Πόσοι Έλληνες δεν θυμούνται την ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 1821;
Το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της ελληνικής ιστορίας μπαίνει στο "μικροσκόπιο" της έρευνας της aboutpeople για το "20/20" του NEWS 24/7.
- 04 Ιουνίου 2020 12:04
Το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι σχεδιασμοί της Επιτροπής Ελλάδα 2021 συνεχίζονται και οι Έλληνες αναμένουν να δουν το πλαίσιο και την ουσία των εορτασμών.
Η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7 δίνει το “μικρόφωνο” στο κοινό σε ένα σύντομο κουίζ πατριδογνωσίας και ιστορίας. Αν και είμαστε συνηθισμένοι σε “ιστορικά φάλτσα” στις μεγάλες εθνικές επετείους με αρκετούς να μην θυμούνται τις σωστές ημερομηνίες-ορόσημο που έχουν σημαδέψει τις σελίδες και τα κεφάλαια των σχολικών μας βιβλίων, εν προκειμένω, οι ερωτηθέντες δείχνουν πως δεν έχουν ξεχάσει τα βασικά.
Σε ποσοστό 83,2% απαντούν σωστά όσον αφορά στην επίσημη ημερομηνία έναρξης της ελληνικής Επανάστασης, ωστόσο υπάρχει και ένα 3% που δεν θυμάται, ενώ ένα 13,8% απάντησε λάθος σχετικά με την 25η Μαρτίου.
Και για την… ιστορία, η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατα του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη “ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους”. Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα. Τουλάχιστον από το 1823 θεωρείτο στην Πελοπόννησο ως ημέρα έναρξης της επανάστασης.
Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας που οργάνωσε την Επανάσταση, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, άρχισε τις επιχειρήσεις και την έναρξή της στο Ιάσιο την 24 Φεβρουαρίου 1821. Εντούτοις, τα εκεί συμβάντα χαρακτηρίστηκαν σαν πρόλογος της Επανάστασης.
Η επίσημη διακήρυξη των επαναστατών προς τις ξένες κυβερνήσεις έγινε με προκήρυξη της “Μεσσηνιακής Γερουσίας” την 25 Μαρτίου 1821. Η 25η λογίζεται άλλωστε ως αρχή της Επανάστασης σε δικαστικό έγγραφο της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος του 1823, όπου το “Επαρχικόν Κριτήριον Τριπολιτζάς” (είδος δικαστικού οργάνου) αναφέρει ότι “η αποστασία ηκολούθησε εις τας 25 Μαρτίου”.