Premia: Το μυστικό της επιτυχίας στο ελληνικό real estate

Premia: Το μυστικό της επιτυχίας στο ελληνικό real estate

Επενδύσεις σε logistics, εμπορικά big-box και κοινωνικού χαρακτήρα ακίνητα.

Το ελληνικό real estate, μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας, φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά μια ιδιαίτερη αίγλη, με τις επενδύσεις να ανεβάζουν αισθητά ρυθμούς και τις εταιρείες του κλάδου να αποτελούν ένα νέο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αυτό, ενώ οι τάσεις σε logistics, αστικές αναπλάσεις και πράσινη ανάπτυξη έρχονται να παράσχουν περαιτέρω ώθηση στον τομέα των ακινήτων.

Και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση η Premia Properties, η οποία αυτή τη στιγμή θεωρείται η Νο.1 αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο του real estate, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας όλα τα καινούρια trends. Με όχημα τη βιώσιμη ανάπτυξη και ένα ευρύ δίκτυο premium πελατών, έχει καταφέρει να εντάξει την Ελλάδα και πάλι στον χάρτη των διεθνών επενδυτικών επιλογών.

Διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 170 εκατομμυρίων ευρώ, συνιστά ενδεχομένως το πιο συζητημένο success story της αγοράς, κάτι το οποίο αποδίδεται και στη μακρά εμπειρία στον χώρο (δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων από το 1990).

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει διεισδύσει σε νευραλγικούς τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, όπως τα logistics, οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η βιομηχανική παραγωγή κ.α. Και όλα αυτά, συνοδευόμενα από ένα ολοένα και μεγαλύτερο δίκτυο πράσινων και κοινωνικών κτιρίων.

Εννέα νέα ακίνητα σε εννέα μήνες

Μόνο μέσα στο τελευταίο 9μηνο, και παρά την πανδημική κρίση, η Premia ενίσχυσε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, επενδύοντας σε εννέα ακίνητα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και του εμπορικού κλάδου (big-box), ενώ για πρώτη φορά εισήλθε και στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η αξία των επενδύσεων του Ομίλου να διευρυνθεί κατά 63% και να φθάσει τα 173,1 εκατ. ευρώ, με το ενεργητικό να ξεπερνάει τα 230 εκατ. ευρώ και τον δανεισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, η καθαρά θέση διαμορφώνεται σε 114,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται εύρωστα, αγγίζοντας τα 44 εκατ. ευρώ, ως απόρροια και της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, μέσω της οποίας η σουηδική Sterner Stenhus απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Το χαρτοφυλάκιο των 171 εκατ. ευρώ

Το μυστικό έγκειται στο ισορροπημένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των συνολικά 26 εν Ελλάδι ακινήτων, μικτής αξίας 171 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων που διαχειρίζεται μέσω ΣΔΙΤ. Πρόκειται για ένα πακέτο ακινήτων υψηλής εμπορευσιμότητας και πολύ καλής ποιότητας κατασκευής.

Το τελευταίο, μάλιστα, αντανακλάται και στις συνεχείς επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, στο πλαίσιο της συστηματικής στροφής προς τα «πράσινα» κτίρια. Άλλωστε, η έμφαση δίνεται κατά κύριο λόγο στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών υψηλής απόδοσης.

Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η δέσμευση για διαφάνεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία, καθώς και η εναρμόνιση με τις πλέον σύγχρονες επιταγές των δεικτών ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση). Ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών, η εταιρεία επιβραβεύτηκε προσφάτως με την ένταξή της στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την παρουσία των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, η Premia διαθέτει μία έμπειρη διοικητική ομάδα, με μακρά επαγγελματική πορεία, υψηλή εξειδίκευση και άριστη γνώση του κλάδου.

Η επόμενη μέρα

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, η οποία προμηνύεται λαμπρή για τον κλάδο του real estate, στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων στους κλάδους που έχει ήδη παρουσία, όπως τα logistics, τα εμπορικά ακίνητα (big-boxes) και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα. Και γιατί όχι να εξετάσει την είσοδο και σε άλλους κλάδους του real estate.

Ταυτόχρονα, με στόχο την περαιτέρω εδραίωση της Premia, η διοίκηση έχει υποβάλλει αίτημα αδειοδότησης ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), κάτι το οποίο αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της επενδυτικής στρατηγικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα