Γιατί “βουίζουν” τα κουνούπια στα αυτιά μας;
Καθηγητής εντομολογίας εξηγεί πού οφείλεται το ενοχλητικό βουητό των κουνουπιών στα αυτιά μας, το λόγο που χρειάζονται το αίμα που μας πίνουν και τι μας κάνει πιο νόστιμο 'γεύμα''.
- 01 Ιουνίου 2021 11:50
Όταν ακούτε τη λέξη ‘καλοκαίρι’ στο μυαλό έρχονται παραλίες, ηλιοβασιλέματα και βράδια με φίλους. Γενικά, μια ξεγνοιασιά. Σε δεύτερο χρόνο έρχεται στα αυτιά μας το ‘βουητό’ των κουνουπιών μέσα στα αυτιά σας που πάνε ‘σετάκι’ με την εποχή. Το Live Science αποφάσισε να ασχοληθεί με το λόγο τα κουνούπια τριγυρίζουν κοντά στα αυτιά μας και κυρίως, το λόγο που παράγουν τον ενοχλητικό ήχο -τις χειρότερες στιγμές.
Ο Michael Riehle, καθηγητής εντομολογίας στο University of Arizona δήλωσε πως “το βουητό στο αυτί είναι ‘παρενέργεια’ του χτυπήματος των φτερών αυτών των εντόμων. Ο ήχος που παράγεται δεν έχει μεγάλη εμβέλεια. Και για αυτό τον παρατηρούμε όταν είναι κοντά στα αυτιά μας”.
Όπως μας πλησιάζουν, χτυπούν τα φτερά τους περίπου 500 φορές το δευτερόλεπτο, σε συχνότητα 450 με 500 hertz. Συμπτωματικά, είναι αυτή που ‘πιάνουν’ οι ορχήστρες όταν ‘κουρδίζουν’ τα όργανα τους, πριν μια συναυλία.
Δεν μας ρουφούν το αίμα όλα τα κουνούπια, αλλά μόνο τα θηλυκά
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ενόχληση αυτή παράγεται από τα θηλυκά κουνούπια. “Τα αρσενικά και τα θηλυκά κουνούπια ζουν πολύ διαφορετικές ζωές. Τα αρσενικά συνήθως κυκλοφορούν κοντά σε φυτά και ‘πίνουν’ το νέκταρ τους. Δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους. Τα θηλυκά είναι αυτά που χρειάζονται το αίμα, μετά τη συνεύρεση με τα αρσενικά, ώστε να αποκτήσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να παράξουν ‘αυγά’. Επίσης, είναι αυτά που διαθέτουν μοναδικά ‘εργαλεία’ για να βρουν το επόμενο θύμα τους. Από απόσταση τα θηλυκά κουνούπια ‘ενημερώνονται’ για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε από την κορυφή μας. Είναι αυτό που τα διεγείρει, ώστε να αρχίσουν να αναζητούν το ‘θύμα’, πετώντας από και προς αυτό, μέχρι να εντοπίσουν την ‘πηγή‘”. Που είναι το κεφάλι μας.
Όπως πλησιάζουν τα θηλυκά κουνούπια στη θερμότητα του σώματος μας, ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που ‘βγάζουμε’ και βρίσκουν το ‘στόχο’ τους. Χρησιμοποιούν αισθητήρες γεύσης που έχουν στα πόδια τους, για να προσδιορίσουν αν ο άνθρωπος ή άλλο ζώο με αίμα είναι επαρκές για να γίνει το επόμενο ‘γεύμα’ τους.
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως το αίμα τύπου Ο είναι αυτό που προτιμούν περισσότερο από όλα. Ο καθηγητής Riehle εξέφρασε τις αμφιβολίες του, καθώς δεν θεωρεί πως έχουν βρεθεί πειστικά στοιχεία. Λέει ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που κάνουν πιο νόστιμο το ένα ‘γεύμα’ από το άλλο, όπως οι γενετικοί. “Το δέρμα μας εκπέμπει ένα μοναδικό κοκτέιλ αρωμάτων που μας κάνει πιο ελκυστικούς ή όχι από άλλους, στα θηλυκά κουνούπια” διευκρινίζει ο ειδικός.
Άλλη μελέτη διαπίστωσε πως προτιμούν άνδρες που έχουν λιγότερα διαφορετικά βακτήρια στο δέρμα τους, ενώ ελκύονται περισσότερο από ανθρώπους που φορούν σκουρόχρωμα ρούχα. Και μολονότι πιστεύουμε πως τα κουνούπια προτιμούν το κεφάλι μας, η αλήθεια είναι πως προτιμούν τα πόδια μας καθώς εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων. Αλλά όταν βρίσκονται εκεί, δεν τα ακούμε.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το βουητό που είναι πολύ ενοχλητικό για εμάς, είναι μουσική στα αυτιά των αρσενικών κουνουπιών, καθώς αντιλαμβάνονται πως κάποιο θηλυκό κουνούπι ψάχνει ‘σύντροφο’.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις