ZERO WASTE HORECA: Μια νέα εποχή για τη βιωσιμότητα στην ελληνική φιλοξενία
Διαβάζεται σε 4'
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola, έρχεται να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιχειρήσεων HoReCa και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο.
- 12 Μαρτίου 2025 10:17
Στη σύγχρονη εποχή, η βιωσιμότητα έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ευημερία των επιχειρήσεων. Η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση πόρων και η υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων αποτελούν πλέον αναπόσπαστα στοιχεία ενός ανταγωνιστικού και καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου.
Την ίδια στιγμή, η στροφή προς τις βιώσιμες πρακτικές δεν αποφέρει μόνο οφέλη στο περιβάλλον, αλλά ενισχύει σημαντικά και την αξιοπιστία των ίδιων των επιχειρήσεων, καθιστώντας τις ελκυστικές σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των καταναλωτικών του επιλογών.
Ο τομέας της φιλοξενίας και της καφεστίασης (HoReCa) αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους που μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικά σε χώρες με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Ελλάδα, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν θετικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας και να προωθήσουν ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας, βασισμένο στην υπευθυνότητα και την καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA έρχεται να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιχειρήσεων HoReCa και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο.
Σχετικά με το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA υλοποιείται από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation και την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις HoReCa τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη εκπαίδευση για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, με απώτερο σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και τη δημιουργία ενός πιο υπεύθυνου επιχειρηματικού μοντέλου.
Ειδικότερα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.zerowastefuture.gr, που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2022, οι επιχειρήσεις μπορούν να εγγραφούν δωρεάν, να ενημερωθούν και να λάβουν καθοδήγηση σχετικά με τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζει το πρόγραμμα περιλαμβάνουν:
- Τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση
- Την εξοικονόμηση ενέργειας
- Τη μείωση της σπατάλης νερού
- Την υιοθέτηση βιώσιμων προμηθειών
Ο αντίκτυπος του προγράμματος
Από την έναρξή του, το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA έχει προσελκύσει περισσότερες από 2.800 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενσωματώσει βιώσιμες πρακτικές στη λειτουργία τους και πλέον μπορούν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις που φέρει η νέα νομοθεσία, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά και να προσελκύουν το ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να διακριθούν και να επιβραβευθούν για τις καινοτόμες βιώσιμες πρακτικές τους. Ειδικότερα, μέσα από το σύστημα αξιολόγησης του προγράμματος, μπορούν να λάβουν χρηματικά έπαθλα για τις πρωτοβουλίες τους, καθώς και διακρίσεις Zero Waste – Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη – ανάλογα με το επίπεδο υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών σε όλο το φάσμα της λειτουργίας, που εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς τομείς: τη διαχείριση απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, καθώς και τη χρήση βιώσιμων προμηθειών.
Φέτος, η κορύφωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2025 σε ειδική τελετή βράβευσης «Zero Waste HoReCa Awards», με την παρουσία προσωπικοτήτων του δημόσιου χώρου και της επιστημονικής κοινότητας. Εκεί, 210 επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη 26μελή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Πολιτείας (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ και Τοπική Αυτοδιοίκηση), της ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων οικονομικών και κοινωνικών φορέων, βραβεύτηκαν με Zero Waste Διακρίσεις (Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη), ενώ 11 επιχειρήσεις βραβεύτηκαν με ειδικά χρηματικά έπαθλα για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους.
Ένα μέλλον βασισμένο στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα
Η υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας δεν αποτελεί απλώς μια προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά μια στρατηγική επένδυση για το μέλλον. Με τη συμβολή προγραμμάτων όπως το ZERO WASTE HORECA, οι επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσελκύσουν ένα κοινό που αναζητά περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιλογές.
Ο δρόμος προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο επιχειρηματικό τοπίο έχει ήδη ανοίξει. Το στοίχημα πλέον είναι η διαρκής εξέλιξη και η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, ώστε ο κλάδος HoReCa να συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο υπεύθυνης επιχειρηματικής δράσης, επηρεάζοντας θετικά όχι μόνο την αγορά αλλά και την κοινωνία συνολικά.