Prodea Investments: Συνεχίζει να “πρασινίζει” το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Prodea Investments: Συνεχίζει να “πρασινίζει” το χαρτοφυλάκιο ακινήτων
Ακίνητα ISTOCK

Προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ, αυξάνονται τα έσοδα από τις νέες εκμεταλλεύσεις.

Στην προώθηση του επενδυτικού πλάνου, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει συμβασιοποιηθεί σε ποσοστό 70%, επικεντρώνεται η διοίκηση της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας, Prodea Investments. Η έμφαση δίνεται δε σε «πράσινες» επενδύσεις σύγχρονων κτιρίων, όπου σήμερα αντιστοιχούν σε αξία 500 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε πως στο ήδη προωθημένο επενδυτικό πλάνο, απομένουν διαπραγματεύσεις για το περίπου 20% των στόχων ενώ το υπόλοιπο 10% έχει λάβει τις προκαταρκτικές εγκρίσεις.

Δεδομένης της ωρίμανσης των επενδύσεων, ήδη για το α’ εξάμηνο του 2023 η Prodea Investments αναμένει επιπλέον ετησιοποιημένα έσοδα της τάξης των 12,4 εκατ.ευρώ (στο τέλος του 2022 αυτά ανέρχονταν σε 160,1 εκατ. ευρώ), ενώ η πρόβλεψη της διοίκησης είναι πως τα επιπλέον ετησιοποιημένα έσοδα θα αυξάνουν βαθμηδόν, φθάνοντας στο α’ εξάμηνο του 2026 στα 26,2 εκατ. ευρώ. Μέρος των επιπλέον εσόδων θα προέλθει από τη μίσθωση και εκμετάλλευση νέων υπό ανάπτυξη ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο από ήδη υφιστάμενες συμβάσεις μισθωμάτων, που δύνανται να αναπροσαρμοστούν βάσει πληθωρισμού (αποτελούν την πλειονότητα).

Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει τις πωλήσεις μη στρατηγικών και μικρών ακινήτων υπολογίζοντας ότι ήδη οι πωλήσεις που έλαβαν χώρα στα έτη 2021 – 2022 πραγματοποιήθηκαν με κέρδος 7,3% σε σχέση με την αγοραία αξία, ενώ επιπλέον 31 εκατ.ευρώ έχουν συμφωνηθεί και αναμένεται να λάβουν χώρα το 2023 με κέρδος 8,4% σε σχέση με την Μεικτή Αξία Ακινήτων.

Μέρος αυτής της ρευστότητας αναμένεται να οδηγηθεί στην απομείωση δανεισμού, ο οποίος στο τέλος του 2022 ανήλθε στα 1,361 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διατηρεί συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου για το 65% των δανειακών της υποχρεώσεων (σε ότι αφορά το επιτόκιο βάσης), με την κ. Τ. Μεσσάρη, CFO της εταιρείας να αναφέρει πως μέσα στον Ιούνιο αναμένεται νέα διαπραγμάτευση μείωσης του spread για δύο

Πέραν των επιχειρησιακών προοπτικών, η διοίκηση της εταιρείας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης της διασποράς (σήμερα κυμαίνεται μόλις στο 7,5%) με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας και διευθύνοντα σύμβουλο, ‘Α. Καρυτινό, να αναφέρει πως στόχος των βασικών μετόχων παραμένει η διάθεση ποσοστού και η αύξηση διασποράς τουλάχιστον στο 15%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα