Οι στενοί και πολύ προσωπικοί δεσμοί της Boeing με τον Τραμπ

Οι στενοί και πολύ προσωπικοί δεσμοί της Boeing με τον Τραμπ
O Donald Trump μπροστά από ένα Boeing 787 Dreamliner AP

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε με τον CEO της Boeing, Dennis Muilenburg την Τρίτη για να λάβει διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια του αεροσκάφους 737 MAX που συνετρίβη στην Αιθιοπία, δεν μιλούσε με έναν ξένο.

Όπως είναι γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ κατείχε τη δική του αεροπορική εταιρεία, την Trump Shuttle, από το 1989 έως το 1992. Επίσης, ο πλανητάρχης είναι ιδιαιτέρως ενθουσιώδης γύρω από το θέμα των αερομετφορών.

Πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ είχε το δικό του ιδιωτικό αεροσκάφος και τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει το Air Force One.

Οι διασυνδέσεις του με την αεροβιομηχανία επεκτάθηκαν κατά τα χρόνια της προεδρίας του, ώστε να περιλαμβάνουν σχέσεις με ισχυρά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας. Ανάμεσα στις επαφές του Τραμπ είναι και ο CEO της Boeing, Dennis Muilenburg, με τον οποίο έχει συχνή επικοινωνία.

Τη Τρίτη, ο Muilenburg ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ότι το 737 MAX είναι ασφαλές και δεν χρειάζεται να αποσυρθεί.

Αργότερα, την ίδια μέρα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επανέλαβαν πως το εν λόγω μοντέλο θα συνεχίσει τις πτήσεις του στις ΗΠΑ. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται σε αντίθεση με την ΕΕ η οποία αποφάσισε το Boeing 737 MAX να αποσυρθεί μέχρι νεωτέρας, μετά τον θάνατο 157 ανθρώπων. Τις πτήσεις του μοντέλου ανακάλεσαν οι πρώτες 10 χώρες σε αριθμό πτήσεων παγκοσμίως, εκτός -φυσικά- από τις ΗΠΑ αλλά και την Ιαπωνία.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο Ρεπουμπλικανός που προεδρεύει στην υποεπιτροπή αεροπορίας και διαστήματος της Γερουσίας, δήλωσε ότι προτίθεται να συγκαλέσει ακρόαση για να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση συντριβής των 737 MAX. Μιλάμε άλλωστε για δύο δυστυχήματα μέσα σε πέντε μήνες, μετά την πτώση στην Ινδονησία του Boeing που παρέσυρε στον θάνατο ακόμη 189 ανθρώπους. Οι ειδικοί αναφέρουν βέβαια πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποδοθούν τα αίτια και να αποδειχθεί το κατά πόσο συνδέονται οι δύο τραγωδίες μεταξύ τους.

Θυμίζουμε το σχόλιο του Τραμπ: “Τα αεροπλάνα γίνονται υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν”…

Στενοί δεσμοί

Ο Τραμπ διαπραγματευόταν προσωπικά με τον Muilenburg για να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος μιας μελλοντικής εκδοχής του Air Force One, αφού διαμαρτυρήθηκε ότι η τιμή ήταν πολύ υψηλή.

“Ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις και διατηρεί ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας. Θα έχουμε διαφωνίες από καιρό σε καιρό και ίσως να μην μπορέσουμε να είμαστε σύμφωνοι σε όλα τα θέματα”, δήλωσε ο Muilenburg σε συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι δεσμοί ανάμεσα στον Τραμπ και τη διοίκηση της Boeing πάνε πίσω στον χρόνο.

Ο Tραμπ έχει χρησιμοποιήσει προϊόντα και τοποθεσίες της Boeing ως φόντο για σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Τον Μάρτιο του 2018 αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση επισκεπτόμενος εργοστάσιο της εταιρείας στο Σεντ Λούις.

Πριν από την ένταξή του στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Patrick Shanahan, ο οποίος αναμένεται να διοριστεί στη θέση του τις επόμενες μέρες, εργάστηκε για 31 χρόνια στη Boeing, όπου ήταν γενικός διευθυντής για την παραγωγή του επιβατικού αεροσκάφους Dreamliner 787.

Επιπλέον η Boeing έχει προτείνει στην πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley (πρόσκειται στον Τραμπ) μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης στις 29 Απριλίου.

Ο δε Τραμπ έχει πιέσει συμμάχους των ΗΠΑ να αγοράσουν αεροσκάφη από την Boeing, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αμυντικού εξοπλισμού της χώρας. Η εταιρεία έλαβε 104 δισεκατομμύρια δολάρια για συμβάσεις από το 2014 μέχρι το 2018.

Ο πλανητάρχης επίσης πίεσε τον Εμίρη του Κουβέιτ το 2018 να αγοράσει Boeing F/A-18E/F Super Hornet, και το Κουβέιτ σήμερα λέει πως θα προχωρήσει με τη συμφωνία αυτή.

Η Boeing είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς των ΗΠΑ στην Κίνα και ο Muilenburg ανέφερε σε σύνοδο κορυφής για την αεροπορία στην Ουάσινγκτον, ότι οι αγορές των αεροσκαφών που κατασκευάζονται στις Πολιτείες από την Κίνα, θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο μιας νέας διμερούς εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεριές που βρίσκονται σε διπλωματική και εμπορική κρίση.

Οι εξαγωγές αεροσκαφών έχουν για την ώρα εξαιρεθεί από τα αμερικανικά αντίποινα προς την Κίνα με τους δασμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font