Στο νέο μπουκάλι της Coca Cola δεν θα μπορείς να βγάλεις το καπάκι
Εσείς πόσα από τα καπάκια που καταναλώνετε, ανακυκλώνετε; Η Coca Cola πήρε θέση για την προστασία του περιβάλλοντος με μια μικρή αλλαγή στα πλαστικά μπουκάλια της.
- 19 Μαΐου 2022 21:51
Μια μικρή αλλαγή μπορεί να έχει ένα μεγάλο αποτύπωμα και η Coca Cola το ξέρει καλά. Γι’ αυτό και αποφάσισε να κάνει μια μικρή μετατροπή στα μπουκάλια της προκειμένου τα καπάκια να μην καταλήγουν οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που θα έπρεπε.
Έτσι στα πλαστικά μπουκάλια των Coke, Coke Zero Sugar, Diet Coke, Fanta, Sprite και Dr Pepper τα καπάκια θα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της υπόλοιπης συσκευασίας διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την διαδικασία της ανακύκλωσής τους.
Η νέα βερσιόν θα κυκλοφορήσει προς το παρόν μόνο στη Μεγάλη Βρετανία ενώ αναμένεται όλα τα μπουκάλια να έχουν αντικατασταθεί μέχρι τις αρχές του 2024.
“Αυτή είναι μια μικρή αλλαγή που ευελπιστούμε ότι θα έχει ένα μεγάλο αποτύπωμα διαβεβαιώνοντας πως όταν ένας καταναλωτής πετάει το μπουκάλι μας, κανένα καπάκι δεν θα μένει πίσω” ανέφερε ο Jon Woods γενικός διευθυντής της εταιρείας στη χώρα.
Τα πλαστικά που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον. Μέσα από ποτάμια, ρέματα, απορροές αλλά και τον αέρα καταλήγουν στη θάλασσα αποτελώντας μόνιμο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα, την υγεία των θαλασσών, των προστατευόμενων ειδών που ζουν σε αυτές αλλά και των ανθρώπων.
Σύμφωνα με μία δια-μεσογειακή έρευνα, εκτιμάται ότι περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο. Εκτιμάται επίσης, ότι όλοι οι οργανισμοί που τρέφονται με ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, περιέχουν σε κάποιο βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό, καθώς οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και τελικά μέσα από αυτήν καταλήγουν και στον άνθρωπο.
Μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύτηκαν, για πρώτη φορά, μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα. Μάλιστα οι επιστήμονες βρήκαν τα μικροσκοπικά σωματίδια σχεδόν στο 80% των ανθρώπων που ελέγχθηκαν.
Η ανακάλυψη δείχνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο σώμα και να εγκατασταθούν σε όργανα. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη άγνωστες. Ωστόσο, οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 22 ανώνυμους δότες, όλοι υγιείς ενήλικες και βρήκαν πλαστικά σωματίδια σε 17. Τα μισά δείγματα περιείχαν πλαστικό PET, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε μπουκάλια νερού, ενώ 1/3 περιείχε πολυστυρένιο, που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία τροφίμων και άλλων προϊόντων. Το 1/4των δειγμάτων αίματος περιείχε πολυαιθυλένιο, από το οποίο κατασκευάζονται πλαστικές σακούλες.
Άγνωστο, μέχρι στιγμής, τι συμβαίνει στο σώμα μας
“Η μελέτη μας είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε σωματίδια πολυμερούς στο αίμα μας – είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο καθηγητής Dick Vethaak, οικοτοξικολόγος στο Vrije Universiteit Amsterdam στην Ολλανδία. “Αλλά πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνα και να αυξήσουμε τα μεγέθη των δειγμάτων, τον αριθμό των πολυμερών που αξιολογούνται κ.λπ.”. Περαιτέρω μελέτες από διάφορες ομάδες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είπε.
“Είναι σίγουρα λογικό να ανησυχούμε”, είπε ο Vethaak στον Guardian. “Τα σωματίδια είναι εκεί και μεταφέρονται σε όλο το σώμα”. Είπε ότι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα μικροπλαστικά ήταν 10 φορές υψηλότερα στα κόπρανα των μωρών σε σύγκριση με τους ενήλικες και ότι τα μωρά που τρέφονται με πλαστικά μπουκάλια καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια την ημέρα.
“Γνωρίζουμε επίσης γενικά ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε χημικά και σωματίδια”, είπε. “Αυτό με ανησυχεί πολύ”.
Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Environment International και προσάρμοσε τις υπάρχουσες τεχνικές για την ανίχνευση και ανάλυση σωματιδίων τόσο μικρών όσο 0,0007 mm. Μερικά από τα δείγματα αίματος περιείχαν δύο ή τρεις τύπους πλαστικού. Η ομάδα χρησιμοποίησε βελόνες σύριγγας από χάλυβα και γυάλινους σωλήνες για να αποφύγει τη μόλυνση.
Ο Vethaak αναγνώρισε ότι η ποσότητα και ο τύπος του πλαστικού διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δειγμάτων αίματος. “Αλλά αυτή είναι μια καινοτόμα μελέτη”, είπε, με περισσότερη δουλειά τώρα να χρειάζεται. Είπε ότι οι διαφορές μπορεί να αντικατοπτρίζουν τη βραχυπρόθεσμη έκθεση πριν από τη λήψη των δειγμάτων αίματος, όπως η κατανάλωση από ένα φλιτζάνι καφέ με πλαστική επένδυση ή η χρήση πλαστικής μάσκας προσώπου.
“Το μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει στο σώμα μας;” είπε ο Vethaak. “Διατηρούνται τα σωματίδια στο σώμα; Μεταφέρονται σε ορισμένα όργανα, όπως να ξεπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό; Και είναι αυτά τα επίπεδα αρκετά υψηλά για να προκαλέσουν ασθένεια; Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω έρευνα για να μπορέσουμε να μάθουμε”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις