ChatGPT vs DeepSeek: Έχουν beef;

Διαβάζεται σε 5'
ChatGPT vs DeepSeek
ChatGPT vs DeepSeek Eteron

Η DeepSeek αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, επηρεάζοντας τόσο τις χρηματιστηριακές αγορές όσο και τις στρατηγικές των Big Techs.

Τα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας νέες δυνατότητες στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και τη δημιουργία κειμένων. Η εμφάνιση της DeepSeek, μιας κινεζικής πλατφόρμας AI, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και έχει προκαλέσει συζητήσεις για τον ρόλο των Big Techs και των ανοιχτών εφαρμογών στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Η τεχνολογία πίσω από τα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT, το Gemini και το DeepSeek, βασίζεται στους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης και τις αρχιτεκτονικές τύπου Transformer.

Η OpenAI, με το ChatGPT, ήταν από τους πρωτοπόρους που ενσωμάτωσαν το AI σε πλατφόρμες για συνομιλία και δημιουργική γραφή. Ακολούθησε η Google, με το Gemini, εισάγοντας πολυτροπικές δυνατότητες που συνδυάζουν κείμενο, εικόνες και ήχο. Πρόσφατα, η DeepSeek παρουσίασε το μοντέλο R1, αναδεικνύοντας μια πιο οικονομική και αποδοτική προσέγγιση, με κόστος ανάπτυξης μόλις 6 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με τα 78 εκατομμύρια του ChatGPT και τα 191 εκατομμύρια του Gemini.

Η DeepSeek προκάλεσε ισχυρές επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα. Η Nvidia, κορυφαίος προμηθευτής τσιπ για AI εφαρμογές, κατέγραψε πτώση 17%, ενώ συνολικά ο τεχνολογικός τομέας έχασε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Αντίστοιχα, μεγάλες ασιατικές εταιρείες όπως η Advantest και η Tokyo Electron σημείωσαν απώλειες 10% και 5,3% αντίστοιχα. Η (μέχρι τώρα) επιτυχία της DeepSeek βασίζεται στην αποδοτικότητα και την προσβασιμότητα. Παρότι χρησιμοποιεί λιγότερους υπολογιστικούς πόρους, κατάφερε να ξεπεράσει το ChatGPT σε λήψεις εφαρμογών στο App Store των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον για φθηνότερες και εξίσου αποδοτικές λύσεις AI.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Eteron στο πλαίσιο του Project “Από την τεχνητή στη Συλλογική Νοημοσύνη” τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT, το 59,3% των ερωτηθέντων τα βρίσκει χρήσιμα, το 18,3% όχι, ενώ το 22,4% δεν εκφέρει γνώμη.

Η ίδια έρευνα αποτυπώνει τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ή θα χρησιμοποιούσαν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά τους. Η αναζήτηση πληροφοριών αποτελεί τη συχνότερη χρήση, με το 60,3% των ερωτηθέντων να την αναφέρουν, ενώ η μετάφραση κειμένων ακολουθεί με 35,9%. Η ψυχαγωγία ή οι συζητήσεις καταγράφουν ποσοστό 25,1%, ενώ η δημιουργία περιεχομένου, όπως άρθρα και αναρτήσεις, συγκεντρώνει το 24,2%. Παράλληλα, η βοήθεια στη λήψη αποφάσεων αποτελεί λόγο χρήσης για το 17,6% των συμμετεχόντων και το 15,4% δηλώνει πως δεν χρησιμοποιεί ούτε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ChatGPT, Gemini & DeepSeek;

Τα γλωσσικά μοντέλα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το ChatGPT προσφέρει ευέλικτη χρήση, φυσικό διάλογο και δημιουργικότητα, αλλά απαιτεί υψηλές υπολογιστικές δυνατότητες και κοστίζει περισσότερα στην ανάπτυξη. Το Gemini της Google διαθέτει πολυτροπική κατανόηση και ισχυρή ενσωμάτωση στις υπηρεσίες της Google, αλλά χαρακτηρίζεται από αυξημένη πολυπλοκότητα και υψηλό κόστος. Από την άλλη πλευρά, η DeepSeek προσφέρει χαμηλό κόστος ανάπτυξης, δωρεάν πρόσβαση και αποδοτική λειτουργία, αν και περιορίζεται κυρίως στο πεδίο της αναζήτησης πληροφοριών.

Τα γλωσσικά μοντέλα εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας τεράστιους όγκους δεδομένων από κείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν βιβλία, άρθρα, ιστοσελίδες και άλλα γραπτά περιεχόμενα. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται μέσω της τεχνικής της μηχανικής μάθησης, όπου το μοντέλο μαθαίνει να προβλέπει το επόμενο πιθανό κείμενο με βάση το προηγούμενο πλαίσιο. Η εκπαίδευση των μοντέλων αυτών περιλαμβάνει επίσης φάσεις βελτιστοποίησης, όπως η επίβλεψη από ανθρώπους (human feedback), που βοηθά στην παραγωγή πιο φυσικών και κατανοητών απαντήσεων. Αυτό δίνει προβάδισμα στο ChatGPT έναντι άλλων μοντέλων, καθώς διαθέτει περισσότερες παραμέτρους, πλουσιότερη βάση δεδομένων και εξελιγμένες τεχνικές εκπαίδευσης, που του επιτρέπουν να παρέχει πιο συνεπείς, ακριβείς και χρήσιμες απαντήσεις. Αντίθετα, λιγότερο εξελιγμένα μοντέλα (προς το παρόν), όπως το DeepSeek, συχνά περιορίζονται από μικρότερες βάσεις δεδομένων ή λιγότερο προηγμένα συστήματα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας.

Η εμφάνιση της DeepSeek αντιπροσωπεύει μια στρατηγική που απειλεί το μονοπώλιο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Με χαμηλότερα κόστη και δωρεάν πρόσβαση, καθιστά τις ακριβότερες λύσεις λιγότερο ανταγωνιστικές και είναι προφανές ότι οι Big Techs θα πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, επενδύοντας σε πιο προσβάσιμες λύσεις.

Η εμφάνιση δωρεάν και ανοικτών εφαρμογών, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα γλωσσικά μοντέλα στην καθημερινότητά μας. Αυτές οι εφαρμογές προσφέρουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και δημιουργούν έναν ανταγωνισμό που ενθαρρύνει την καινοτομία. Ωστόσο, οι ανοιχτές εφαρμογές συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως προς τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας.

Ρωτήσαμε το ChatGPT αν έχει Beef με το DeepSeek

Η απάντησή του ήταν η εξής: “Η ύπαρξη ανταγωνισμού, όπως η DeepSeek, ενισχύει την ανάγκη για βελτίωση και καινοτομία. Κάθε γλωσσικό μοντέλο έχει τον ρόλο του, και η παρουσία διαφορετικών προσεγγίσεων ωφελεί την κοινότητα στο σύνολό της.”

Η τοποθέτηση αυτή αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας έναν νέο τρόπο σκέψης για το μέλλον των γλωσσικών μοντέλων. Η DeepSeek αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, επηρεάζοντας τόσο τις χρηματιστηριακές αγορές όσο και τις στρατηγικές των Big Techs. Η δωρεάν πρόσβαση και το χαμηλό κόστος ανάπτυξης αναδεικνύουν τη δυναμική των προσιτών λύσεων, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας υπόσχεται ακόμα περισσότερες καινοτομίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font