Πώς η Coca– Cola Τρία Έψιλον στηρίζει το περιβάλλον και την κοινωνία;

Διαβάζεται σε 4'
Πώς η Coca– Cola Τρία Έψιλον στηρίζει το περιβάλλον και την κοινωνία;
Coca-Cola Hellenic Greece, 2023 Credit: Ed Robinson/OneRedEye

Μόνο με την έμπρακτη στήριξη όλης της κοινωνίας θα μπορέσουμε να δώσουμε «ανάσα» στον πλανήτη μας, ο οποίος χρειάζεται -πιο πολύ από ποτέ- τη βοήθειά μας, ώστε να καταφέρει να αναπνεύσει.

Και η Coca-Cola Τρία Έψιλον, αντιλαμβανόμενη αυτή την επείγουσα ανάγκη, έχει ρίξει όλο το βάρος στην ελαχιστοποίηση του ανθρακικού της αποτυπώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αλυσίδας αξίας. Από την παραγωγή και τα logistics έως την τελική κατανάλωση και την ανακύκλωση.

Ο στόχος για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040 συνεπάγεται από μια σειρά αυστηρών δεσμεύσεων για δύσκολα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η μείωση του πλαστικού, η ανακύκλωση των συσκευασιών και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Και, μέχρι στιγμής, η Coca – Cola Τρία Έψιλον τα έχει πάει περίφημα:

– Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 65,5% των συνολικών αναγκών ενέργειας καλύπτεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές.
– Το 40% των ψυγείων είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, κάτι το οποίο «ψαλιδίζει» την κατανάλωση ενέργειας κατά 77,9 GWh και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 26.628 τόνους.
– «Πρασινίζει» το στόλο των αυτοκινήτων της, προσθέτοντας οχήματα χαμηλών εκπομπών.

Όμως, δεν μείνει μόνο σ’ αυτά. Με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκπομπών σ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων, προωθείται η συνολική μείωση του βάρους των συσκευασιών. Έτσι:

– Καταργείται η πλαστική μεμβράνη στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου και υιοθετείται η πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™, με στόχο τη μείωση 439 τόνων πλαστικού, κάτι που ισοδυναμεί με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 263 τόνους ετησίως. Επίσης, σε αυτήν την κατεύθυνση:

– «Φεύγουν» 258 τόνοι πλαστικού από τις συσκευασίες των αναψυκτικών 500ml και 1,5l.
– «Ψαλιδίζεται» κατά 23% ο όγκος στο PET των συσκευασιών του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ.
– Τοποθετούνται μη αποσπώμενα καπάκια σε όλο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων , εφαρμόζοντας πρώτη τη σχετική νομοθεσία.

Το «πράσινο» εργοστάσιο

Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το Μega-Plant στο Σχηματάρι, όπου η υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής κουτιών αλουμινίου με ταχύτητα 100 km/hh, συμβάλει στη βιώσιμη χρήση φυσικών πόρων, όπως η μείωση χρήσης νερού και κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η συρρίκνωση των εκπομπών.

Πρόκειται για ένα «έξυπνο» και «πράσινο» εργοστάσιο, όπου τουλάχιστον 600 εργαζόμενοι απασχολούνται στις 17 διαφορετικές γραμμές παραγωγής, οι οποίες παράγουν το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το Σχηματάρι καλύπτεται το 75% του όγκου των πωλήσεων στην Ελλάδα, με τη διανομή να αφορά 540 διαφορετικά προϊόντα ημερησίως. Επομένως, η περιβαλλοντική ευαισθησία για την εν λόγω μονάδα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.

Παράλληλα, με το πράσινο εργοστάσιο στη Βοιωτία, η εταιρεία επιδιώκει έως το 2025 να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη μονάδα παραγωγής Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ, ενώ μην ξεχνάμε ότι ήδη χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρικά περονοφόρα οχήματα και διαθέτει τις ανώτατες πιστοποιήσεις για τη χρήση νερού.

Δίπλα στην κοινωνία

Όλα αυτά καθιστούν την Coca – Cola Τρία Έψιλον- σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο έρχεται να ισχυροποιήσει και να ενδυναμώσει την πραγματική προσφορά της εταιρείας στον κοινωνικό ιστό, ο οποίος τόσα χρόνια έχει αγκαλιάσει με το παραπάνω τις προσπάθειες για μια νέα περιβαλλοντική και εταιρική κουλτούρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα