Η άχαρη στιγμή που ακούς το σιτάρι να φωνάζει όταν πληγώνεται
Διαβάζεται σε 3'Μελέτη αποκάλυψε πως τα φυτά χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως μέσο επικοινωνίας του άγχους τους.
- 03 Απριλίου 2024 11:50
Για τα φυτά ήταν γνωστό έως τώρα από εργασίες πως υποβάλλονται σε δραματικές αλλαγές όταν είναι υπό πίεση -λόγω ενός ζώου που τα πλησιάζει ή ενός παράσιτου που μπορεί να τα βλάψει.
Μια από τις πιο ανιχνεύσιμες στους ανθρώπους είναι η απελευθέρωση μερικών αρκετά ισχυρών αρωμάτων. Μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα και το σχήμα τους.
Δεν είχε διερευνηθεί πλήρως εάν εκπέμπουν και άλλα μηνύματα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell δείχνει πως τα φυτά φωνάζουν όταν πληγώνονται. Απλά δεν τα είχαμε ακούσει έως τώρα, αφού εκπέμπουν θορύβους σε υπερηχητικές συχνότητες εκτός του εύρους της ανθρώπινης ακοής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές «αυτό θα μπορούσε να είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα φυτά επικοινωνούν την αγωνία τους στον κόσμο γύρω τους».
Η εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης και εξελικτική βιολόγος στο Tel Aviv University, Lilach Hadany δήλωσε πως «ακόμη και σε ένα ήσυχο πεδίο, υπάρχουν στην πραγματικότητα ήχοι που δεν ακούμε και μεταφέρουν πληροφορίες.
Υπάρχουν ζώα που μπορούν να ακούσουν αυτούς τους ήχους, επομένως υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί μεγάλη ακουστική αλληλεπίδραση. Τα φυτά αλληλεπιδρούν με έντομα και άλλα ζώα όλη την ώρα. Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς χρησιμοποιούν τον ήχο για επικοινωνία. Επομένως θα ήταν πολύ κατώτερο για τα φυτά να μην χρησιμοποιούν καθόλου ήχο».
Η έρευνα έγινε με τη βοήθεια αλγόριθμο μηχανικής μάθησης (machine learning), ώστε να γίνει η διαφοροποίηση των ήχων μεταξύ φυτών χωρίς πίεση, κομμένα και αφυδατωμένων.
Η ομάδα εξέτασε μια ποικιλία και διαπίστωσε ότι η παραγωγή ήχου φαίνεται να είναι μια αρκετά κοινή φυτική δραστηριότητα.
Μεταξύ όσων κατεγράφησαν να κάνουν θόρυβο, ήταν το σιτάρι, το καλαμπόκι, το σταφύλι, ο κάκτος και το δωδεκάνθι καταγράφηκαν να κάνουν θόρυβο.
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
Διαπιστώθηκε ότι οι ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά είναι σαν θόρυβοι που σκάνε ή χτυπούν σε μια συχνότητα πολύ υψηλής συχνότητας για να μπορούν να ανιχνευθούν οι άνθρωποι σε ακτίνα άνω του ενός μέτρου.
Τα φυτά χωρίς πίεση δεν κάνουν καθόλου θόρυβο.
Αντίθετα, τα στρεσαρισμένα φυτά είναι πολύ πιο θορυβώδη, εκπέμποντας κατά μέσο όρο περίπου 40 κλικ ανά ώρα -ανάλογα με το είδος.
Τα φυτά που στερούνται νερό έχουν αξιοσημείωτο ηχητικό προφίλ: αρχίζουν να κάνουν κλικ περισσότερο προτού δείξουν ορατά σημάδια αφυδάτωσης. Τα κλικ κλιμακώνονται καθώς το φυτό ξεραίνει περισσότερο, πριν υποχωρήσουν καθώς το φυτό μαραίνεται.
Δεν έγινε ξεκάθαρο πώς παράγονται οι ήχοι ή αν υπάρχουν άλλες καταστάσεις δυσφορίας που μπορούν να προκαλέσουν ήχο.
Η ομάδα ωστόσο, έδειξε ότι ένας αλγόριθμος μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει και να διακρίνει τους ήχους των φυτών. «Ίσως να μπορούν να κάνουν το ίδιο άλλοι οργανισμοί που ενδέχεται να έχουν μάθει να ανταποκρίνονται στο θόρυβο των αναξιοπαθούντων φυτών με διάφορους τρόπους.
Τώρα που γνωρίζουμε ότι τα φυτά εκπέμπουν ήχους, το επόμενο ερώτημα είναι – “ποιος μπορεί να ακούει;”», κατέληξε η Hadany.