Έρευνα 20/20: Πώς κρίνουν οι Έλληνες τα μεγάλα γεγονότα της Μεταπολίτευσης
Τα γεγονότα-ορόσημα της Μεταπολίτευσης αξιολογούν οι πολίτες στην νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 στην 47η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
- 24 Ιουλίου 2021 07:01
Από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ στην δημιουργία του ΕΣΥ και από την ένταξη στην Ευρωζώνη στο πρώτο μνημόνιο και το δημοψήφισμα, η νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 καταγράφει τις κρίσεις των πολιτών για τα σημαντικότερα γεγονότα της Μεταπολίτευσης.
Στην συμπλήρωση 47 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (24/7/1974) τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το 1983, ενώ τις περισσότερες αρνητικές η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου το 2010.
Το Ε.Σ.Υ.
Η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από τα εμβλήματικότερα έργα της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της χώρας, κρίνεται από τους πολίτες ως το θετικότερο γεγονός της Μεταπολίτευσης.
Το εμβληματικό έργο που φέρει τις υπογραφές του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού αποτέλεσε τομή για την Δημόσια Υγεία αλλά και για τα μεταπολιτευτικά πράγματα εν γένει.
Έτσι, θετικά και μάλλον θετικά κρίνει την δημιουργία του το 91,5% ενώ αρνητικά μόλις το 6,2%.
Το ΑΣΕΠ
Η ίδρυση του ΑΣΕΠ, άλλο ένα έργο κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου αξιολογείται θετικά από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, που αποτέλεσε το σημαντικότερο μέχρι σήμερα βήμα προς την κατεύθυνση των αδιάβλητων προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα, ιδρύθηκε το 1994, επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή.
Θετικά αξιολογεί την δημιουργία του ΑΣΕΠ το 85% των πολιτών με αρνητικές κρίσεις να εκφράζει το 9,5%, ενώ το 5,5% απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά.
Η Διαύγεια
Τον Οκτώβριο του 2010, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκεπτόταν με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση το Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόγραμμα “Διαύγεια”.
Στόχος της Διαύγειας ήταν η διαφάνεια με την ανάρτηση στον ιστότοπο των διοικητικών πράξεων του Δημοσίου, ώστε όπως είχε τονίσει ο Γ. Ραγκούσης, να μην μπορεί να υλοποιηθεί καμία τέτοια πράξη αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, συνοδευόμενη από τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης.
“Η χρήση των νέων μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας εξασφαλίζει ευρεία δημοσιότητα και πρόσβαση στην πληροφορία και προοδευτικά θα συντελέσει σε συνολική αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα διαφάνειας”, ανέφερε άλλωστε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.
11 χρόνια μετά, η ίδρυση της “Διαύγειας” αποτελεί για τους πολίτες ένα από τα θετικότερα γεγονότα της Μεταπολιτεύσης, δείχνοντας την σημασία που έχει η διαφάνεια για την σχέση πολίτη-κράτους.
Το 74,7% των πολιτών κρίνει Θετικά ή Μάλλον θετικά την δημιουργία του προγράμματος με μόλις ένα 9% να εκφράζει αρνητική άποψη.
Ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ
Τέταρτο κατά σειρά θετικότερο γεγονός της Μεταπολίτευσης για τους πολίτες, η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1981.
Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, κατά την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τον οποίο υπήρξε μακροχρόνιος στόχος, αποτελεί ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία της χώρας και κρίνεται θετικά από το 73,7% των πολιτών. Περισσότεροι από 1 στους 5(21,5%) την κρίνουν αρνητικά με το 4,8% να μην απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Ένταξη της χώρας στο ευρώ
Το 2001, 20 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ-πλέον Ευρωπαϊκή Ένωση- έρχεται η είσοδος της χώρας στην ζώνη του Ευρώ.
Υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σήμιτη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που “σήκωσε” το νέο εθνικό νόμισμα από ATM, η Ελλάδα, με βάση τις εξιστορήσεις της εποχής, έμπαινε στο “μπλοκ των ισχυρών”. Πλέον, 20 χρόνια μετά, η ένταξη στην Ευρωζώνη είναι ένα γεγονός οι γνώμες για το οποίο είναι σχετικά μοιρασμένες.
Η πλειονότητα κρίνει θετικά την μετάβαση στο ευρώ, όχι όμως σε βαθμό αντίστοιχο με εκείνον της ένταξης στην ΕΟΚ. Έτσι, θετικά ή Μάλλον θετικά κρίνει το συγκεκριμένο γεγονός το 53,4% με το 42,7% να εκφράζει αντίθετη άποψη.
Το 3,9% απέφυγε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.
Διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων
Το 1997 η Αθήνα επελέγη ως η πόλη που θα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η διοργάνωση τελικά στέφθηκε με επιτυχία, όμως στα χρόνια που ακολούθησαν -και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου- άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για το κόστος τους και κατά πόσο η Ελλάδα ήταν όντως σε θέση να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας διοργάνωσης, ενώ κατά άλλους υπήρξε ζήτημα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 φαίνεται πως διχάζουν ακόμη και σήμερα τους πολίτες. Αν και συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές απόψεις, η διαφορά με τις θετικές βρίσκεται μόλις στο 0,7%.
Έτσι, Αρνητικά και Μάλλον αρνητικά κρίνει την διοργάνωση το 49,1% των πολιτών, ενώ Θετικά ή Μάλλον θετικά το 48,4% με το 2,5% να αρνείται να τοποθετηθεί σχετικά.
Υπογραφή Μνημονίου και Κίνημα Αγανακτισμένων
Το 2010 από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και την έναρξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η απόφαση αυτή που οδήγησε σε χρόνια λιτότητας υπό την επίβλεψη της Τρόικας ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, και υπήρξε θρυαλλίδα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, αποτέλεσε αναμφίβολλα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Η υπογραφή του Μνημονίου κρίνεται αρνητικά ή Μάλλον αρνητικά από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (84,9%). Θετικές κρίσεις για το Μνημόνιο κάνει μόλις το 12,1% ενώ το 3% δεν απαντά σε αυτή την ερώτηση.
Έναν περίπου χρόνο μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στις πλατείες της χώρας το κίνημα των Αγανακτισμένων. Στα πρότυπα των κινημάτων Indignados στην Ισπανία και Occupy στις ΗΠΑ, οι Αγανακτισμένοι κατέλαβαν τις πλατείες εκφράζοντας ποικίλα αιτήματα, ενδεικτικά της ποικιλομορφίας των ανθρώπων που συμμετείχαν στο κίνημα.
Πλέον, δέκα χρόνια μετά, το κίνημα των Αγανακτισμένων κρίνεται θετικά από το 45,3% και αρνητικά από το 43,4%.
Δημοψήφισμα
Στα τέλη του Μαΐου 2015 και μετά από ένα πεντάμηνο διαπραγμάτευσεις με την Τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την διενέργεια δημοψηφίσματος, επί της πρότασης του τότε προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Με την πολιτική ανιτπαράθεση σε πρωτόγνωρα επίπεδα, τα στρατόπεδα υπέρ του “Ναι” και του “Όχι” να διοργανώνουν σχεδόν καθημερινά συγκεντρώσεις και τις τράπεζες κλειστές με την επιβολή capital controls, το δημοψήφισμα του 2015 υπήρξε από τα χαρακτηριστικότερα γεγονοτα της μνημονιακής περιόδου.
Το δε αποτέλεσμά του (61,7% υπέρ του “Όχι”) και κυρίως η διαχείρισή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε απογοήτευση σε μερίδα των οπαδών της, ενώ οι πολιτικοί της αντίπαλοι χρεώνουν εκτίναξη του δημοσίου χρέους.
Έτσι, για τους πολίτες το Δημοψήφισμα συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές κριτικές μετά την υπογραφή του Μνημονίου, φτάνοντας το 56,9%. Στον αντίποδα, το 36,2% αξιολογεί θετικά την προσφυγή στις κάλπες και το 6,9% αποφεύγει να τοποθετηθεί.
Συμφωνία των Πρεσπών
Με την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 και κυρώθηκε το 2019, έληξε ένα ζήτημα που επί δεκαετίες απασχολούσε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Το “ονοματολογικό” ή “Σκοπιανό”, οδηγήθηκε στην λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το “Βόρεια Μακεδονία” ήρθε να αντικαταστήσει το “ΠΓΔΜ” ή “Σκόπια” στα καθ’ημάς και το σκέτο “Μακεδονία” σε διεθνές επίπεδο.
Η χρήση και μόνο του όρου “Μακεδονία” στην σύνθετη ονομασία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, στα δεξιά κυρίως του πολιτικού φάσματος, με την Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ καταψήφισε την Συμφωνία και στην Βουλή.
Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της, φαίνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αφήσει άσχημη γεύση στους Έλληνες, καθώς κρίνεται αρνητικά από το 56,7%. Θετική γνώμη για αυτήν εκφράζει το 36,7%, ενώ το 6,6% δεν απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις