Γιατί ο καφές μάς στέλνει τόσο γρήγορα στην τουαλέτα; Η απάντηση κρύβεται στον εγκέφαλο

Γιατί ο καφές μάς στέλνει τόσο γρήγορα στην τουαλέτα; Η απάντηση κρύβεται στον εγκέφαλο
Shutterstock

Σύμφωνα με έρευνες, η άμεση επίδραση της καφεΐνης στο πεπτικό σύστημα υποδηλώνει μεσολάβηση του εγκεφάλου. Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Ακόμα και σήμερα, δεν είναι σαφές γιατί ο καφές διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου. Η ταχύτητα αυτής της διαδικασίας, βάσει ερευνών τουλάχιστον, φαίνεται να υποδηλώνει μεσολάβηση του εγκεφάλου.

Παρά τη δημοτικότητα αυτού του “μαγικού” ροφήματος, παραμένει ακόμα θολή η ακριβής αιτία για άλλες “μαγικές” ιδιότητές του, όπως για παράδειγμα η ταχύτητα με την οποία μπορεί να επιδράσει στο πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα στο παχύ έντερο. Ή, όπως είπε ο Dr. Robert Martindale, καθηγητής χειρουργικής και Διευθυντής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, “μέχρι σήμερα είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσο λίγα για το πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα”.

Κι όμως, ένα φλιτζάνι καφέ, με μια απλή δόση καφεΐνης αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και κινητικότητας του εντέρου.

Και εξηγούμαστε…

Ο καφές είναι ένα σύνθετο ρόφημα που περιέχει περισσότερες από 1.000 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τα έντερα είναι δύσκολος.

Ορισμένες μελέτες, που όμως παραμένουν μικρές, παλιές και περιορισμένες, αναφέρουν ότι, πιθανώς, δεν είναι η καφεΐνη που πυροδοτεί την επιθυμία του ανθρώπου να “κατευθυνθεί” τόσο άμεσα προς την τουαλέτα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1998 για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη είχε παρόμοια διεγερτική δράση στο παχύ έντερο με τον καφέ που περιλαμβάνει καφεΐνη.

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι ο καφές δεν επηρεάζει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1990, 92 νεαροί ενήλικες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πώς ο καφές επηρέαζε τις συνήθειες του εντέρου τους. Μόλις το 29% των ερωτηθέντων είπε ότι “προκαλούσε επιθυμία για αφόδευση”.

Κάτι άλλο που γνωρίζουμε επίσης είναι ότι η αντίδραση του εντέρου στον καφέ μπορεί να συμβεί άμεσα. Στην ίδια μελέτη, ορισμένοι εθελοντές είχαν δεχτεί να τοποθετήσουν έναν αισθητήρα στο παχύ τους έντερο για να μετρήσουν τις συσπάσεις των εντερικών μυών πριν και μετά την κατανάλωση μίας κούπας καφέ. Μεταξύ εκείνων που είπαν ότι ο καφές συνήθως διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου, ο ανιχνευτής έδειξε σημαντική αύξηση της πίεσης μέσα σε τέσσερα λεπτά από την κατανάλωση καφέ, ενώ οι λεγόμενοι μη ανταποκρινόμενοι δεν είχαν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα του παχέος εντέρου.

Η άμεση επίδραση, λοιπόν, του καφέ στο γαστρεντερικό σύστημα σημαίνει ότι “πιθανότατα περνάει από τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου”, σύμφωνα με τον Dr Martindale. Δηλαδή, η άφιξη του καφέ στο στομάχι στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο, ο οποίος στη συνέχεια “διεγείρει το παχύ έντερο”. Ο ίδιος ο καφές, πιθανότατα θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία ώρα για να διασχίσει τη διαδρομή από το στομάχι προς το λεπτό και το παχύ έντερο.

Αυτή η επικοινωνία ανάμεσα στο στομάχι και τον εγκέφαλο είναι μια φυσιολογική απόκριση στο φαγητό, με τον καφέ ωστόσο να δείχνει μεγαλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1998 διαπίστωσε ότι μερικές δόσεις καφέ διεγείρουν συσπάσεις του παχέος εντέρου, παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από ένα γεύμα 1.000 θερμίδων. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα σε καφέ, εγκέφαλο και έντερο πιθανότατα προκαλείται από τις πολλές χημικές ουσίες του και ίσως ενισχύεται από ορισμένες δικές μας ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πεπτική διαδικασία.

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι ο μηχανισμός παραμένει θολός, τα αποτελέσματα του καφέ στο έντερο μπορεί να είναι χρήσιμα για μερικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναρρώνουν από ορισμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων. Η διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου είναι συχνή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά για παράδειγμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, πόνο και αδυναμία διοχέτευσης αερίων.

“Μια δυο γουλιές καφέ μπορούν να βοηθήσουν”, είπε ο Dr Martindale, ο οποίος συστήνει στους ασθενείς που αναρρώνουν από κάποια επέμβαση ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα