά εδώ και χρόνια το 50% των λειτουργικών της κερδών) και για τους νέους μετόχους που θα προκύψουν μετά την ΑΜΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα