Έρευνα 20/20: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την εκστρατεία εμβολιασμού
Μη ικανοποιητική κρίνουν περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Χαμηλό το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, ενώ η πανδημία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας για τους πολίτες.
- 15 Απριλίου 2021 10:49
Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα ευρήματα παρουσιάζει η νέα έρευνα της aboutpeople για το λογαριασμό του 20/20 του NEWS 24/7 με θέμα την εμβολιαστική εκστρατεία και την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Με την πανδημία να μην εμφανίζει υποχώρηση και τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού να αποτελούν αυτή τη στιγμή την μοναδική ελπίδα για μία “επιστροφή στην κανονικότητα”, οι πολίτες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ενώ κρίνουν αρνητικά την διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας
- Η πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία των εμβολιασμών
- Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες την διαχείριση της ΕΕ στο θέμα των εμβολίων
- Οι πολίτες έχουν προτίμηση στο εμβόλιο που θα κάνουν
- Μπροστά μας τα χειρότερα της πανδημίας, θεωρούν οι πολίτες
- Η πανδημία παραμένει για τους πολίτες το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας
Μη ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών
Με την εμβολιαστική εκστρατεία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το 51,9% των ερωτηθέντων δηλώνει όχι και μάλλον όχι ικανοποιημένο σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών. Ικανοποιημένο δηλώνει το το 42,5%.
Μόλις ένας στους τέσσερις αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την Ευρωπαική Ένωση, ενώ το 66,6% δεν είναι ικανοποιημένο.
Έξι στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, με το 11,3% να απαντάει ότι το έχει κάνει ήδη. “Όχι δεν θα το κάνω” απάντησε το 19,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο των 8 κυμάτων που έχει πραγματοποιήσει η aboutpeople. Για παράδειγμα τον Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37,2%.
Το 54,4% θεωρεί ότι σωστά η Ελλάδα χρησιμοποιεί μόνο εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ το 37,5% πιστεύει ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε και άλλα εμβόλια ακόμα και χωρίς την έγκριση του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων (πχ Κίνας ή Ρωσίας).
Αξίζει να σημειωθεί μια σημαντική διαφοροποίηση: Πάνω από 60% όσων έχουν κάνει η δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο είναι κατά της χρησιμοποίησης εμβολίων που δεν έχουν λάβει την έγκριση, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία όσων λένε ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο(49,5%-35,7%) είναι υπέρ και εκείνων που δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Παράλληλα, το 65% όσων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο απαντούν ότι θα προτιμούσαν αυτό να είναι συγκεκριμένης εταιρείας, με το 32,6% να μη δηλώνει κάποια προτίμηση.
Τέλος, το 94,1% όσων έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τη διαδικασία εμβολιασμού τους.
Σημαντικότερο πρόβλημα η πανδημία
Η πανδημία παραμένει για τους πολίτες το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, με το 50,4% των ερωτώμενων να απαντά αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η οικονομία με 25,3% η ανεργία και η διαφθορά με 6,7%, το μεταναστευτικό/προσφυγικό με 4,8% η Παιδεία με 2,3% και τα ελληνοτουρκικά με 1,7%.
Τα ποσοστά είναι σχεδόν αντίστοιχα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν, με την ανησυχία για την πανδημία να αυξάνεται κατά 2,6%.
Το 27% πιστεύει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση θα διαχειριζόταν καλύτερα την πανδημία (από 25,3% τον προηγούμενο μήνα), το 44,1% χειρότερα και το 25,3% περίπου το ίδιο.
Ανταποκρίνεται το ΕΣΥ – Δυσαρέσκεια για τον ιδιωτικό τομέα
Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το ΕΣΥ έχει ανταποκριθεί στις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους σε ποσοστό 63,8%, ενώ διαφορετική άποψη έχει το 35%.
Ένας στους πέντε ερωτώμενους (19,7%) είναι ικανοποιημένος από τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το 48% να δηλώνει δυσαρεστημένο και το 29,1% ουτε ικανοποιημένο, ούτε δυσαρεστημένο.
Η άποψη των πολιτών για την συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα από την μέτρηση του Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι έκτοτε ανακοινώθηκε η παραχώρηση ιδιωτικών κλινικών για περιστατικά Covid-19.
Μπροστά μας τα χειρότερα
Το 48,2 εκτιμά ότι σε σχέση με την πανδημία τα χειρότερα είναι μπροστά μας, σε αντίθεση με το 39,5% που πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 8 ως τις 11 Απριλίου και συμμετείχαν 1122 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών.