Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία
Shutterstock

Τον τρόπο με τον οποίο οι πανδημία έχει επηρεάσει την εργασία, αναδεικνύει η έρευνα της Randstad. Θέλουν οι Έλληνες να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς; Ποιες οι δυσκολίες της εξ αποστάσεως εργασίας και της εργασίας από το γραφείο εν μέσω πανδημίας

Τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει επηρεάσει την εργασία και την στάση των εργαζομένων απέναντι στην δουλειά τους εξετάζει η πρώτη έκδοση της έρευνας Workmonitor της Randstad για το 2021, που πραγματοποιηθήκε στην συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας.

Στα αποτελέσματα της έρευνας επισημαίνονται οι περιπτώσεις όπου ο τύπος της εργασίας καθιστά αναγκαστική την παρουσία των εργαζομένων (61%) με αδυναμία εφαρμογής της ευέλικτης εργασίας, με το 54% των εργαζομένων στην Ελλάδα να δηλώνει ότι η παρουσία στους χώρους εργασίας απαιτείται από τον εργοδότη παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Η έντονη επιθυμία για επιστροφή στην πρότερη εργασιακή κανονικότητα, ο φόβος για απώλεια της θέσης εργασίας και οι δυσκολίες της τηλεργασίας ή της εργασίας στο γραφείο εν μέσω πανδημίας, είναι μεταξύ των θεμάτων που αναδεικνύει η έρευνα.

Επιστροφή στους χώρους δουλειάς θέλουν οι Έλληνες

Όπως καταδεικνύει η έρευνα της Randstad, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών παγκοσμίως, η πλειονότητα των εργαζομένων στις οποίες επιθυμούν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας.

Οι πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά επιθυμίας ολικής ή μερικής επιστροφής στην εργασία είναι η Ινδία, η Κίνα, η Νορβηγία η Δανία και η Ελλάδα.

Στον αντίποδα οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά (αν και πάλι υψηλά) επιθυμίας επιστροφής στην πρότερη εργασιακή κατάσταση είναι η Γερμανία, η Πολωνία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

Οι δυσκολίες της τηλεργασίας

Η έλλειψη αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους αναδεικνύεται στην μεγαλύτερη πρόκληση για όσους εργάζονται εξ αποστάσεως. Ακολουθεί η δυσκολία στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Ενώ η παρουσία παιδιών που κάνουν τηλεκπαίδευση και η απουσία διακριτού χώρου είναι δύο ακόμη ζητήματα. Άλλα τεχνικής φύσης ζητήματα, όπως η σταθερότητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο ή η απουσία τεχνολογικού εξοπλισμού, δυσκολεύουν τους εργαζόμενους.

Επιστροφή στο γραφείο εν μέσω πανδημίας

Η χρήση της μάσκας αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα για τους Έλληνες σχετικά με την επιστροφή στην εργασία. Σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι αισθάνεται διαρκώς εκτεθειμένος στον κίνδυνο μόλυνσης ενώ το 10% δυσκολεύτηκε να διευθετήσει την φύλαξη των παιδιών.

Τέλος, στη λίστα των προκλήσεων της εργασίας από το γραφείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περιλαμβάνεται και η εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όπως διακρίνει το 30% των ερωτηθέντων καθώς και η ανάγκη να αποδείξει με τη χρήση εγγράφων ότι μπορεί να πραγματοποιεί μετακινήσεις εκτός σπιτιού.

Αλλαγή εργασίας και επισφάλεια

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Randstad, το 18% των εργαζομένων άλλαξε εργασία λόγω αναστολής λειτουργίας ή κλεισίματος της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν. Το 26% εκφράζει φόβο για την απώλεια της εργασίας του λόγω σύμβασης ορισμένου χρόνου, ενώ για το 31% ο φόβος της ανεργίας ενισχύεται από το γεγονός ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους εργοδότες θα διακοπούν.

Μάλιστα, το ποσοστό των των εργαζομένων που φοβούνται για την θέση εργασίας του, παρουσιάζει το πρώτο μισό του 2021 αύξηση τριών μονάδων σε σχέση με το δεύτερο μισό του 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα