Sunlight: Η νέα εξαγορά και οι λόγοι υπαναχώρησης από το gigafactory
Διαβάζεται σε 3'Στόχος ο διπλασιασμός τζίρου και κερδοφορίας έως το 2030 για την ελληνική πολυεθνική. Η νέα εξαγορά και οι σταθερές ετήσιες επενδύσεις. Οι πολιτικές της Ε.Ε. ακύρωσαν την επένδυση των 2 δις. ευρώ για το gigafactory.
- 17 Ιανουαρίου 2025 06:44
Την εξαγορά μεριδίου γερμανικής εταιρείας μπαταριών με εφαρμογή στη ναυτιλία, διεισδύοντας σ’ ένα νέο τομέα εφαρμογής των «πράσινων» συσσωρευτών ενέργειας ολοκληρώνει εντός των ημερών η Sunlight, επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια του επενδυτικού της προγράμματος, παρά το γεγονός του ότι εγκατέλειψε την επιλογή δημιουργίας gigafactory, της επένδυσης των 2 δις. ευρώ που προετοίμαζε ήδη από τα χρόνια των μνημονίων.
Με την παραπάνω κίνηση, η εταιρεία εισέρχεται σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο με αυξημένη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις, ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα, που μειώνουν τις εκπομπές και προωθούν τη βιωσιμότητα, ενισχυμένη από τεχνολογικές εξελίξεις και αυστηρούς κανονισμούς που μπαίνουν στη ναυτιλία.
Η νέα εξαγορά έρχεται δε μετά από μπαράζ εξαγορών τα προηγούμενα χρόνια που κατέστησαν την Sunlight μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.
Οι δε επενδύσεις της κατά μέσο όρο ήταν 100 εκατ. ευρώ ανά έτος την τελευταία 5ετία, ενώ συνεχίζει να επενδύει 100 εκατ. ευρώ στην Sunlight Technosystems με βάση το Κιλκίς ώστε να επεκτείνει την παραγωγή πρώτων υλών και εξαρτημάτων για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Σημειώνεται πως ο όμιλος της Sunlight σήμερα έχει παρουσία σε 14 χώρες και 4 ηπείρους με 35 εγκαταστάσεις, τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ και 3.600 εργαζόμενους. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος δε, όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής του ομίλου Olympia, του οποίου η βιομηχανία είναι 100% θυγατρική, Ανδρέας Αθανασόπουλος, είναι η Sunlight να έχει διπλασιάσει κύκλο εργασιών και κερδοφορία έως το τέλος της δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται πως το 2023 τα μεγέθη της, που ενσωμάτωσαν και τις πρόσφατες εξαγορές εταιρειών, αυξήθηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, η Sunlight ενίσχυσε κατά 161,2%, σε άνω του 1,088 δισ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών της. Τα μεικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 181%, σε περίπου 229 εκατ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διευρύνονται κατά 118%, σε 110,2 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την απόφαση να μην προχωρήσει στην επένδυση δημιουργίας του gigafactory, παρά την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους (TAA, Innovation Fund) αλλά και τραπεζικό δανεισμό, η διοίκηση αντιτάσσει ισχυρές προκλήσεις που υπονόμευσαν το μέλλον μιας τέτοιας επένδυσης.
Εκτός από την πρόσφατη κατάρρευση του κολοσσού των μπαταριών στην Ευρώπη Northvolt που είχε μάλιστα εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση 16 δισ. ευρώ, οι αποσπασματικές πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό της Κίνας αποτέλεσε την κύρια αιτία αλλαγής σχεδίων για την Sunlight (καθώς ήδη πανευρωπαϊκά έχουν ακυρωθεί 16 επενδύσεις για την παραγωγή μπαταριών λιθίου).
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη για την απεξάρτηση της από την Κίνα, ενώ την ίδια ώρα κινεζικές επιχειρήσεις εγκαθίστανται επιθετικά στην Ευρώπη. Τέλος, παράγοντας που έπαιξε το ρόλο του στις αποφάσεις είναι και η αβεβαιότητα που προκαλείται και από την αναγγελία Τραμπ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Σημειώνεται δε πως με χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως η όλη πρόθεση επένδυσης είχε την πλήρη στήριξη της ελληνικής πολιτείας εξασφαλίζοντας μερικές επιδοτήσεις, αλλά και υποστηρίζοντας το αίτημα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, που η εταιρεία είχε εξασφαλίσει αλλά προφανώς δεν θα αξιοποιήσει.