Τράπεζες: “Πήραν μπροστά” οι χορηγήσεις και έσωσαν τα κέρδη του 2024
Διαβάζεται σε 5'![Τράπεζες](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/10/trapezes-640x426.jpg)
Παρά τα έκτακτα έξοδα του τελευταίου τριμήνου, οι τράπεζες έπιασαν τους στόχους κερδοφορίας για το 2024 λόγω της αύξησης που κατέγραψαν τα νέα δάνεια, ιδιαίτερα προς τις επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις για την πιστωτική επέκταση το 2025.
- 14 Φεβρουαρίου 2025 06:46
Την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας για την χρήση του 2024, παρά τα έκτακτα έξοδα (χορηγία για τις σχολικές μονάδες και δαπάνες εθελουσίας), γνωστοποιούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τις άτυπες συναντήσεις που έχουν τις τελευταίες ημέρες με τους αναλυτές ενόψει της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων στο τέλος Φεβρουαρίου.
Όπως τονίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες, ο στόχος της κερδοφορία για το 2024 κατέστη υπ’ τις παραπάνω συνθήκες εφικτός κυρίως λόγω της αύξησης που κατέγραψαν οι χορηγήσεις δανείων στο 4ο τρίμηνο.
Ο χρόνος για την δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων μετράει αντίστροφα και οι Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Β. Ψάλτης και Π. Μυλωνάς οριστικοποιούν αυτήν την περίοδο τα σχετικά μεγέθη. Την αρχή θα κάνει η Τράπεζα Πειραιώς στις 24 Φεβρουαρίου, θα ακολουθήσει η Eurobank στις 27 του ίδιου μήνα ενώ μια ημέρα αργότερα θα πάρει σειρά η Alpha Bank. Σημειώνεται ότι μαζί με τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης οι τράπεζες θα παρουσιάσουν και τα επιχειρησιακά πλάνα της περιόδου 2025 – 2027.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από τα τραπεζικά επιτελεία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλες οι κατηγορίες δανείων κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι πρόωρες αποπληρωμές χορηγήσεων, λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων. Ως εκ τούτου η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται, σε ετήσια βάση, αυξημένη το 2024 και καλύτερη των προβλέψεων που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά οι τράπεζες
Ήδη με βάση τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τις ακαθάριστες ροές χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσoυν με άνεση τα 10 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα χορήγησαν το 2024 στην ελληνική οικονομία δάνεια συνολικού ύψους 27,64 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεγέθη υψηλότερα κατά 7,8 δισ. ευρώ ή 39,5% σε σύγκριση με το 2023. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος, περί τα 24 δισ. ευρώ, προήλθαν από την επιχειρηματική πίστη, η οποία ολοκλήρωσε τη χρονιά με ετήσια άνοδο της τάξης του 41%. Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν πέρυσι για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και εξαγορών (π.χ. Αττική Οδός), αλλά και με την ωρίμανση έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σε μηνιαία βάση, ο Δεκέμβριος – τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία – έκλεισε με ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 14% αποκλειστικά στον χώρο της επιχειρηματικής πίστης (με υπόλοιπα 83,7 δισ. ευρώ) και καθαρή μηνιαία ροή 2,891 δισ. ευρώ. Έναν μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2004, η πιστωτική επέκταση ήταν 16,2% σε ετήσια βάση, με θετική καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,898 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για το 2025
Με τις προβλέψεις των αναλυτών να συγκλίνουν στην επαναφορά των ευρωπαϊκών επιτοκίων στη ζώνη του 2% μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τις εκτιμήσεις για διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2% – 2,5% το 2025, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη καλύτερα τα επόμενα τρίμηνα.
Πρόκειται άλλωστε για κεντρικό αφήγημα των επιχειρησιακών πλάνων της επόμενης τριετίας που θα παρουσιάσουν μαζί με τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης στο τέλος του μήνα. Ήδη οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών έχουν καταστρώσει τα πλάνα τους τα οποία και προβλέπουν επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα υπάρξει ενίσχυση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης για χρηματοδοτήσεις.
Ως αποτέλεσμα, τα τραπεζικά επιτελεία δηλώνουν έτοιμα να διαθέσουν στην αγορά πιο ελκυστικά προϊόντα αλλά και να μειώσουν τα επιτόκια στα υφιστάμενα προγράμματά τους.
Οι εκτιμήσεις για την πιστωτική επέκταση της επιχειρηματικής πίστης το 2025 δεν αποκλίνουν από τις αρχικές προβλέψεις, που έκαναν λόγο για 2-2,5 δισ. ευρώ ανά τραπεζικό όμιλο, άρα συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων στην ελληνική αγορά – τα εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν σήμερα οι τράπεζες στο ενεργητικό τους – είναι κατά προσέγγιση 84 δισ. ευρώ, όταν έναν χρόνο νωρίτερα (Φεβρουάριος 2024) ήταν 74,510 δισ. ευρώ.
Πέρυσι η καθαρή πιστωτική επέκταση, δηλαδή όλα τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν, αφαιρουμένων των αποπληρωμών, ανήλθε σε 10 δισ. ευρώ. Για φέτος η αγορά προσβλέπει σε επιπλέον καθαρή αύξηση των νέων εκταμιεύσεων κατά 2 δισ. ευρώ, άρα σε συνολικό στόχο καθαρής πιστωτικής επέκτασης περίπου της τάξεως των 12 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, για όλο το τραπεζικό σύστημα φυσικά.
Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσουν την απώλεια στα καθαρά έσοδα από τόκους που θα προκαλέσει η μείωση των επιτοκίων λόγω ΕΚΤ, αλλά και στις προμήθειες, μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα.