Έρευνα 20/20: O κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας – Τέλος η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση

Έρευνα 20/20: O κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας – Τέλος η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση

Την επιστροφή του φόβου για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, καταγράφει έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7. Τι απαντούν οι πολίτες για τα μέτρα, τη χρήση μάσκας, το εμβόλιο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το 20/20 του Νews 24/7 παρουσιάζει το 8ο κύμα της έρευνας της aboutpeople σχετικά με την πανδημία του κορονοιού και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρώτη έρευνα για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε  στις 9 Μαρτίου, η δεύτερη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου, η τρίτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου,  η τέταρτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου, η πέμπτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 07 Μαΐου, η έκτη έρευνα, στις 21 Μαΐου και η έβδομη έρευνα στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πολίτες νιώθουν ξανά την απειλή του κορονοϊού, μετά τη χαλάρωση των καλοκαιρινών μηνών, εξακολουθούν να ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις και παραμένουν επιφυλακτικοί για το εμβόλιο.

Καταγράφεται επίσης ραγδαία πτώση της ικανοποίησης από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κυρίως στους τομείς του Τουρισμού και της Παιδείας, καθώς το άναρχο άνοιγμα στην πρώτη περίπτωση και οι παλινωδίες όσον αφορά τον χρόνο και τον τρόπο έναρξης της σχολικής χρονιάς, έχουν όπως φαίνεται μεγάλο πολιτικό κόστος.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

Ένας άλλος κόσμος

Το 75,3% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η ζωή του έχει αλλάξει πολύ και αρκετά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού, λίγο δηλώνει το 20,8% και καθόλου το 3,6%.

Οι γυναίκες νιώθουν ότι έχει αλλάξει περισσότερο ο τρόπος ζωής τους από ότι οι άνδρες.

Παράλληλα βλέπουμε ότι η ανησυχία εξαιτίας της πανδημίας αυξάνεται. Ο κορονοιός θεωρείται απειλή για τον κόσμο για το 76,3% (77,2% τον Ιούλιο), ενώ για την Ελλάδα η ανησυχία εκτοξεύεται στο 74,3% (από 64% τον Ιούλιο) και για την οικογένεια στο 58,7% (από 50,4% τον Ιούλιο).

Μείωση της ικανοποίησης από την πολιτική διαχείριση της κρίσης

Την ίδια στιγμή η ικανοποίηση από τη διαχείριση της κυβέρνησης μειώνεται στο 49,8% (από 63,5% τον Ιούλιο), ενώ μειώνεται και η ικανοποίηση από την στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα: σήμερα είναι στο 21,9% από 26% στην προηγούμενη έρευνα.

Καλά στην Υγεία, οργή για Τουρισμό και Παιδεία

Η ικανοποίηση από τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται στο 55,8%, από τα οικονομικά μέτρα στήριξης στο 41,3% (43,7% τον Ιούλιο).

Σαφώς χαμηλότερη ικανοποίηση καταγράφεται από α) εκπαίδευση/λειτουργία σχολείων 32,1%, β) λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς 28,4% και γ) άνοιγμα τουρισμού 28,1%.

Καλύτερα από την Ευρώπη

Η πλειοψηφία (53,7%) πιστεύει ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας από άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένώσης, με το 34,3% να απαντά ούτε καλύτερα/ούτε χειρότερα και μόνο το 10,2% να υποστηρίζει ότι τα πηγαίνουμε χειρότερα.

Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι ο κορονοιός υπερτιμήθηκε σε ποσοστό 29,9%, υποτιμήθηκε σε ποσοστό 27,5%, ενώ ούτε υποτιμήθηκε ούτε υπερτιμήθηκε απάντησε το 40,1% των ερωτώμενων.

Οι γυναίκες, οι ηλικίες ως 55 ετών, οι απόφοιτοι γυμνασίου/λυκείου και οι κάτοικοι εκτός Αττικής θεωρούν ότι ο κορονοιος υπερτιμήθηκε σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους υπόλοιπους ερωτώμενους.

Εμείς τηρούμε τα μέτρα, οι άλλοι όχι…

Το 49,9% απάντησε ότι τηρεί τα μέτρα προστασίας πάντα, το 35,2% τις περισσότερες φορές, το 10,7% κάποιες φορές ναι/κάποιες φορές όχι, το 2,1% λίγες φορές και το 1,8% σπάνια/σχεδόν ποτέ.

Ωστόσο παρατηρούμε το παράδοξο, οι ερωτώμενοι να θεωρούν ότι τα μέτρα τηρούνται σχεδόν παντού μόνο σε ποσοστό 2,4%, στους περισσότερους χώρους 29,3%, σε κάποιους χώρους αλλά όχι αρκετούς  44,7%, σε πολύ λίγους χώρους 19,8% και σχεδόν πουθενά 3,1%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ τον Ιούλιο το 48,1% εκτιμούσε ότι τα μέτρα τηρούνται σε πολύ λίγους χώρους ή σχεδόν πουθενά, το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα έχει πέσει στο 22,9%.

Ναι στη μάσκα, αμφιβολία για το εμβόλιο

Το 72,2% θεωρεί ότι η μάσκα είναι αποτελεσματική για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοιού, με το 25,9% να διαφωνεί. Τα θετικότερα ποσοστά παρατηρούνται στις γυναίκες, στις μεγάλες ηλικίες και σε όσους είναι ανώτερης/ανώτατης μόρφωσης.

Το 48,9% δηλώνει ότι θα έκανε το εμβόλιο αν ήταν άμεσα διαθέσιμο (52,1% τον Ιούλιο) και το 37,1% ότι δεν θα το έκανε (34,1% τον Ιούλιο). Άντρες, μεγάλης ηλικίας και υψηλής μόρφωσης οι πιο θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο.

Το 57,7% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό ένα νέο lock down, ενώ λίγο πιθανό απάντησε το 31,6% και καθόλου το 10,2%.

Φόβος και άγχος για τις οικονομικές συνέπειες

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το 46,1% δηλώνει ότι αισθάνεται άγχος, το 30% φόβο (από 27% τον Ιούλιο), το 21,6% ελαφριά ανησυχία, ενώ το 2,1% δεν ανησυχεί καθόλου.

Τέλος 2 στους 3 ερωτώμενους εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση εξαιτίας του κορονοιού θα κρατήσει περισσότερο από 2 χρόνια, το 24,3% περίπου ένα χρόνο και το 2,4% περίπου 6 μήνες.

Όλη η έρευνα της aboutpeople για το 20/20

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό του Νews24/7, διενεργήθηκε από τις 30/8 ως την 1/9 και συμμετείχαν 887 άτομα ηλικία 17 ετών και άνω.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα