Sustainability στην ενέργεια: Το φωτεινό παράδειγμα της Protergia

Sustainability στην ενέργεια: Το φωτεινό παράδειγμα της Protergia

Λίγα λόγια για τις δεσμεύσεις - και ακόμα σημαντικότερα - τις πράξεις που φέρνουν την Protergia στη θέση του οδηγού.

Από τους 17 στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη στο δρόμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο έβδομος αναφέρεται ξεκάθαρα στον τομέα της ενέργειας. “Affordable and clean energy”. Κι όμως είναι μόνο ένας από εκείνους τους στόχους που ακουμπούν και αφορούν τις εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως, οι οποίες έχουν ηγετικό ρόλο στο δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και το αποδεικνύουν σε κάθε τομέα της λειτουργίας τους και των πρακτικών τους. Βαδίζουν όμως όλες οι εταιρείες ενέργειας στο μονοπάτι του Sustainability;

Στη χώρα μας η εταιρεία MYTILINEOS έχει κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια όχι απλά να βρει το μονοπάτι της Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά να ανοίξει το δρόμο διάπλατα και για τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς να ακολουθήσουν το δικό της παράδειγμα. Σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας γίνονται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Protergia λοιπόν, ως αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS έχει στο DNA της να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα στο πελάτες της με πυξίδα την αειφορία και την εταιρική υπευθυνότητα.

Επιπλέον στόχος της Protergia όμως για τη συνέχεια είναι να κάνει το αδύνατο να συμβεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Protergia ζήτησε από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει το δικό του time-out, να βγει για λίγο έξω από τα γήπεδα και να δείξει τον δρόμο για έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο “Greek Freak” παίρνει για πρώτη φορά έναν ρόλο όπου δεν είναι ο υπεράνθρωπος αθλητής που όλοι ξέρουμε. Είναι ένας νέος άνθρωπος που ανησυχεί για το μέλλον και θέλει πάνω από όλα να φροντίσει αυτό το μέλλον να είναι το καλύτερο δυνατό για όλους και φυσικά για την οικογένειά του. Αυτό δηλαδή που κάνει και η MYTILINEOS.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκει τον χρόνο για να σκεφτεί και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του. Δίπλα στη φύση, δημιουργεί κάτι ουσιαστικό με τα χέρια του. Κάτι που έχει αξία να περάσει στην επόμενη γενιά. Και δεν είναι τόσο η κατασκευή που δείχνει το δρόμο προς το μέλλον, αλλά ο τρόπος σκέψης.

Ο τρόπος με τον οποίο η MYTILINEOS και μέσα από την Protergia δημιουργεί και προσφέρει αξία αποτελεί βασικό στοιχείο του επιχειρηματικού της μοντέλου. Από την προσέγγιση των αγορών, την ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων με τους πελάτες της, την προμήθεια πρώτων υλών, την παραγωγή, την προώθηση, την πώληση και το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων της μέχρι και την άντληση εσόδων, η εταιρεία δημιουργεί μία σημαντική αλυσίδα αξίας με ισχυρή κοινωνική και οικονομική επίδραση.

Αυτή η αλυσίδα αξίας και το εύρος των ενεργειών οι οποίες συνεισφέρουν σε αυτή είναι ενδεικτικά της προσήλωσης της MYTILINEOS στο δρόμο του Sustainability, όχι μόνο στο αναμενόμενο πεδίο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά και στον πυρήνα των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης που περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο. Η MYTILINEOS υποστηρίζει εισοδήματα, φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας και, κατά αντιστοιχία, το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτές και συνεργάτες της στη δική τους σφαίρα επιρροής. Παράγοντας έτσι πολλαπλό θετικό αποτύπωμα που εκτείνεται, πέρα από τα όρια δραστηριοποίησης της εταιρείας.

Τι συμβαίνει όμως στις μονάδες παραγωγής; Γιατί εκεί το όποιο αποτύπωμα, θετικό ή αρνητικό για μία εταιρεία, είναι προφανές. Η Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, διαχειρίζεται όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της εταιρείας, που περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα). Η εταιρεία διαχρονικά επενδύει σε μονάδες οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και μπορούν να βοηθήσουν στους εθνικούς στόχους της χώρας για το κλίμα.

Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, όπου εδρεύει ο κύριος όγκος των σταθμών της Protergia, επιδιώκει να είναι ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής και φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού συστήματος της εταιρείας. Έτσι, έχει επενδύσει στο Φυσικό Αέριο, το μεταβατικό καύσιμο μέχρι την πλήρη μετάβαση στις παραγωγή ενέργειας μόνο από ΑΠΕ, το οποίο είναι η πρώτη ύλη των σταθμών παραγωγής της. Εξάλλου, η νέα μονάδα που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 έχει ως καύσιμο το Φυσικό Αέριο και έτσι το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου θα εντάξει στο ενεργητικό του μια μονάδα θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, κάνοντας πράξη την “καθαρή” ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα.

Κι αν θυμηθούμε τι προσδιόριζε ο έβδομος από τους δεκαεπτά SDGs, η “καθαρή” ηλεκτροπαραγωγή είναι στο επίκεντρο του “affordable and clean energy”.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο όμως είναι και η πάσα που δίνει η Protergia και κατ’ επέκταση η MYTILINEOS στους καταναλωτές της. Ώστε να τους παροτρύνει να ακολουθήσουν και εκείνοι τις πρακτικές που θα τους φέρουν πιο κοντά σε sustainable επιλογές. Ο εξελιγμένος τρόπος που προσφέρει τα προϊόντα της η Protergia ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο με νέες δυνατότητες για χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Έτσι, «πράσινες» υπηρεσίες όπως το Net Metering και η Ηλεκτροκίνηση δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συμβάλλουν κι εκείνοι σε ένα πιο ουδέτερο αποτύπωμα.

Η στρατηγική της εταιρείας στον τομέα του περιβάλλοντος είναι δεδομένη και συνάδει με τον συνολικό τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για τις δράσεις της εταιρείας στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων της, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας αλλά και της ευθύνης της εταιρείας.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες της Protergia που συνδέονται άμεσα με το κομμάτι της Βιώσιμης Ανάπτυξης:

  • Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μέσω περαιτέρω επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Κατασκευή νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT), ισχύος 826MW, για περαιτέρω εδραίωση της θέσης της Εταιρίας ως κορυφαίου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά φυσικού αερίου με μερίδιο αγοράς 32%, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος παραγωγής ενέργειας.

Η μόνιμη δέσμευση της MYTILINEOS για Αειφόρο Ανάπτυξη δεν είναι απλά ένα slide στην παρουσίαση ενός συνεδρίου. Είναι η καθημερινότητα μίας εταιρείας που έχει θέσει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της αλλά και της λειτουργίας της εκείνες τις συνισταμένες και τις προδιαγραφές που οδηγούν με βεβαιότητα και αισιοδοξία προς ένα sustainable μέλλον.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο νιώθουμε ότι η συνολική δράση της MYTILINEOS τόσο στο κομμάτι της ενέργειας όσο και στους άλλους τομείς των δραστηριοτήτων της αποτελεί ένα σημάδι ότι το μέλλον της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας είναι σε καλά χέρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα