“Τρέμει” τον χειμώνα η εστίαση

“Τρέμει” τον χειμώνα η εστίαση
Covid free χώρος εστίασης George Vitsaras / SOOC

"Ταμείο" τον Οκτώβριο ετοιμάζεται να κάνει ο κλάδος εστίασης, μετρώντας αφενός τι πέτυχε κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και της τουριστικής περιόδου αλλά και πως θα συμπεριφερθεί ο καταναλωτής κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τα δεδομένα ωστόσο των εμβολιασμών δεν επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις καθώς στο «δυναμικό» κοινό της εστίασης και της διασκέδασης, δηλαδή στις ηλικίες κάτω 45 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά, αποκλείοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος της πελατειακής βάσης.

Πέραν τούτου η αναγκαστική μετακόμιση σε εσωτερικούς χώρους (όπου επιτρέπονται ως γνωστόν μόνον οι εμβολιασμένοι, μειώνει τον ωφέλιμο εμπορικό χώρο για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Η «διόρθωση» που ανακοινώθηκε χθες μέσω ΦΕΚ όσον αφορά τους ανήλικους ανεμβολίαστους και τη δυνατότητα τους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους με rapid test, ικανοποιεί μεν τον «πονοκέφαλο» των οικογενειών (που θα έπρεπε να βγαίνουν για φαγητό χωρίς τα ανήλικα παιδιά τους, ακόμη και να αποφεύγουν τους χώρους εστίασης εντός των malls και των πολυκαταστημάτων), ωστόσο, δεν φαίνεται να αλλάζει άρδην την εικόνα. Κι αυτό γιατί το rapid test έχει κόστος, που θα πρέπει να συνυπολογίσει η μέση οικογένεια- αλλά και γιατί η κατάσταση παραμένει περίπλοκη για μια επιλογή που τελικώς αφορά τη διασκέδαση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντοχές των επιχειρήσεων εστίασης έχουν μειωθεί με τη ΓΣΕΒΕΕ να υπολογίζει πως το 28,9% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 21,6% έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.

Η εκτίμηση αυτή ενδεχομένως να αποτελεί την πλέον αρνητική, καθώς σε τουριστικές περιοχές η αγορά κινήθηκε με ρυθμό «ελατηρίου» τους τελευταίους μήνες, δίνοντας μια πολύ καλή σεζόν. Για την ώρα, πάντως, τα «λουκέτα» στον κλάδο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 1.000, ποσοστό αρκετά συγκρατημένο.

Το σταθερό ζήτημα που προβληματίζει ωστόσο τον κλάδο είναι ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και rapid test. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εστίασης, εκτός από τη διαδικασία ελέγχου – που απαιτεί χρόνο και κάποιες ικανότητες από τους εργαζομένους- βασικό πρόβλημα είναι η πιθανότητα αντιπαραθέσεων, είτε γιατί κάποια έγγραφα δεν θα επιδεικνύονται, είτε γιατί μπορεί να υπάρξουν «μικτές» παρέες που θα απαιτήσουν την είσοδο τους, φέρνοντας τους επιχειρηματίες στο δίλημμα της παρανομίας.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος ζήτησε (και πήρε) τη θεσμοθέτηση οριζόντων κανόνων από την Πολιτεία, προκειμένου να μην χρειαστεί μεμονωμένα να αντιμετωπίζει τους πελάτες. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν επίσης πως ο κλάδος οφείλει να υπερασπιστεί το «πλαίσιο» που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου να μην χάσει την εμπιστοσύνη των εμβολιασμένων και άρα της άλλης μισής εν δυνάμει πελατειακής του βάσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα