Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία και αναθεώρηση στόχων

Διαβάζεται σε 7'
Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία και αναθεώρηση στόχων
ISTOCK

Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν στο εννεάμηνο κερδοφορία ύψους 3,725 δις. ευρώ. Ποιοι παράγοντες εκτόξευσαν την κερδοφορία. Πόσα δάνεια έριξαν στην οικονομία. Αύξηση μερισμάτων και ταχύτερη απόσβεση αναβαλλόμενου φόρου.

Μια ακόμη ισχυρή επιβεβαίωση ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και είναι πλέον σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Το πλέον ισχυρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε ανοδική αναθεώρηση των βασικών οικονομικών τους στόχων για το 2024, αυξάνουν την ανταμοιβή των μετόχων τους ενώ συντονισμένα προχωρούν και στην απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρους 7 έως 9 χρόνια νωρίτερα από το 2041 βγάζοντας από πάνω τους και το τελευταίο «βαρίδι» από την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Συνολικά οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες εμφάνισαν στο εννεάμηνο ισχυρή κερδοφορία ύψους 3,725 δις. ευρώ και συνολικές επιδόσεις που οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των βασικών οικονομικών στόχων για την τρέχουσα χρήση.

Ως εκ τούτου οι διοικήσεις και των τεσσάρων τραπεζών ενημέρωσαν τους αναλυτές ότι προχωρούν στην αύξηση των δεικτών διανομής μερισμάτων στους μετόχους ήδη από την χρήση του 2025, ενώ το πρόγραμμα ανταμοιβής εκτός από μετρητά θα περιλαμβάνει και επαναγορά ιδίων μετοχών.

Σε ότι αφορά στους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις για ακόμη ένα τρίμηνο συγκαταλέγονται η ανθεκτικότητα των επιτοκιακών εσόδων παρά τις συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούνιο, κυρίως χάρη στην ισχυρή πιστωτική επέκταση που καταγράφεται η οποία όμως κατευθύνθηκε αποκλειστικά προς τις επιχειρήσεις και δει τις μεγάλες. Συνολικά τα επιτοκιακά έσοδα για το 9μήνο ανήλθαν σε περίπου 6,35 δισ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες σε περίπου 1,54 δισ.

Την ίδια στιγμή ύστερα από την συμφωνία με τις εποπτικές αρχές και με εφαλτήριο τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις όλες οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν συντονισμένα στην απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου 7 έως 9 χρόνια νωρίτερα του 2041.

Alpha Bank

Αύξηση κατά 16% σημείωσαν σε ετήσια βάση τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2024 και ανήλθαν στα 665,8 εκατ. ευρώ ενώ σημαντική βελτίωση κατέγραψαν και οι βασικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,243 δισ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες σε 306 εκατ. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη η τράπεζα παρουσίασε ρεκόρ νέων εκταμιεύσεων στην Ελλάδα, ύψους 3 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 46% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, επίδοση που ήταν αποτέλεσμα του ρεκόρ νέων εκταμιεύσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες και κατέγραψαν αύξηση 51% σε τριμηνιαία βάση. Η ρευστότητα της Alpha Bank κατευθύνθηκε κυρίως στους κλάδους εμπορίου, μεταφορών, μεταποίησης, ενέργειας και κατασκευών. Στο 9μηνο 2024, οι νέες εκταμιεύσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 7 δισ. ευρώ σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 26% σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης CET1, ενσωματώνοντας πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη για το 2024, ενισχύθηκε σε 15,5% ενώ ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκε σε 4,6%.

Eurobank

Με τις δραστηριότητες στο εξωτερικό να εξελίσσονται σε «χρυσοτόκο όρνιθα» για την Eurobank, η τράπεζα ανακοίνωσε για το 9μηνο προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,145 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 498 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Φ. Καραβίας ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα το 50% από τα κέρδη του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γ ‘ τρίμηνο 2024 αποτέλεσε ορόσημο για την τράπεζα, καθώς ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στον ισολογισμό του Ομίλου την Ελληνική Τράπεζα στην οποία η Eurobank αύξησε το ποσοστό της στο 68,81% από 55,962%. Πλέον, το μέγεθος του ισολογισμού της Eurobank προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, με 50 δισ. ευρώ δάνεια και 75 δισ. ευρώ καταθέσεις και μια ισορροπημένη κατανομή σε τρεις βασικές αγορές: Ελλάδα με 60% του ενεργητικού, Κύπρο με 27% και Βουλγαρία με 11%. Η Eurobank είχε αύξηση δανείων 2,1 δισ. ευρώ και αναμένει για φέτος καθαρή πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 2,9%. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας και ο δείκτης CET1 διαμορφώνονται σε 20,9% και 17,8%, αντίστοιχα.

Εθνική Τράπεζα

Σημαντική αύξηση κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σημείωσαν τα οργανικά κέρδη μετά φόρων της Εθνικής Τράπεζας με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 983 εκατ. ευρώ. Συμφωνα με την ενημέρωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Π. Μυλωνά στους αναλυτές η ισχυρή κερδοφορία είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη CET1 σε 18,7%, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για διανομή το 2025 μερίσματος 40% από τα κέρδη του 2024. Μάλιστα το μέρισμα θα αυξηθεί το 2025 στο 50% των κερδών.

Ο Συνολικός Δεί κτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ενισχύθηκε κατά 130 μ.β. από την αρχή του έτους, σε 21,5%. Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 17,5%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες σε 301 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας η Εθνική Τράπεζα πέτυχε πιστωτική επέκταση που άγγιξε τα 1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Ωστόσο τα εγκεκριμένα μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις εταιρικών δανείων τον Οκτώβριο ύψους περίπου 1 δισ. δημιουργούν προϋποθέσεις υπέρβασης του στόχου πιστωτικής επέκτασης κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2024. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 3,3%.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς που άνοιξε πρώτη τον χορό δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πέτυχε για το εννεάμηνο ιστορικά υψηλά εξομαλυμένα καθαρά κέρδη ύψους 932 εκατ. ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 18%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,575 δισ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες σε 480 εκατ. όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,9 δισ. ευρώ στο 9μηνο, με εκταμιεύσεις 2,8 δισ. στο γ ‘ τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται στο 3,2%. Ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 14,7% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων σε 19,9%. Σε ότι αφορά στην ανταμοιβή των μετόχων η διοίκηση προχώρησε στην πρόβλεψη για διανομή μερίσματος αυξημένη στο 35% των κερδών για φέτος, και σταδιακή αύξηση τα επόμενα χρόνια η οποία θα φτάσει στο 50% των κερδών το 2025.

Η επόμενη μέρα

Η νέα πραγματικότητα αλλάζει τους στόχους των ελληνικών τραπεζών και πλέον προτεραιότητα είναι να διατηρήσουν τα καθαρά κέρδη στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ ετησίως και η ετήσια διανομή τους να φτάσει σε τουλάχιστον 50% κατά την περίοδο 2025 – 2027. Για να επιτευχθεί όμως ο παραπάνω στόχος θα απαιτηθεί περαιτέρω μεγέθυνσης του ενεργητικού και ανάπτυξης των μη τοκοφόρων εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι η πιστωτική επέκταση θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και προς την λιανική που συνεχίζει καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς να κινείται με αρνητικό πρόσημο, αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα από προμήθειες μέσω διάθεσης μη δανειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα