Σημείο αναφοράς το ΕΣΥ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά

Σημείο αναφοράς το ΕΣΥ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά
Ανδρέας Παπανδρέου και Γιώργος Γεννηματάς σε Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ PRISMA

Η μεταρρύθμιση της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίστηκε το 1983 αποτιμάται από τους πολίτες ως πιο αποτελεσματική πολιτική υγείας από το 1974, όπως καταγράφει η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7

Η αίγλη της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εσωτερικών τον Γιώργο Γεννηματά και υπουργό Υγείας τον Παρασκευά Αυγερινό που το 1983 ψήφισε το ιδρυτικό νόμο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διατηρείται 38 χρόνια αργότερα. Αυτό δείχνει με σαφήνεια η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7, θέτοντας στους πολίτες το ερώτημα σχετικά με το ποια κυβέρνηση εφάρμοσε την πιο αποτελεσματική πολιτική υγείας μετά την μεταπολίτευση.

Στις προτιμήσεις των πολιτών, με μεγάλη διαφορά προηγoύνται όλων των κυβερνήσεων αυτές του Ανδρέα Παπανδρέου, εύρημα που προφανώς σχετίζεται με την θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πραγματοποιήθηκε δύο χρόνιά μετά την πρώτη ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Η σύλληψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδίδεται –πολιτικά- εξίσου στον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και στον Γιώργο Γεννηματά.

Σε πολιτικό επίπεδο το ΕΣΥ αποτύπωνε στον χώρο της υγείας, το αίτημα των καιρών για «Αλλαγή» και αναδιανομή του πλούτου μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων δομών. Ακριβώς εκεί άλλωστε στόχευσε και ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο νόμος 1397/83, με τον οποίο ορίστηκε η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είχε ως προοίμιο την εξής γενική αρχή: «Το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών. Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας». Μία διάταξη με σαφή πολιτική διάσταση που είχε ευρύτατη απήχηση. Για πολλούς θεωρείται η πιο σημαντική νομοθετική τομή των πρώτων χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα είχε συνολικά 47 άρθρα. Σε αυτά ορίζονταν η νέα δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΠΕΣΥ). Επίσης είχε σειρά ρυθμίσεων για την λειτουργία των νοσοκομείων, των γιατρών που εντάσσονταν στον ΕΣΥ, την φαρμακευτική δαπάνη και κάθε άλλη πλευρά του νέου συστήματος.  

Πιο συγκεκριμένα ο νόμος όριζε την σύσταση Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και δέκα Περιφερειακά Συμβούλια Υγεία, όπως και την επαναπροκήρυξη όλων των ιατρικών θέσεων στα νοσοκομεία, ώστε οι γιατροί πλέον να έχουν σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παράλληλα προέβλεπε την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την δημιουργία 400 κέντρων σε όλη την χώρα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία συνθήκη στην χώρα όπου μόλις το 44% των νοσοκομειακών κλινών βρίσκονταν κάτω από την ευθύνη του δημοσίου ενώ το 42% ήταν ιδιωτικά και το 14% ανήκε σε ιδρύματα. Ο νέος νόμος διαχώρισε πλήρως τον δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Παράλληλα διεύρυνε τον δημόσιο τομέα  σε βάρος του ιδιωτικού καθώς τα νοσοκομεία μπορούσαν πλέον να  λειτουργούν μόνον ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με εξαίρεση τα νοσοκομεία που βρίσκονταν υπό την εποπτεία των ΑΕΙ. Απαγορεύθηκε επίσης η ίδρυση νέων ιδιωτικών κλινικών καθώς και η μεταβίβαση μεριδίων συμμετοχής μιας ιδιωτικής κλινικής.

Να σημειωθεί πάντως πως οι πολίτες δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν στο Κίνημα Αλλαγής ότι στα ζητήματα που αφορούν την υγεία αποτελεί τον συνεχιστή των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ του 1981. Στο ερώτημα για τις θέσεις των κομμάτων για την υγεία το κόμμα της Φώφης Γεννηματα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα