Παπαστράτος και Πολιτεία, μαζί για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Διαβάζεται σε 5'
Παπαστράτος και Πολιτεία, μαζί για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια κοινωνική μάστιγα που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρόκειται για μια μάστιγα, η οποία πληγώνει ψυχές και καταστρέφει ζωές. Και γι’ αυτό τον λόγο, όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να προστατεύσουμε τα θύματα αυτής της βίας, που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Παπαστράτος έχει υπογράψει Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια σημαντική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτής της ολοένα και πιο συχνής μορφής βίας, η οποία λειτουργεί ως διασπαστικό υλικό στον ιστό της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει και κοινές δράσεις ενημέρωσης, η Παπαστράτος έχει υποστηρίξει οικονομικά την εξ ολοκλήρου διαμόρφωση συνολικά 63 ειδικών γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων τα 45 πήραν σάρκα και οστά μέσα στο 2024.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε νομός της χώρας έχει πλέον από τουλάχιστον ένα τέτοιο γραφείο, στο οποίο τα θύματα μπορούν να απευθυνθούν και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για να απαλλαχθούν από τον καθημερινό εφιάλτη που βιώνουν.

Συγκεκριμένα, μέσω των ειδικών αυτών γραφείων, η Αστυνομία αναλαμβάνει τη διαχείριση των περιστατικών, ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2023, το «100» δέχθηκε 27.029 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και τον Απρίλιο, το τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης έλαβε συνολικά 7.121 καταγγελίες. Πρόκειται δηλαδή, για δεκάδες έως και εκατοντάδες συμβάντα κάθε μέρα.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019

Η ευαισθητοποίηση της Παπαστράτος για το φλέγον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία πάντα λαμβάνει χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, δεν είναι κάτι το καινούριο. Χρονολογείται ήδη από το 2019, όταν και υποστήριξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου».

Σιγά – σιγά ακολούθησε η δημιουργία των πρώτων έξι γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το 2022 ήρθαν ακόμη 12 γραφεία σε 11 πόλεις.

Και τώρα, με τα 45 επιπλέον γραφεία, ο συνολικός αριθμός φθάνει σε 63, τα οποία μάλιστα υπάρχουν σε 55 διαφορετικές πόλεις της ελληνικής επικράτειας, αποδεικνύοντας ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι η συμμετοχή και η αποφασιστικότητα όλης της κοινωνίας.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός

Από αριστερά ο Πρωθυπουργός

Η συνεισφορά της Παπαστράτος έχει αναγνωριστεί κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στο νέο γραφείο του Αστυνομικού Τμήματος Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα στελέχη του νέου γραφείου.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγνώρισε ότι ”είναι μια σημαντική κοινωνική προσφορά, είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το δημόσιο, η αστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των γυναικών που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη”. Και πρόσθεσε: «Να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες, να είναι κοντά μας για να “ουρλιάζουμε” και εμείς κάθε ημέρα και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος, η εταιρική ευθύνη, όταν ασκείται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης».

Μην ξεχνάμε, δε, και το ”Panic Button”, το οποίο είναι μια καινοτόμα εφαρμογή που χορηγείται από την Αστυνομία σε κάθε ενήλικη/ενήλικο που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της ΕΛΑΣ από το θύμα.

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε θύμα

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
  • Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στον γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια.
  • Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομικήσυμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected].

Μάθε περισσότερα εδώ

Τι να κάνετε αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών).
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη Γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Μάθε περισσότερα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα