Wind – Vodafone: Τόσο κοντά, τόσο μακριά…

Wind – Vodafone: Τόσο κοντά, τόσο μακριά…

Οι δύο εταιρείες ήρθαν κοντά όταν κατάλαβαν ότι ο επόμενος γύρος θα κριθεί από το τηλεοπτικό περιεχόμενο στα πακέτα των υπηρεσιών τους

Far away, so close… τιτλοφορείται ένα τραγούδι των U2 που σίγουρα θυμούνται οι παλιότεροι, και όσοι το φέρνουν στη μνήμη, αναμφίβολα μπορούν να πουν ότι ταιριάζει «γάντι» στη σχέση των γαλάζιων και των κόκκινων της κινητής τηλεφωνίας. Wind και Vodafone, όσο κι αν θέλουν να εμφανίζονται ως ανταγωνιστές –και είναι- παραμένουν σχεδόν αγκαλιασμένες στο βαλς των εξελίξεων του κλάδου, σε σημείο που να εγείρουν ερωτήματα για τη μετεξέλιξη της σχέσης τους.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι να καταγραφούν τα δεδομένα στον επόμενο γύρο της συγκέτρωσης στα telecoms οπότε και θα φανεί εάν ο χορός αυτός ήταν μια άσκηση επιχειρηματικής επιδεξιότητας ή μια δοκιμασία αναμονής μέχρι την καθοριστική κίνηση που θα αναδείξει τον μεταξύ τους νικητή για την επόμενη ημέρα. Που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη του ισχυρότερου παίκτη που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τον όμιλο του ΟΤΕ.

Η Wind και η Vodafone ήταν ανταγωνιστές από την εποχή που ονομάζονταν Telestet και Panafon. Για την ακρίβεια, πολύ πριν ο (ακόμη κρατικός) όμιλος του ΟΤΕ «ριχτεί» με την Cosmote στην μάχη της κινητής, και πολύ πριν οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας διαπιστώσουν ότι οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και τα πακέτα quad play (κινητή, σταθερή, internet, τηλεόραση) είναι αυτά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της μάχης στην επόμενη ημερα του κλάδου των telecoms. Τα πράγματα όμως άλλαξαν.

Μετά από δύο rebrandings, την έλευση και αποχώρηση του Ναγκίμπ Σαουίρις και μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική ιστορία, η σημερινή Wind είναι ένας υγιέστατος τηλεπικοινωνιακός όμιλος με δύο σημαντικά funds στη θέση των μεγαλομετόχων, επιθετικές βλέψεις για το μέλλον, λειτουργικά κέρδη και ένα επενδυτικό πρόγραμμα 415 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Αντίστοιχα, με ένα rebranding και ιδιοκτησιακή μετεξέλιξη, η πάλαι ποτέ Panafon του Γιώργου Κορωνιά είναι σήμερα θυγατρική του βρετανικού κολοσσού Vodafone, με τεράστιες δυνατότητες χάρη στο ταμείο και το δίκτυο της μητρικής το οποίο συνέβαλε πρόσφατα στην εξαγορά της Hellas on Line που χάρισε στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή ένα πελατολόγιο της τάξης των 110.000 πελατών στη σταθερή τηλεφωνία.

Οι δύο εταιρείες ήρθαν κοντά όταν κατάλαβαν ότι ο επόμενος γύρος θα κριθεί από το τηλεοπτικό περιεχόμενο στα πακέτα των υπηρεσιών τους. Ήταν η περίοδος του 2011 που ο ΟΤΕ, μετονόμαζε το ConnX-TV σε ΟΤΕ ΤV και ξεκινούσε τη μάχη απέναντι στη Forthnet (πoυ είχε εξαγοράσει τη NOVA έναντι 280 εκατ. ευρώ), ενώ οι δύο «κινητοί» έμεναν εκτός τηλεοπτικού νυμφώνος.

Την περίοδο 2011-12 η εισηγμένη Forthnet ήταν ο απόλυτος παίκτης στη συνδρομητική TV όταν το «βάρος» της εξαγοράς της NOVA (που ήταν όμως πλέον και το βασικό της προϊόν) άρχισε να ταλαιπωρεί τους ισολογισμούς της. Η εμπλοκή της Emirates Telecommunications που κατέχει το 45% ως μεγαλομέτοχος της εισηγμένης δεν φάνηκε να μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα καθώς οι Άραβες επενδυτές δεν θέλησαν να ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική δραστηριότητα.

Εκ των πραγμάτων η Forthnet/NOVA έγινε το μήλο της έριδος στα telecoms και το καλοκαίρι του 2013, λίγο μετά το ναυάγιο στην απόπειρα συγχώνευσης Vodafone – Wind το 2012, άρχισαν τα χτυπήματα. Η πρώτη κίνηση έγινε από τη Wind που απέκτησε μεγάλο πακέτο στον όμιλο Forthnet/NOVA εξαγοράζοντας σχεδόν το 33% και αποκτώντας την καταστατική (σ.σ. αλλά όχι θέση στο ΔΣ). Ακολούθησε η Vodafone που με αφορμή την ΑΜΚ της Forthnet κατέβαλε περίπου 10 εκατ. ευρώ για ένα ποσοστό της τάξης του 6,51%.

Επόμενη και μη αναμενόμενη κίνηση ήταν η αιφνιδιαστική συμφωνία κόκκινων και γαλάζιων με την οποία η Vodafone απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για να αγοράσει τμήμα του ποσοστού 32,26% που ελέγχει η Wind στη Forthnet. Εφόσον ασκηθεί η option, το ποσοστό της Vodafone στη Forthnet θα αυξηθεί σε 19,75% και πρακτικά θα «μοιράζεται» με όσο έχει και η Wind. Η ουσία πάντως ήταν ότι οι δύο μαζί όμως ελέγχουν σχεδόν το 40% της Forthnet και ήδη έχουν κινηθεί να διαπραγματευτούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Forthnet από τους Άραβες της Emirates. Η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε δυο φορές και ισχύει μέχρι το προσεχές φθινόπωρο αποδεικνύοντας ότι οι δύο εταιρείες κινούνται μαζί στην προοπτική εξαγοράς της Forthnet. Στο πλαίσιό της άλλωστε υπέβαλαν και μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του πακέτου της Emirates το 2014.

Σήμερα και οι δύο όμιλοι, μπορεί να χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο απόκτησης της πλειοψηφίας της Forthnet ως ένα plan B, πλην όμως βρίσκονται κοντά σε κάθε φάση των εξελίξεων. Άλλωστε και η πρόσφατη συμφωνία της Forthnet με τις δανείστριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της (325 εκατ. ευρώ) μέσα από ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του δανεισμού, δίνει στο δίδυμο «κόκκινων και γαλάζιων» τη δυνατότητα να κινηθούν όπως επιθυμούν από τη θέση του μετόχου. Ενδεχομένως εξαγοράζοντας πολυπόθητα ποσοστά οικονομικότερα απ ότι είχαν φανταστεί το 2014 με την κοινή πρόταση που είχε αποτιμηθεί στο επίπεδο των 150-190 εκατ. ευρώ.

Συμπλέουν, λοιπόν, σε όλα οι δύο όμιλοι;

Την περασμένη άνοιξη, η Wind απάντησε πως «παραμένουμε ανταγωνιστές σε εμπορικό επίπεδο τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία. Αυτό δεν θα αλλάξει ακόμη και αν προχωρήσει η από κοινού εξαγορά της Forthnet».

Παρ΄ όλα αυτά λίγες εβδομάδες αργότερα Wind και Vodafone υπέγραψαν νέο MOU που προβλέπει τη συνεργασία τους για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερών υποδομών νέας γενιάς (4G) με τη χρήση οπτικών ινών. Λίγο νωρίτερα είχαν δουλέψει και το πρόγραμμα Sharing χάρη στο οποίο οι δύο παίκτες είχαν βάλει τι βάσεις για την ανάπτυξη των τεχνολογιών 4G.

Το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια μεταξύ των δύο παικτών, παραμένει αντικείμενο εικασιών. Άλλωστε την περίοδο αυτή και οι δύο μελετούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους για τη Forthnet.

Κάποιοι βλέπουν στο μεγάλο ταμείο της μητρικής Vodafone τη δυνατότητα να καταπιεί το «γαλάζιο» μαγαζί εξαγοράζοντας τις θέσεις των δύο μεγάλων funds (Anchorage και Goldentree). Προχωρημένο το σενάριο, απαντούν οι καλύτερα ενημερωμένοι, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που όλα κινούνται θετικά για την Wind, κυρίως δε υα οικονομικά της αποτελέσματα.

Και κάποιοι άλλοι βλέπουν τη στρατηγική συνεργασία των δυο ομίλων σαν μια αναγκαία συνθήκη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος δυο μεγάλων ομίλων στην ελληνική αγορά.

Βέβαια για να συμβεί αυτό προηγουμένως θα πρέπει να κριθεί το μέλλον της Forthnet, αλλά και της Cyta που έχει μπει στο στόχαστρο των «γαλάζιων».

πηγή: economy365

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα