Polygreen: Πώς η κυκλική οικονομία αλλάζει την καθημερινότητα μας

Polygreen: Πώς η κυκλική οικονομία αλλάζει την καθημερινότητα μας

Η κυκλική οικονομία αναδιαμορφώνει τις ζωές μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με την ανακύκλωση. Η Polygreen ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο Αύριο.

Η Polygreen είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως προς την αξιοποίηση όλων των δράσεων που περιλαμβάνονται στο γενικό πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι ένα πολυτομεακό παγκόσμιο έργο που απαιτεί συντονισμένη χάραξη πολιτικής και μεταρρύθμιση, ικανότητα μεταξύ επιχειρήσεων και θεσμών, ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και ιδεών. Η κυκλική οικονομία είναι ένας νέο τρόπος ζωής, ένα πλέγμα από δράσεις καινοτομίες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κοινωνία, συνεισφέροντας και στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει τομείς της καθημερινότητας μας.

Η Polygreen μέσα από το όραμα του ιδρυτή και διευθύντοντα συμβούλου της, Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου: “Κέντρο και βάση της φιλοσοφίας μας είναι η αρχαία ελληνική σκέψη και το ρητό «Μηδέν Άγαν» (τίποτα περιττό) που πιστεύουμε ότι περικλείει τη φιλοσοφία πίσω από την έννοια της κυκλικής οικονομίας, που σήμερα αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο και βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη ιστορική καμπή με κύριο παγκόσμιο ζητούμενο την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσα από την υιοθέτηση νέων παραγωγικών μοντέλων που βασίζονται στην κυκλικότητα, στην ορθή διαχείριση των πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Για την Polygreen αυτό σημαίνει ταύτιση του στρατηγικού της οράματος αλλά και του επιχειρηματικού της σχεδίου με τη διεθνή και εθνική προσπάθεια για στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο μετασχηματισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες”.

Τι είναι η κυκλική οικονομία


Πρόκειται για ένα οικονομικό μοντέλο στόχος του οποίου είναι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με βιώσιμο τρόπο, περιορίζοντας τόσο την κατανάλωση πόρων (πρώτες ύλες, νερό και ενέργεια) όσο και την παραγωγή αποβλήτων, με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι η πλήρης αναδόμηση των φυσικών συστημάτων, η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της σύγχρονης οικονομίας του καταναλωτισμού, η σπατάλη πόρων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η κυκλική οικονομία εμπνέεται από την πράσινη οικονομία και η Polygreen, στο επόμενο κρίσιμο βήμα της παγκόσμιας στρατηγικής της – με κύκλο εργασιών σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Σερβία και ο Μαυρίκιος – επενδύει στην ελληνική αγορά.

Διαχείριση αποβλήτων, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Βλέποντας ένα σωρό από τσιγάρα σε ένα φυσικό περιβάλλον όπως αυτό μιας παραλίας, αυτή είναι μια εικόνα που προκαλεί αποστροφή σε όλους μας. Η Polygreen παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης κάθε είδους και ροής αποβλήτων και μέσω καθιερωμένων πρακτικών επεξεργασίας αλλά και προσαρμοσμένων λύσεων, μπορεί να τους δώσει μια νέα χρήση, μια νέα αξία.

Επιπλέον, αξίζει να τονίσουμε ότι η Polygreen είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία στη μετατροπή των βιομηχανικών αποβλήτων σε εναλλακτικές πρώτες ύλες και καύσιμα για τη βιομηχανία τσιμέντου σύμφωνα με τις διατάξεις της κυκλικής οικονομίας. Οι λύσεις είναι αξιόπιστες, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

Απαντώντας έγκαιρα στο συναγερμό φύσης και κοινωνίας

Κάθε σταγόνα πετρελαίου που καταλήγει στον ωκεανό, μπορεί να αποτελέσει βαθιά πλήγη για το περιβάλλον και αφορμή για κρούση συναγερμού σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα του σύγχρονου κόσμου. Μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο προσφερόμενων υπηρεσιών, η Polygreen απλώνει το δικό της προστατευτικό δίχτυ για την αποφυγή κρίσεων που συνδέονται με καύσιμα και άλλα ορυκτά. Παρακάτω επιχειρήσαμε να θέσουμε ένα παράδειγμα για την θετική συνεισφορά της Polygreen τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία, εστιάζοντας σε όλες τις δράσεις που εφαρμόζει η Polygreen για τη διαχείριση και αξιοποίηση αποβλήτων αλλά και για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Το πλήθος των δράσεων εντυπωσιάζει:

  • Άντληση αποθηκών και απομάκρυνση φορτίου από βυθισμένα ή γειωμένα σκάφη
  • Μεταφορά από πλοίο σε πλοίο ή μεταφορά από ξηρά σε ξηρά
  • Διαχείριση φορτίων που έχουν υποστεί φθορές
  • Περιβαλλοντικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια εργασιών για την αφαίρεση φορτίων από πλοία
  • Διαχείριση λιπαρών και χημικών αποβλήτων.
  • Υπηρεσίες υποστήριξης συμβούλων έκτακτης ανάγκης
  • Επίδραση επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών (HNS)
  • Διαχείριση σχεδίων έκτακτης ανάγκης
  • Υποβρύχιες έρευνες, χαρτογράφηση βυθού

Το παράδειγμα του πλοίου «MV Wakashio»: Ήδη, από το 2018 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, η Polygreen έχει στο ενεργητικό της έργα διεθνούς εμβέλειας και σημαντικής περιφερειακής επίδρασης, με κυριότερο την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο οικολογικό ατύχημα της περσινής χρονιάς, όταν το πλοίο «MV Wakashio» προσάραξέ ανοικτά των ακτών του Μαυρικίου προκαλώντας τεράστιας έκτασης θαλάσσια ρύπανση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε μήνες, τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στην αρχή της περσινής χρονιάς, η Polygreen ανέλαβε έπειτα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, τη διαχείριση 20.000 τόνων αποβλήτων που παρήχθησαν όταν το εμπορικό πλοίο «Maersk Honam» υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.

Η Polygreen χαράζει έναν εναλλακτικό δρόμο για τις σύγχρονες οικονομίες και τις κοινωνίες μας, που εξαρτώνται άμεσα από αυτές. Έχοντας ήδη συνάψει μια συμφωνία στα ΗΑΕ με την κυβέρνηση της Άρτζα, για την αξιοποίηση των αποβλήτων της περιοχής, ρίχνει άγκυρα και στην Ελλάδα (Πειραιάς) στοχεύοντας σε νέες συνεργασίες τόσο με κυβερνητικούς φορείς όσο και με πολυεθνικές εταιρείες, ώστε η χώρα μας να λάμψει και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Αξίζει να τονίσουμε πως μόνο για το 2021, ο κύκλος επενδύσεων της εταιρείας θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύκλος αυτός μπορεί να αποτελέσει την αφετηρίας μιας καλύτερης ζωής για όλους μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα